Sport Domaći nogomet

friško postavljena soba

Naš novinar na povijesnoj premijeri: Poljud je idealan, ovdje VAR možemo koristiti na najbolji način

friško postavljena soba

Povijesna premijera VAR-a na Poljudu kojoj smo jučer uživo svjedočili u VAR sobi je vrlo uspješno prošla. Na juniorskom ligaškom susretu Hajduka i Sesveta (3:0), ovom prilikom odigranom na glavnom terenu, u Splitu je premijerno testirana friško postavljena VAR soba.

Na travnjaku su sudac Marin Vidulin te pomoćnici Mario Pepur i Alen Jakšić odrađivali svoj posao, a pomoć su imali iz zaključane sobe na putu iz svlačionica na travnjak. Tu su susret pratili VAR sudac Ivan Vučković, AVAR sudac (assistant VAR) Goran Perica uz pomoć tehničara te ovom testnom prilikom i kontrolora Tomislava Šetke.

A mi smo imali priliku s njima pratiti kako će to na Poljudu izgledati za četiri mjeseca kada budu igrali seniori "bijelih".

Od proljetnog dijela ove sezone kada se VAR planira uvesti u HT Prvu HNL na Poljudu više neće neki Šime Vrsaljko kao onomad u derbiju nekažnjeno braniti rukom ili pak neki vratar poput Josipa Posaveca istim dijelom tijela bez sankcija igrati izvan kaznenog prostora kao prošlog vikenda.

Na ukupno šest ekrana stalno su pred sobom imali slike sa šest kamera koje su pratile susret, a svi suci su međusobno bili povezani slušalicama i mikrofonima kojima su mogli komunicirati. Nije bilo ovaj put previše posla, ali sve dvojbene situacije su brzo riješene.

- Kazneni udarac. Gaženje... - obrazložio je Vidulin kolegama u slušalice svoju odluku u 33. minuti.

Vučković je vrlo brzo, nakon pregledavanja snimke u tridesetak sekundi uzvratio.

- Marine, VAR soba govori - potvrđujem odluku.

Iz tog penala Hajduk je poveo. Možda i najškakljivija situacija zbila se u 44. minuti. Čak i vašem reporteru u VAR sobi promaklo je kako je bilo igranja rukom u kaznenom prostoru jer se sa snimke glavne kamere to nije moglo vidjeti, bilo je pokriveno tijelima.

- Marine, pričekaj. Provjeravamo ruku... Daj kameru iza gola – poručeno je Vidulinu iz VAR sobe. Nakon što je situacija sagledana iz svih kamera, kutova zaključeno je kako nije rukom igrao obrambeni igrač u bijelom dresu nego gostujući nogometaš, napadač.

- Marine, provjera završena, crni je igrao rukom – završila je tzv. tiha provjera. Nije morao Vidulin gledati ekran uz travnjak.

- Jako sam zadovoljan kako je sve prošlo. Poljud je pravi stadion, ovdje imamo dobre uvjete. Soba je odlična, a kamere su na jako dobrim pozicijama pa možemo ovaj alat koristiti na što bolji način – naglasio je voditelj VAR edukacije Domagoj Vučkov.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet