Sport Ostalo

GUSAR

Davor Jelaska: Siguran sam da ćete osvojiti medalju, samo je pitanje koju

GUSAR
Proročanski je tada govorio trener zlatnih „gusaraša“ Davor Jelaska koji je ispario svoje veslače na sjever Europe, a on ostao u svojoj radionici jer tada nije bilo novca da sa veslačima otputje i njihov učitelj. No njegova vjera u „svoj“ četverac je bila bezgranična. 

Kao da je bilo jučer, a proteklo je punih šest deseljeća od onog povijesnog 23. srpnja 1952. godine kada je na jezeru Mellahti pored Helsinkija izveslana prva zlatna olimpijska medalja, za veslanje, za Split, za Hrvatsku. Četiri momka Duje Bonačić, Velimir Valenta, Mate Trojanović i Petar Šegvić, četiri „gusaraša“, iz istih školskih klupa „realke“ upisali su se u povijest, a medalje im je tada uručio predsjednik MOO-a Sigfrid Edstrom.

Okupila se sinoć Gusarova obitelj, prisjetila se tih slavnih dana, ali jednako tako i 80. obljetnice osvajanja Europske titule 1932. godine kada je Gusarov osmerac pokorio Europu. Dotakao se u svom pozdravnom govoru predsjednik Mirko Ivančić svih slavnih događaja iz povijesti, uz prigodne slajdove i film put do medalje u Helsinkiju je predstavio profesor Robert Kučić.

- Svega se sjetio naš predsjednik osim jednog detalja, a to je da je prije sto godina u praškoj kavani Sport inženjer Fabjan Kaliterna udario temelje današnjeg HVK Gusar. A kako je to sve bilo, pričali smo puno puta. Iz ničega smo ostvarili veliku pobjedu. Imali smo pet dočeka, ne znam koji je bio ljepši. Onaj u Zagrebu gdje smo stigli iz Klagenfurta, pa u Rijeci gdje su nas na željezničkom kolodvoru dočekale samo žene jer je bio radni dan. U Zadru nas je pozdravi cijeli garnizon, pa Šibenik i na kraju Split. Sve je to neponovljivo. Mi smo u ono doba učili od starijih, vidim da i danas mlađi uče od naših velikih sportaša. Nema straha za Gusara, samo treba puno raditi – kazao je barba Duje Bonačić štroker zlatnog četverca.

Dvije su dame izašle na podij, umjesto preminulih Velimira Valente i Petra Šegvića govorile su supruga Nevenka Valenta i kćer Miranda Šegvić prisjećajući priča sa dragim članovima obitelji.

- Velu sam upoznala dosta kasnije, puno smo pričali o svemu. Bio je presretan i ponosan na ovaj veliki uspjeh. No živio je skromno, iako su u Švicarskoj znali tko je on, nikada se nije posebno hvalio, ali je bio „gusaraš“ u srcu“ – istakla je gospođa Nevenka.
- Toliko smo puta pričali o ovome, ponosna sam i zahvalna Gusaru koji uvijek dostojno obilježi ovaj dan i ove godišnjice - istakla je Miranda Šegvić.

Nazdravilo se velikom uspjehu, generacije „gusaraša“ družili su se do dugo u noć u Spinutu. Ne nismo zaboravili niti Matu Trojanovića, bio je spriječen doći, ali dobiti će snimku ove proslave, neka i u Mariboru znaju tko je Mate, veliki „gusaraš“, osvajač olimpijskog zlata.

ROBERT RADICA
 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo