Sport Ostalo

Croatia Grand Chess Tour

Plenković protiv svjetskog prvaka otvorio najjače ovogodišnje šahovsko natjecanje u svijetu

Croatia Grand Chess Tour

Andrej Plenković povukao je prvi potez... Ne, nije ovo uvod u kritiku nekog političkog komentatora ili opservacija ekonomskog analitičara. Naprosto, hrvatski je premijer uzeo u ruku pješaka i postavio ga na polje – a4. Učinio je to s figurom venecijanskog šaha iz 16. stoljeća. ''Protivnik'' mu je ritualno čestitao na učinjenom potezu. A s druge strane ploče nalazio se Norvežanin Magnus Carlsen osobno, svjetski prvak u šahu.

Tako je u zagrebačkom Muzeju Mimara svečano otvoren Croatia Grand Chess Tour, najjače šahovsko natjecanje u povijesti (s nagradnim fondom od 325.000 dolara). Nakon otvaranja natjecanja, koje je popraćeno i TV-lećama nacionalne televizije, Andrej Plenković ipak neće sudjelovati u nastavku turnira. Mjesta na Touru već su rezervirana za 12-oricu najboljih šahovskih velemajstora.

A to su – Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana i Wesley So (sva trojica iz SAD-a), Maxime Vachier-Lagrave (Francuska), Magnus Carlsen (Norveška), Šahrijar Mamaderov (Azerbejdžan), Liren Ding (Kina), Levon Aronian  (Armenija), Anish Giri (Nizozemska), Viswanathan Anand (Indija), te Sergej Karjakin i Jan Nepomniači (Rusija). 

- Odabrali ste pravo mjesto za šahovski turnir, jer Hrvatska je jedina zemlja na svijetu koja ima motiv šahovnice u nacionalnom grbu – kazao je Plenković u pozdravnom govoru i obraćanju šahovskim odličnicima.

Ovogodišnji Grand Chess Tour obuhvaća osam turnira (sveukupni fond je 1,75 milijuna dolara). Uz Zagreb, 12 najboljih svjetskih šahista ugostiti će i Abiđan (Obala Bjelokosti), Pariz (Francuska), Saint Louis (SAD) s dva turnira, Bukurešt (Rumunjska), Calcutta (Indija) i London (Velika Britanija). Na završnom turniru u Londonu (prosinac 2019.) sudjelovati će samo četvorica, koji tijekom Toura osvoje najviše bodova.

Zagrebački turnir će se održavati u Novinarskom domu od 26. lipnja do 8. srpnja. Dnevne ulaznice (kontingent od 120 karata) će se prodavati po cijeni od 80 kuna. No, moguće je kupiti i paket za svih 11 dana turnira po cijeni od 500 kuna.

Zanimljivo, na internetskoj stranici Hrvatskog šahovskog saveza (kao i Zagrebačkog šahovskog saveza) nema nijedne riječi o činjenici da se u hrvatskoj metropoli trenutačno nalazi creme de la creme svjetskog šaha. HŠS i ZŠS bave se temama poput: prijelazni rok za registraciju, zaključci i odluke 4. sjednice Izvršnog odbora ili – Veteransko prvenstvo Zagreba; odgođen brzopotezni turnir...

Naime, nijedan od spomenutih čimbenika nije sudjelovao u dovođenju Carlsena i društva, kao niti u organizaciji turnira. Za dovođenje šahovske Lige prvaka u Zagreb najzaslužniji su Grand Chess Tour te Šahovski klub ''e4'', u vlasništvu Garija Kasparova. Upravo je bivši svjetski prvak i veliki ljubitelj Hrvatske stvorio od Zagreba (barem narednih 11 dana) – šahovski centar svijeta!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo