Sport Ostalo

obljetnica kluba 'Split 1700'

Toni Kukoč u čudu: Želimo biti turistička zemlja, imamo sve preduvjete da deset mjeseci igramo golf, a mi ne gradimo terene!

obljetnica kluba 'Split 1700'

Kada probaš i navučeš se na golf, igraš ga cijeli život – rečenica je legendarnog košarkaša Tonija Kukoča, sada u sportskoj mirovini koji je parket zamijenio zelenim travnjakom, palicama i bijelom lopticom, a koju je izrekao na konferenciji za novinare povodom 20 rođendana njegovog, hrvatskog Golf kluba Split 1700.

Došao je i košarkaški virtuoz Kuki podržati svoje golfere u slavlju dva desetljeća rada, jer nije lako u “najsportskijem gradu na svitu” igrati golf.

- Prvo svi misle kako je ovo sport za elitu, a mi smo se pobrinuli da to ne bude. Dva puta godišnje organiziramo besplatnu školu za početnike, osiguramo i opremu, sve kako bi što više mladih imali u klubu. A mjesečna članarima je 300 kuna, oprema je od 1000 do 1500 kuna, pa nema nikakvih prepreka da nam se još više Splićana pridruži na našem terenu uz ušće Žrnovnice - pozvao je sve Jurislav Ursić, prvi čovjek ovog sportskog kolektiva punih 12 godina.

Dodao je predsjednik Ursić i to kako je 22 entuzijasta, prije punih 20 godina, osnovalo klub, močvarno područje od 7,2 hektara pretvorili u golf-igralište doduše sa samo šest rupa, no idu dalje, san im je imati na terenu još tri rupe, barem onih 9 kada ne mogu imati 18 koje su odlike pravih golf-terena.

Preduvjet je imati barem devet rupa

- Tih 9 rupa je prvi preduvjet da imamo još više kvalitetnijih igrača. I priznajem, 20 zadnjih godina pokušavam razumit zašto Hrvatska ne ulaže u golf? Želimo biti turistička zemlja, imamo sve preduvjete što se klime tiče da deset mjeseci igramo golf, a mi ne gradimo terene - podvukao je Toni.

Splićanin redovito igra golf u svojoj drugoj domovini u SAD-u, gdje živi s obitelji, pa nam otkrio i ovo:

- Mogli bi napraviti barem 14 terena, non-stop se priča o tome, a ništa ne poduzimamo. Evo primjera Portugala koji ima sličnu klimu kao i mi, ali je turistički bio “zatvoren” sa Francuskom i Španjolskom, no napravili su 20-30 terena kako bi privukli turiste.

Pa zašto mi to ne iskoristimo, pogotovo sada kada svi žele doći u Hrvatsku, kada nas prepoznaju širom svijeta, ajmo produžiti sezonu i boravkom na golf-terenima.

- Svakodnevno imamo osam do deset turista koji dolaze igrati golf, na našem malom gradskom terenu, od samo 6 rupa – prisnažio je Kukočevoj ideji i predsjednik kluba Ursić, nadajući se sutra i mogućnosti proširenje terena na dodatnih dva hektara, što je rođendanska želja svih članova Golf kluba Split 1700.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo