Sport Ostalo

sportsko ime dalmacije

Nevjerojatna karijera zadarskog olimpijca: Šime niže medalje i jedri u sportsku besmrtnost

sportsko ime dalmacije

Zadarska braća Šime i Mihovil Fantela oduševili su ove godine svijet jedrenja kada su u danskom Aarhusu postali svjetski prvaci u klasi 49er.

Šime je godinama uspješno jedrio s Igorom Marenićem u klasi 470, osvojili su i olimpijsko zlato 2016. godine u Rio de Janeiru, a nedugo zatim odlučili su krenuti svatko svojim putem. Nestrpljiv, zapet kao pušta svoju je priliku čekao Šimin mlađi brat Mihovil.

Dok je Šime osvajao velika odličja s Marenićem, Mihovil je vrijedno trenirao i čekao svoju priliku. I dočekao je. I to kako. Nakon svega godinu i pol zajedničkog jedrenja postali su najbolji na svijetu. Istina, nije prošla godina pro tekla u njihovoj apsolutnoj dominaciji, na Europskom prvenstvu su, primjerice, završili na 28. mjestu, ali na velikoj sceni, na najvećem natjecanju sezonu u Danskoj su bili najbolji.

Jesu li tako tempirali formu ili još nisu stabilni pa ponekad kiksaju, stoga su i neki rezultati na drugim natjecanjima bili lošiji, za ovu je priču manje bitno. Ostaje činjenica da su Šime i Mihovil svjetski prvaci i time sasvim sigurno među najozbiljnijim kandidatima za osvajanje i naše nagrade.

Osvajanjem svjetske titule u 49eru Šime je postao jedan od rijetkih u svijetu olimpijskog jedrenja koji su svjetske medalje osvajali u različitim klasama poput Britanaca Bena Ainslieja i Iana Percyja, Brazilca Roberta Scheidta...

– Željeli smo samo proći kvalifikacije, a onda smo postali svjetski prvaci. Ovo je ludo, jedriti s bratom je čudesno – govorio je Šime Fantela.

Taj im je rezultat donio i ostvarenje norme za Olimpijske igre u Tokiju, tako da su sada mirni po tom pitanju. Iza Šime Fantele nevjerojatna je karijera, s Igorom Marenićem osvojio je olimpijsko zlato, dva svjetska zlata, dva svjetska srebra i tri bronce. Na europskim prvenstvima su osvojili tri zlata, srebro i dvije bronce. Sada i s bratom ima novo svjetsko zlato. Šime sigurno jedri u sportsku besmrtnost.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo