Sport Hajduk

dobra prilika

Hajduk želi od dječaka stvarati kompletne igrače, ali i kvalitetne osobe. Postoji klub koji je u tome uspio i koji je Bijelima spreman pomoći

dobra prilika

Na Poljudu je u utorak održan sastanak između predstavnika klubova s kojima Hajduk ima potpisanu suradnju, na kojem su sudjelovali asistent voditelja akademije Andro Fistonić, pročelnica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Splitu te klupska pedagoginja.

Ukratko, na sastanku su predstavljeni rad Pedagoške službe unutar Akademije i model razvoja putem educiranja sportaša roditelja i trenera, a posebno je naglašena važnost razvoja mladog igrača nad rezultatom te edukacija i praćenje modernih trendova u nogometu.

U Hajduku se već neko vrijeme radi na tome da Akademija bude ustrojena po najmodernijim principa te da dječaci iz nje izađu kao kompletni igrači, ali i kao kompletne osobe. Zahvaljujući povoljnom podneblju koje obiluje talentiranim sportašima, Bijeli su uspješni u "proizvodnji" svojih igrača, ali prostora za napredak uvijek ima.

Uzmimo za primjer Benficu, klub s kojim je Hajduk u srpnju ove godine održao sastanak i koji je vodstvu Bijelih održao prezentaciju na temu izgradnje i načina upravljanja kampom te koji je spreman pomoći u pripremi i realizaciji budućeg kampa.

Lisabonski klub u posljednjih je 10 godina prodao igrače u ukupnoj vrijednosti od 953 milijuna eura. Ederson, Witsel, Lindelof, Di Maria, Guedes, samo su neki od desetorice igrača koji su prodani za 30 milijuna eura ili više, dok se lista onih koji su iz kluba otišli za manji, ali i dalje dvocifreni iznos u spomenutom periodu proširuje za još 16 imena. Benficin odličan posao na tržištu igrača dosegao je svoj vrhunac ovog ljeta, kada su za ogromnih 126 milijuna eura prodali Joaa Felixa Ateltico Madridu, i to nakon što je mladi Portugalac odigrao samo jednu seniorsku sezonu.

Za razliku od ostalih klubova s velikim prihodima od transfera, Benfica je potrošila samo trećinu onoga što je uprihodila, što znači da su Portugalci u posljednjih deset godina zaradili više od 600 milijuna eura.

Kako su to učinili?

Svi klubovi imaju skautske službe, neki bolje, neki lošije, ali uglavnom se može reći da će rijetko koji talent promaknuti oku stručnjaku koji je na platnoj listi nekog od elitnih klubova. Da se razumijemo, Benfica je jedna od onih koji imaju odličnu skautsku službu, ali to nije ono što ih čini drugačijim od drugih.

Lisabonski klub u svom kampu koji je otvoren 2006., a 2015. godine dobio nagradu za najbolju nogometnu akademiju na svijetu ima sedam terena s pravom i dva s umjetnom travom te laboratorij, a redovito se analizira koliko i kako mladi igrači jedu i spavaju, koliko brzo trče, koliko brzo se umaraju i odmaraju, kakvo im je psihološko stanje u svakom trenutku, itd.

Ništa mnogo drugačije nije ni kada su u pitanju seniori, a detaljnom analizom karakteristika i performansi svakog igrača Benfica je drastično reducirala postotak vjerojatnosti ozljede na treningu te se dovela do toga da je većina onih koje su igrači pretrpjeli u posljednjih nekoliko godina rezultat traume zadobivene tijekom igre, što je segment na koji se može jako malo utjecati.

Naravno, sve to zahtijeva sofisticirane i nadasve skupe programe te poveću grupu analitičara koji će se njima baviti.

No, postoji još nešto što Benfica koristi da bi procijenila vrline i mane svojih igrača te ih korigirala i poboljšala njihovo funkcioniranje u stresnim situacijama i razvila percepciju, a zove se simulator "360S".

Riječ je o naprednijoj verziji Borussijinog Footbonauta, modernom sustavu koji se sastoji od travnate podloge, mehanizma koji izbacuje lopte i senzornog zida kojeg igrači moraju pogoditi na određeni način i u određenom vremenskom roku. Lopta se izbacuje na različite načine, ovisno o poziciji igrača, odnosno situacijama u kojima će se on naći u utakmici, a mjeri se preciznost, brzina reakcije i efikasnost u izvođenju.

Analitički program vrlo brzo može ustanoviti slabe točke svakog pojedinca te im se sukladno tome treneri mogu prilagoditi zadatke.

 

Iako se ništa ne može mjeriti s igranjem prave utakmice, 360S ipak pomaže igračima donositi odluke pod pritiskom te im poboljšava pregled igre, a također je prilagođen i vratarima.

- Pogledajte Edersona. Kada je došao u klub bio je obični dječak iz favela, bojao se napustiti gol. Sada riskira više nego itko u Premier ligi - rekao je Luis Nascimento, bivši trener u Benficinoj akademiji, a sada asistent u Rio Aveu.

Ederson je jedan od najboljih vratara na svijetu u igri nogom, dok ga nerijetko možemo vidjeti kako izlazi van šesnaesterca da bi očistio loptu, a 360S je odigrao veliku ulogu u tome.

Za razliku od Ajaxove akademije, koja se vodi filozofijom da će sustav izbaciti igrača, Benfica se fokusira na razvoju svakog igrača kao pojedinca, a to im garantira "izbacivanje proizvoda" na redovitoj bazi.

Nerealno je očekivati da će novi Hajdukov kamp moći imati sustav ustrojen kao u Benfici, ali tehnološka modernizacija bi se morala provesti barem u nekom obimu. Otprilike tri milijuna eura, koliko je Benficu koštao 360S nije mal novac, ali ne bi bio ni toliko velik ako bi donio dugoročnu korist.

Jasno je da Hajduk ne bi mogao postizati prodajne cijene kao Benfica, što zbog reputacije kluba, što zbog konteksta HNL-a, ali dojam je da bi jedan takav sustav pridonio tome da igrači iz Hajduka odlaze skoro kao gotovi proizvodi, a ne potencijali, što bi posljedično ipak podiglo njihovu vrijednost.

Hajduk je ovog ljeta na dolaske igrača prema Transfermarktu potrošio više od dva milijuna eura, a ako se uzme u obzir primjerice činjenica da se na Poljudu treneri brzo mijenjaju, i to bez nekog jasnog plana, te da igrači koje jedan trener preferira ne moraju odgovarati idejama drugog, čini se isplativije uložiti u nešto što će omogućiti da sam proizvodiš bolje igrače umjesto da ih kupuješ.

Naravno, nismo naivni pa da mislimo da će sustav sam od sebe istrenirati igrača, ali ne bi bilo naodmet kada bi Bijeli razmislili o podizanju svoje Akademije na još jednu veću razinu i nadogradili na ovaj dosadašnji dobar rad, pogotovo kada im se nudi pomoć najuspješnijeg "proizvođača" igrača na svijetu.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk