Sport Hajduk

drugačije spoznaje

Dolazak Burića potpuno će promijeniti način Hajdukove igre, Oreščaninov stil temeljen na inovacijama odlazi u povijest

drugačije spoznaje

Ne tumbaj, pazi lomljivo... Krhko... Ma šta ne tumbaj? Ma sve iznova! Ćao Verheyen... Ili Verheijen, kako tko piše.

Raymond Verheijen, inovativni nizozemski trener koji je unio ne tako davno revoluciju u metode nogometnog treninga (sve lagano, postupno, ali dostupno, nemoj da ti se puls pretjerano ubrza), nedavno je gostovao u Splitu i Hajduku i u Poljudu je održao i pressicu s novinarima, kao uvaženi stručnjak čije metode upražnjava Hajdukova škola, pardon Akademija. I treneri prve momčadi "bijelih".

Danas, čini nam se da njegov nauk više neće stanovati na palubi bijelog broda. Barem ne tako rigidno i da ga se tako striktno drže kao do sada.

Ne bismo sad ulazili u detalje tipa kako se priprema momčad, kako se do najvećih postignuća dolazi metodom Verheijena i koliko je to različito od nekih drugačijih spoznaja.

Verheijen je poznata i priznata faca, radio je većinom uz Guusa Hiddinka, u stožerima Nizozemske, Njemačke, Rusije, Walesa, Belgija ga uvodi u svoj program razvoja. Ima pobornika, a Hajdukova Akademija ga je uvažavala u doba Krešimira Gojuna, Siniše Oreščanina...

Sad smo uvjereni da se Hajduk okreće nekim novim izazovima, kako se to voli reći, a na stranu Verheijen i njegove metode pripreme, što se tiče prve momčadi odmah smo prepoznali razliku u impostaciji. Vrlo bitnu i lako uočljivu. Otklon od Oreščaninova nauka.

Istina je da bi Slaven Bilić, i sam izrastao iz Hajdukova podneblja lakonski rekao "impostacija, pa to vam je mala ralika, jesi li dva-tri metra gore ili dolje, lijevo ili desno" ali i sam zna da razlike znaju biti krucijalne i da je to bio samo njegov simpatičan pristup prema onima koji na balun gledaju – laički..

Da se vratimo na Hajdukov teren protiv Istre, koliko je on različit u odnosu na ono što je sedam-osam mjeseci učio Siniša Oreščanin?

Mnogo je različit. Sjetit ćete se da je Oreščanin čim je došao stavio trojicu ispred zadnje linije i to ne odoka, nego zato jer je uočio kako se samo dvojica ispred zadnjeg reda ne mogu nositi sa svim obavezama prema nadirućem protivniku, pa to stvara probleme zadnjem redu. Prepoznao je taktički talent Nejašmića i dao mu da dirigira ispred zadnjeg reda, s time da mu je pomagače stavio i desno i lijevo kao dvije spojke.

Istodobno, otvorio je prostor i igru namjestio za Caktaša da bude prva (povučena) napadačka violina, a napadače stavio – daleko, uz štriku, na krilne pozicije. Tako se rodio vezni red u rombu, a igralo se – bez klasičnog napadača.

Sad se Damir Burić vraća klasici, a to je da ima dvojicu zadnjih veznih i tu je svoje mjesto u prvh 11 odmah našao visoki i radišni Jurić, dok je Nejašmić postao njegov partner u tandemu dvojice zadnjih.

Postavljen je centralni špic, ovaj put u liku Jaira, a Caktaš postavljen - iza njega. Pretpostavljamo, Caktaš više neće dolaziti u toliko otvorenih situacija da bude golgeter lige, premda je šanse imao i protiv Istre. Prije svega će služiti kao server, asistent nominalno prvom napadaču ispred sebe što bi to mogao biti - Samuel Eduok.

Znamo što nije vrijedlo protiv Gzire, a protiv Istre? Pa to da su se prednja četvorica, Jairo, Gyurcso, Caktaš i Jradi u obranu vraćali malo ili nimalo, što je Juriću i Nejašmiću otežalo posao. Onda su u igru ušli Barry, u startu gurnut među pričuve (umor?), te – Kalik. Radišni defanzivac, da igru stabilizira. Odjednom, nema mjesta za talent Delića ili Tahiraju koje je Oreščanin sočno i rado rabio.

Različiti su putevi do uspjeha, podsjetimo se kako smo Oreščanina hvalili kad je Hajduku udahnuo – igru: dodavanja, lijepe kombinacije.

Desilo se to nakon perioda u kojem je igra "bijelih" izgledala grubo i neuredno, s mnogim preskakanjima.

Burić je pak majstor svga zanata s drugačijim predznakom. Sigurno je da će se drugačije raditi i na fizičkoj pripremi. Jasno je da se u formu s Oreščaninom ulazilo sporo, tako je bilo u Antalyji, s velikim naglaskom na rad s loptom.

Oreščanin je posrnuo iz drugih razloga, uslijed svih previranja u klubu, smjene mentora Gojuna, a ni sam sebi nije pomogao protiv Maltežana, prekombinirao se sa sastavom u uzvratu, pa je i usud svoje rekao.

Kako god, balun je sad kod Burića, u tri godine stekao je velika iskustva u Austriji i Njemačkoj i posebno samopouzdanje.

Rekao je Butić da će kombinirati sa sustavom, ali je jasno da će Hajduk sad više težiti brzim, blic-akcijama, a manje beskrajnom dodavanju i posjedu lopte.

U to ime serviramo dvije različite impostacije, da lakše pratimo kako se to sad iznova, nakon sedam mjeseci jednosmjerne terapije Oreščanin, Hajduk opet – mijenja.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk