Sport Vodeni sportovi

pod jedrima

Prvi nastup pa postolje: braća Fantela osigurali svjetsku medalju u Aarhusu

pod jedrima

Braća Šime i Mihovil Fantela dan prije kraja Svjetskog prvenstva u danskom Aarhusu osigurali su medalju u klasi 49er, a u subotnji plov za odličja ulaze s prvog mjesta i imaju ogromnu šansu doći i do zlata. 

Nakon 12 jedrenja Šime i Mihovil Fantela su prvi, 13 negativnih bodova ispred Njemaca Fischera i Grafa, čak 18 ispred još jedne njemačke posade Heila-Ploessel, dok ih četvrtoplasirani Francuzi Frei/Delpech ne mogu ugroziti, pa je medalja osigurana. No, ogromna prednost garantira pohod na zlato u sutrašnjem plovu za odličja, te bi samo jako loš plasman u plovu najboljih deset posada mogao Zadrane ostaviti bez naslova svjetskih prvaka!

Olimpijski i svjetski prvak Šime Fantela upisao se tako i u povijest jer je vrlo malo jedriličara koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima u različitim olimpijskim disciplinama. Među njima su Brazilac Robert Scheidt, Britanci Ben Ainslie i Ian Percy, Šveđanin Frederik Loof, a u subotu će im se pridružiti i Šime Fantela.

Braća Fantela stigli su u Aarhus kao 17. na svjetskoj ljestvici klase, posada koja cilja plasman u finalnu zlatnu skupinu i normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020, no ostvarili su pravi podvig. U dva dana finalnih jedrenja zlatne skupine podijelili su lekcije konkurenciji, odjedrili samouvjereno, u maniri pobjednika, iako se jedrilo u ekstremnim uvjetima, s udarima vjetra od 25 čvorova,  koji braći Fantela najmanje odgovaraju.

- Ušli smo u dan da odjedrimo bez prevrtanja, puhalo je muški. U Miamiu nam se dogodilo da smo vodili i da je jako zapuhalo i da smo u jednom danu sve prosuli. Rekli smo ajmo probati da nam se to ne dogodi. Trenirali smo dovoljno, mislimo da možemo odvoziti dobru regatu i to se ostvarilo. Brodovi su se oko nas prevrtali, nije bila zafrkancija. U drugom plovu smo se opustili, vidjeli da kontroliramo brod, odlučili stisnuti još jače. Imali smo i malo sreće u zadnjoj dionici plova, doletio je jaki reful, imali smo mali prozor za odraditi manevar, neki ga nisu imali, popeli smo se sa sedmog na drugo - kazao je Šime, koji je otkrio plan za zadnji plov. 

- Prednost u bodovima ništa ne znači. Pripremit ćemo se što je bolje moguće, ne izletjeti na startu, pratiti našu rutinu. Igrat ćemo svoju igru, pogotovo prvu stranicu i onda eventualno pogledati gdje je tko od konkurencije i pokušati im parirati. Olakšanje je što imamo normu za Tokio, a kamoli ne medalju. Došli smo ovdje učiti, iskoristili smo sve što nam se otvorilo, išli smo iz dana u dan. Jedrili smo po svome i stvorili smo se prvi. Ne sumnjam u sebe, ali isto tako moglo je krenuti u drugom smjeru, i gotovo prvenstvo.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi