Sport Rukomet

finale sp-a

Dobre obrane, brzo pretrčavanje, organizirani napadi s dosta brzine i kombinatorike, raznovrsnost: to je pravo finale, Dancima mali plus u susretu budućnosti

finale sp-a

Ono što smo od Danske i Norveške vidjeli u polufinalu protiv Francuske, odnosno Njemačke, bilo je nešto što ide prema budućnosti rukometa, na što se trebaju ugledati sve momčadi.

Vidjeli smo dobre obrane, brzo pretrčavanje, organizirane napade s dosta brzine i kombinatorike, raznovrsnost šuta gdje pucaju igrači sa svih pozicija… Svjetsko prvenstvo je u igri ovih dviju reprezentacija zaista dobilo nešto, kazao je Vatromir Srhoj u najavi finala.

Fenomenalni Mikkel Hansen

U finalu očekujem kvalitetnu utakmicu i lijepu igru, mislim da će oba protivnika ponoviti odličnu igru iz polufinala. Malu prednosti ipak bih dao Dancima, ne samo zbog domaćinstva, već i zato što mislim da ipak imaju malo veću kvalitetu u odnosu na Norvešku. 

Mikkel Hansen je protiv Francuske pokazao neke fenomenalne stvari. On ne forsira šut, a zabija, Francuzima je zabio čak 12 golova. Za vrijeme dok ne forsira šut, on sve vidi, razigrava suigrače, daje pravovremene lopte, ne dopušta da ga se prekida u napadu. Puno dobrih vanjskih igrača pokušava proći s loptom, pa budu faulirane, a Hansen se oslobađa lopte prije prekršaja. Zaista me oduševio u polufinalud.

On će svoje odraditi i u finalu, možda neće zabiti deset golova nego pet, Norvežani ga sigurno dobro poznaju pa će ga bolje i čuvati, ali osim golova Hansen će sigurno dati doprinos i razigravanjem, asistencijama.

No, i Norvežani imaju sjajnog igrača na vanjskoj poziciji, to je Sander Sagosen. On za Norvešku radi slične stvari kao i Hansen za Dansku, samo što je možda više igrač kontakta, dok Hansen ide na čisti šut.

Razigrava na sve strane

Sagosen također odigrava pravovremeno za suigrače, razigrava krila, svojim dodavanjima stvara višak u napadu. Sigurno će oba finalista posebnu pozornost posvetiti njima dvojici, Danci Sagosenu, a Norvežani Hansenu.

Norvežanin Magnus Rod me zbilja iznenadio igrom i efikasnošću, njegov eventualni izostanak zbog ozljede bio bi veliki hendikep za Norvešku, odnosno veliki plus za Dansku. Obje momčadi igraju brzi centar, na taj način pokušavaju zabiti lake golove i vidjet ćemo tko će biti bolji u tome. Možda će finale odlučiti i vratari, znamo koliko oni znače u rukometu.

Očekujem neizvjesno finale, za razliku od polufinala, pogotovo onog između Danske i Francuske. U tom sam dvoboju očekivao puno drugačiju utakmicu, bez obzira što Francuzi očito nisu više na razini na kakvoj su bili zadnjih godina, vidljiv je pad u kvaliteti kod njih.

Dosta je promjena bilo u većini najjačih reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu, najmanje kod sjevernjaka, koji su se na kraju i našli u finalu. Oni za sada najbolje idu prema naprijed. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet