Sport Vodeni sportovi

pod jedrima

Šime i Mihovil Fantela pokorili svijet: u Hrvatskoj nedvojbeno vlada ‘zakon braće’

pod jedrima

Čudesno jedrenje s bratom, prijelaz iz 470, osvojiti naslov svjetskog prvaka u drugoj sezoni nisam ni sanjati mogao. Znali smo da smo dobri, da možemo napraviti dobar rezultat ako budu naši uvjeti. Iskoristili smo maksimalno što nam se ponudilo, nismo posustali ni jučer po jakom vjetru koji zasad još ne poznamo dobro.. Ovo je ludo! Htjeli smo Tokio i normu za Olimpijske igre, a idemo kući sa zlatom! – presretan je Šime.

Nakon samo godnu dana otkako su sjeli zajedno u brod, zadarski jedriličari su na Svjetskom prvenstvu u danskom Aarhusu ostavili svih iza sebe i pobjednički prošli kroz cij. Nevjerojatno, doista poseban uspjeh i veliko dostignuće jedriličara iz Zadra.

Dugo je jedrenje u Hrvatskoj, ono u olimpijskim klasama, bilo u stilu “tu smo negdje”, ali se onda odgojila velika, trofejna i vrlo vjerojatno teško ponovljiva generacija koja je konačno počela donositi i olimijske medalje, one toliko dugo iščekivane.

Prvi koji je to uspio je Splićanin Tonči Stipanović u klasi Laser, on je u Aarhusu bio daleko od postolja, ali je ostvario normu za Hrvatsku za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Nakon Stipanovićeve srebrne medalje u Rio de Janeiru prije dvije godine, Šime Fantela je na istim IGrama s Igorom Marenićem osvojio zlato u klasi 470.

Mnogi su, stoga, bili u šoku kada je Fantela odlučio prekinuti dugu i uspješnu suradnju s Marenićem te nastaviti jedriti s bratom. Nešto kao i u veslanju kada su Sinkovići napustili četverac na pariće i krenuli sami. Hrvatska braća u brodicama očito znaju posao, bilo da ih pogoni veslo ili vjetar. Svaka čast.

Osigurao Tokio, ali može puno više

Stipanović je osigurao normu na Olimpijske igre. Bilo je u igri za Laser 14 mjesta (jedno po državi), Tončiju je ukupno 20. mjesto bilo dovoljno da bude među tih 14. Očekujemo ipak rast forme i jedrenja bliže postolju

Gorak okus biti tako blizu norme

Josip Olujić ostao je 11., na korak do finala i karte za Tokio.

- Gorak okus sve skupa. Biti nadomak plova za odličja i norme za Tokio, sve do zadnjeg plova biti unutra i onda to izgubiti nije lijep osjećaj. Rezultat je dobar, ali nije ono što sam zacrtao i htio. Puno velikih imena i nacija je ostalo iza, ali to ne treba i ne smije biti satisfakcija. Sad slijedi odmor, sezona je bila duga, i onda opet se bacam na trening i pripreme za slijedeću sezonu – kaže Josip.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi