Stil Gastro

Jedna je i slatka

Viroze su u điru, a juhica grije najsnažnije: ova četiri recepta su isprobana i ukusna, a mogu vam poslužiti i kao današnje predjelo - čak i ako nos ne curi

Jedna je i slatka

Bez obzira na to preferirali vi mesnu, riblju, povrtnu ili možda neku drugu, malo tko će odoljeti dobroj staroj juhi. Taman je malo zazimilo, nos vam je već danima blago začepljen, pecka malo i grlo... Poznata vam je ta situacija, zar ne? To su oni trenuci kada vam se pjat juhe čini kao najbolji, najukusniji i najokrepljujući mogući obrok. Ne čini vam se, jer ne kaže se uostalom džaba da juha liječi...

A pogotovo u jesen, kada su sezone raznih viroza u điru, a topla okrepa gotovo momentalno pomaže vašem organizmu. Priprema juhe može se vjerojatno svrstati među čovjekova najstarija kulinarska umijeća, koja
sigurno nikada neće izumrijeti. Ona je oduvijek bila sinonim za hranu koja nas tješi, krijepi, liječi, ali i podsjeća na domaću atmosferu i vrijeme koje provodimo u krugu obitelji.

Uz svoje brojne zdravstvene blagodati, pokazalo se da juha može biti i odličan saveznik pri gubitku suvišne tjelesne mase i održavanju vitke linije.

Bez obzira na godišnja doba, juhe trebaju biti neizostavan obrok. No posebno se preporučuju u jesenske i hladnije dane kao dodatak prehrani jer su izvor vitamina i minerala, idealna su namirnica koja dodatno grije organizam i hidrira ga.
Juha pomaže i kod prehlade i povišene temperature, ali je i vrlo dobar izvor tekućine, čime se sprječava dehidracija.

Juha od mrkve i đumbira

Sastojci:

- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- ½ šalice luka
- 2 režnja češnjaka
- 3 velike mrkve
- ½ korijena celera
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2 cm svježeg đumbira
- 1 žličica kurkume
- sol i papar

Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje pa dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte na laganoj vatri. Dodajte nasjeckanu mrkvu i celer. Posolite pa dobro promiješajte i propržite još minutu. U lonac zatim dodajte povrtni temeljac. Pustite da zakuha pa dodajte nasjeckani đumbir i kuhajte 20-ak minuta, dok mrkva malo ne omekša. Juhu izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite juhu u lonac i umiješajte željene začine.


Krem juha od gljiva

Sastojci:

- 500 g gljiva
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 200 ml bijelog vina
- 200 ml kiselog vrhnja
- maslac
- peršin, sol, papar

Priprema:
Gljive dobro očistite pa ih nasjeckajte. Luk nasjeckajte na sitno i pirjajte ga na maslacu, pa dodajte češnjak i gljive. Dodajte vino pa pirjajte dok alkohol ne ispari. Dodajte temeljac ili vodu tako da prekrije gljive. Ubacite začine po želji i kuhajte na laganoj vatri dok gljive ne omekšaju. Maknite s vatre, ubacite u blender ili štapnim mikserom pretvorite u juhu, dodajte vrhnje i pospite peršinom.


Krem juha od kestena:

Sastojci:

- 250 g kesten pirea
- 3 kriške kruha
- 30 g maslaca
- korijen celera
- 2 mrkve
- 1 poriluk
- 1 češanj češnjaka
- muškatni oraščić
- povrtna juha iz kocke
- lovorov list, 1
- 80 g milerama
- sol, papar, peršin, maslinovo ulje

Priprema:
U tavi ugrijemo dvije žlice maslinova ulja, dodamo kriške kruha narezane na kockice, te ih popržimo sa svih strana.
U zasebnu tavu stavimo maslac, dodamo žlicu maslinova ulja, i čim se rastopi dodamo na tanke trakice narezan poriluk, naribanu mrkvu, korijen celera, malo posolimo i na laganoj vatri pirjamo dok povrće ne omekša.
Zatim u tavu protisnemo češnjak, dodamo malo muškatnog oraščića, promiješamo i čim češnjak zamiriše dodamo kesten pire i malo ga izmrvimo. Potom ulijemo povrtni temeljac, sve zajedno izradimo štapnim mikserom, dodamo lovorov list, i kada uzavri, na laganoj vatri kuhamo 2-3 minute. Zatim umiješamo mileram, a po potrebi još začinimo solju i paprom.
Gotovu juhu od kestena posipamo prženim kockicama tosta i svježe sjeckanim peršinom.

Juha od cvjetače:

Sastojci:

- 350 g cvjetače
- 150 g mrkve
-1 krumpir
- 10 g maslaca
- kim
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica limunova soka
- 1 žličica peršina

Priprema:
Cvjetaču, mrkvu i krumpir skuhajte u blago posoljenoj vodi. Kuhano povrće ocijedite, a tekućinu od kuhanja sačuvajte.
Usitnite u električnoj sjeckalici uz dodatak tekućine u kojoj se kuhalo. Usitnjeno povrće vratite u posudu, dodajte 600-700 ml tekućine u kojoj se kuhalo, začine, i kratko prokuhajte.

Naslovnica Gastro