Sport Vodeni sportovi

bliži se stoti rođendan

Jadran planira ponovno oformiti žensku ekipu: 'Sada imamo jednu curicu koja trenira s dječacima, ali vjerujem da ćemo ponovno biti važan faktor u ženskom vaterpolu'

bliži se stoti rođendan

Vaterpolski klub Jadran sve aktivnije ulazi u priču oko proslave stotog rođendana koji je na rasporedu dogodine.

Prva momčad kluba sa Zvončaca u protekloj je sezoni igrala odlično u Ligi prvaka, nakon 20 godina Split je imao klub u elitnom razredu, a jedna od novosti koja intrigira je i ponovno okupljanje ženske ekipe.

- Krenut ćemo polako, riječ je o dugoročnom projektu i imamo nedvosmislene poruke od ljudi iz uprave kluba kako žele da jadranašice budu na vrhunskoj razini – otkrio nam je Alen Brakus, voditelj budućeg ženskog pogona Jadrana.

Dosad cura bilo ponekad

Kakvo je trenutno stanje, ima li već sada djevojaka u Jadranovom pogonu?

– Ima samo jedna djevojčica koja trenira s dječacima, znalo je biti tako proteklih godina, tu i tamo bi neka djevojčica došla na trening. No, u povijesti je Jadran znao imati prilično jake ženske ekipe i vjerujemo da ćemo opet biti bitan faktor u ženskom vaterpolu – kazao nam je Brakus.

Povijest bilježi nekoliko pokušaja da se u Jadranu afirmiraju vaterpolistice. Počelo je 1953. godine kada je prvi put formirana ženska sekcija, ali je trajala svega godinu dana. Obnovljen je 1983. godine kada su pod kapicom Jadrana igrale plivačice iz tri splitska kluba, Jadrana, Mornara i POŠK-a. Bile su prvakinje SR Hrvatske 1988. i 1989. godine, tri puta doprvakinje... 

Sada Jadran pokreće ljetnu školu vaterpola koja će biti potpuno besplatna, a uz dječake koji na bazen na Zenti nahrupe svakog ljeta sada se posebno traže i djevojčice.

Ništa preko noći

– Nije to posao koji se može odraditi preko noći. Idemo polako, postepeno i s obzirom na priliv djevojčica vidjet ćemo kojom će se brzinom razvijati ova priča. U početku je vrlo vjerojatno da će djevojčice trenirati zajedno s dječacima, a kada ih skupimo dovoljno ići ćemo prema tome da ih odvojimo u zasebne skupine – rekao je Brakus.

Postoje li izgledi da se već u idućoj sezoni djevojčice s Jadranovom kapicom natječu u službenim natjecanjima?

– Ništa ne mogu sada isključiti, ali nije baš sasvim izgledno da će to tako i biti. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi