Sport Ostalo

pripremljen bogat program

Split slavi veliku obljetnicu: prošlo je 40 godina od Mediteranskih igara, manifestacije koja je promijenila grad podno Marjana

pripremljen bogat program

Mediteranske igre 1979. bile su važan, možda i ključan događaj novije povijesti sportskog Splita, ali i njegova života u globalu, stoga se obilježavanju 40. godišnjice održavanja te velike manifestacije u gradu pod Marjanom pristupa s puno pažnje. Kako i priliči događaju koji je u potpunosti izmijenio vizuru grada.

Prirodno je stoga da se u cijelu priču aktivno uključio Grad Split u suradnji sa Splitskim savezom sportova. Njihovi su predstavnici udružili snage i u svečanom salonu Sportskog centra Gripe, jednog od objekata sagrađenih baš za potrebe MIS-a, predstavili program proslave koji će se protegnuti do kraja tjedna.

Bit će tu svega, od podizanja zastave MIS-a na jarbol poljudskog stadiona, trkačke utrke, revijalne nogometne utakmice, izložbe, svečane akademije, milenijske fotografije i za kraj svečanog defilea splitskih klubova u nedjelju na Rivi.

Na čelu je Organizacijskog odbora Nenad Periš, prvi čovjek SSS-a, kojemu su prvi suradnici pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita Mate Omazić i direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić.

- MIS je označio početak pravog, organiziranog djelovanja sporta u gradu. Do tada infrastrukturu nismo imali, sve je više-manje bila improvizacija. Zato je važno da dostojno obilježimo ovu obljetnicu – rekao je Periš.

Od svih događanja koja su na rasporedu ovog tjedna Periš je posebno izdvojio onaj subotnji, Dan otvorenih vrata sportskih objekata.

- To je možda i najznačajnije za naše mlade jer će Javna ustanova „Sportski objekti“ otvoriti svoje objekte i pod vodstvom trenerâ pomoći djeci da odaberu sport koji im najviše paše.

MIS je ispromovirao Split kao važno sportsko središte Europe, što su kasniji događaji i potvrdili, no stanje sportskih objekata u gradu danas je daleko od idealnog.

- Ove je godine Grad uložio 70 milijuna kuna u energetsku obnovu bazenâ koja je bila nužna, no moraju se osigurati sredstva da se i ostali objekti, u prvom redu poljudski stadion, obnove – istaknuo je Periš.

Kako je već i poznato, Split je od Mediteranskih igara profitirao općenito kao grad, a ne samo u sportskom smislu.

- Mediteranske su igre bile značajna promjena u svakodnevnom životu grada. Ne samo zbog izgrađenih bazenâ, stadiona i dvoranâ, već i zbog ukopavanja pruge, novih prometnica i bolje povezanosti – istaknuo je Omazić koji je i sam sudjelovao na MIS-u.

- Bio sam najmlađi atletski sudac s 18 godina i sjećam se kako je grad tada doslovno bio rascvala grana Mediterana. Rado se sjećam toga vremena.

No od toga je vremena do danas izgrađeno premalo novih sportskih objekata.

- Radimo dalje na projektu sedam sportskih dvorana, a nadamo se i bazenu na Ravnim njivama. Stvari se mogu pokrenuti, samo je potrebno sredstava, volje i želje. Naglasak je na školama i vrtićima, dakle djeci koju želimo uključiti u sport.

Ovakav događaj, jasno, ne može niti smije proći bez podrške Turističke zajednice Splita. Njezina direktorica Alijana Vukšić je kazala:

- Ako je turizam ono što nas krasi, onda su sport i kultura glavni motivatori dolazaka naših gostiju. Iza nas je uspješnih osam mjeseci, a i rujan je prema najavama također uspješan. Da bi to bilo tako, potrebna su nam događanja poput ovoga koji povezuje sport i kulturu. Prilika je to da se odužimo našim sportašima i klubovima, da prodefiliraju kroz naš grad. Ovo je dobra priča za dolazak u Split i ostanak u njemu. Poklonimo se onima koji su promovirali naš grad u svijetu.

Program obilježavanja

Utorak 10. rujna
17.30 – Podizanje zastave MIS-a na jarbol (stadion Poljud)
18.00 – Trkačka utrka na 10 km (start na stadionu Poljud, cilj na Rivi)

Četvrtak 12. rujna
17.30 – Nogometna utakmica sudionika MIS-a (stadion Poljud, pomoćni teren)

Petak 13. rujna
18.00 – Izložba povodom proslave obljetnice 40 godina MIS-a (Stara gradska vijećnica, Pjaca)
19.00 – Svečana akademija na temu MIS-a (Palača Milesi, Voćni trg)

Subota 14. rujna
- Dani otvorenih vrata splitskog sporta, Javna ustanova „Sportski objekti“ otvorit će vrata svojih objekata
- Kvalifikacijski turnir vaterpolskog LEN Eurokupa uz nastup splitskog kluba Mornar Brodospas (bazeni Poljud)
- Veteransko prvenstvo Hrvatske u plivanju (bazeni Poljud)

Nedjelja 15. rujna
17.30 – Milenijska fotografija Šime Strikomana (Riva)
18.00 – Svečani defile splitskih klubova (Riva)
- Podjela nagrada SSS-a: nagrada za životno djelo Fabjan Kaliterna, prigodne nagrade za klubove koji slave okrugle obljetnice (više od 50 godina), prigodne nagrade za sudionike i osvajače medalja na MIS-u
- Završni koncert
- Vatromet

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo