Sport Ostalo

bear bowl

Prvaci Hrvatske ostvarili europski debi: Split Seawolvesi sudjelovali na jakom turniru u Sloveniji, planira se i osnivanje Alpe-Adria lige

bear bowl
Jedan od organizatora turnira Aljoša Kous i šefica odjela za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u Sloveniji J.B. Leedy

Split Seawolvesi u lipnju su obranili naslov prvaka Hrvatske u flag verziji američkog nogometa, a proteklog vikenda ostvarili su i svoj debi na europskoj sceni.

Naime, zahvaljujući uspjesima u domaćem prvenstvu, prijatelji iz slovenskog Kočevja - Wild Hogs, pozvali su nas na turnir koji organiziraju već petu godinu zaredom, a koji je od ove godine ušao u službeni kalendar IFAF-a (Međunarodni savez američkog nogometa) i tako postao jedan od njih samo pet u cijeloj Europi.

Na “Bear Bowlu” je nastupilo ukupno devet momčadi, a osim domaćina i nas, tu su bili još momčadi iz Slovenije, Srbije, Nizozemske, Španjolske i Škotske te njemački Kaiserslautern koji se sastojao od pripadnika američkih vojnih zrakoplovnih snaga smještenih u tom gradu.

Turnir je otvoren uz prigodne riječi šefice odjela za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u Sloveniji J.B. Leedy i gradonačelnika Kočevja dr. Vladimira Prebeliča, a glavni sponzori ovogodišnjeg “Bear Bowla” bili su Veleposlanstvo SAD-a, općina Kočevje i Ministarstvo za gospodarstvo i tehnologiju Slovenije. Sve ozljede (kojih je, naravno, bilo) tretirala je fizioterapeutkinja Teja Križman, a za dobru zabavu na kraju dana pobrinuli su se DJ i dečki iz craft pivovare Matt koji su sve prisutne opskrbili odličnim pivom.

Prvi dan natjecanja nije dobro započeo za Seawolvese, jer smo u prvoj utakmici poraženi od škotskog Carnegieja, ali ubrzo smo se konsolidirali i pobijedili Kranjske Jazbeke. Nakon toga uslijedili su tijesan poraz od kasnijih finalista Novo Mesto Knightsa, pobjeda nad domaćim Wild Hogsima i još jedan tijesan poraz od kasnijih prvaka Kaiserslautern Eaglesa.

Subota je ispraćena uz zabavu i druženje, a u pjevanju domaćih pjesama sudjelovali su i članovi ne-slavenskih momčadi, pa se tako moglo čuti Škote i Amerikance kako pjevaju refren Azrinog hita “Balkan”, dok s “Motorima” Divljih Jagoda također nisu imali većih problema.

Jedna od tema te večeri bila je i osnivanje Alpe-Adria lige koja bi se trebala sastojati od klubova iz Hrvatske, Austrije, Italije, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine, a koja bi iznimno unaprijedila sport u regiji i podigla kvalitetu natjecanja na jednu veću razinu. Međusobni interes postoji te se ne bi trebalo dugo čekati na prve konkretne poteze.

Drugog dana Seawolvesi su u napetoj utakmici poraženi od španjolskih San Juan Dolphinsa 12:6, a nakon uvjerljive pobjede nad Orlovima iz Novog Beograda, uslijedio je visoki poraz od nizozemskih “Hijena”. To je značilo da ćemo se boriti za peto mjesto, i to protiv Jazbeka koje smo dan ranije pobijedili.

U čvrstoj i napetoj utakmici prepunoj tenzija, nekoliko minuta prije kraja imali smo priliku za izjednačenje, no Jazbeci su uspjeli obraniti naš pokušaj pretvaranja za dodatni bod, što je značilo poraz od 13:12 i pomirba sa 6. mjestom.

Fantastično organiziran turnir zasjenila je teška ozljeda domaćeg igrača i jednog od organizatora turnira Alena Potočnika, ali to je, nažalost, rizik sporta. Nadamo se samo da će se Alen što prije oporaviti.

Drugi organizator, Aljoša Kous, također je sudjelovao na turniru i zaradio ozljedu, no njegova je nešto lakše prirode pa je bio bolje volje.

- Drago mi je da smo u Kočevju, gradiću koji godišnje ima 10.000 noćenja, u jedan vikend uspjeli dovesti devet ekipa iz cijele Europe. Htjeli smo gostima osigurati sve ono što je nama nedostajalo kada smo posjećivali druge europske turnire. Pamtili smo dobre i loše stvari te na kraju skupili glave i sami pokušali organizirati najbolji turnir. Mali, ali kvalitetan. Htjeli smo da sudionici imaju doživljaj od pet zvjezdica i mislim da su ga imali. Hvala svim sudionicima i nadam se da ćemo se sljedeće godine ponovno vidjeti, i to u još većem izdanju - rekao je Kous, a mi možemo potvrditi da organizacija zaista jest bila na vrhunskoj razini i da jedva čekamo sljedeću godinu.

U planu je širenje “Bear Bowla” na 12 momčadi, a Waldorf Wanderersi, organizatori najjačeg turnira u Europi “Big Bowla”, već se raspituju za sudjelovanje.

Kao što smo već rekli, prvo mjesto osvojio je američki sastav pod njemačkom zastavom Kaiserslautern Eagles, koji je u finalu bio bolji od Novo Mesto Knightsa, dok su simpatični Škoti zbog svog dobrog raspoloženja, ali i puta koji su prevalili da bi nastupili, ponijeli nagradu za fair play.

Što se tiče splitskih “Morskih vukova”, naš prvi izlet u Europu možemo proglasiti uspješnim. Samo jednom smo poraženi s dvoznamenkastom razlikom, što znači da su svi ostali porazi bili tijesni, odnosno da je odlučivao jedan napad ili maksimalno dva.

Sada nam slijedi prvenstvo Hrvatske u tackle verziji američkog nogometa, ili kako bi većina rekla, onoj “pravoj” verziji, te ćemo se sa zastavicama pozdraviti do sljedeće godine i novih izazova.

Split Seawolves

Ante Ajduk

Dino Bajrić

Ivo Purkić

Luka Matešan

Dario Šalipurović

Ivan Radmilo

Zoran Brbora

Igor Kostovski

Antonio Juričić

Anton Bogdanić

Atino Franić

Marin Božanić

Teo Šabić

Fabjan Roguljić

Karlo Brebrić

Rezultati Seawolvesa

SSW – Carnegie 0:14

SSW – Kranjski Jazbeci 19:14

SSW – Novo Mesto Knights 18:26

SSW – Kočevje Wild Hogs 20:12

SSW – Kaiserslautern Eagles 18:27

SSW – San Juan Dolphins 6:12

SSW – Novi Beograd Orlovi 29:8

SSW – Hague Hyenas 7:39

Za 5. mjesto

SSW – Kranjski Jazbeci 12:13

Poredak

1. Kaiserslautern Eagles (Nje)

2. Novo Mesto Knights (Slo)

3. Hague Hyenas (Niz)

4. San Juan Dolphins (Špa)

5. Kranjski Jazbeci (Slo)

6. Split Seawolves

7. Kočevje Wild Hogs (Slo)

8. Novi Beograd Orlovi (Srb)

9. Carnegie (Ško)

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo