Sport Domaći nogomet

Dekor je bio fantastičan

Cijeli Split u kockicama: nikad Poljud nije ovako proslavio gol Modrića

Dekor je bio fantastičan

Ustani bane, Hrvatska te zovee, zoveee - orilo se Poljudom nakon pola sata susreta, ali nije bilo nikakve potrebe da se “mobilizira” i odavno pokojni Josip Jelačić. Već je tada bilo jasno da su Mađari opet pregaženi, da je stigla osveta s kamatama za poraz u Budimpešti. Dapače, već u 47. minuti stadionom je odzvanjalo:

- Večeras je naša feštaaa!

Odavno nije ranije publika zaključila utakmicu. Bilo je do tada već 3:0. A poslije je još Perišić stigao i zapucati penal, ostala je Mađarska i s igračem manje... No, oslabio je pritisak na papučicu gasa. Nije bilo više potrebe jurišati, kada je nova utakmica u Walesu već u nedjelju navečer.

Tijekom utakmice skandiralo se miljeniku Perišiću, Modriću, Rebiću, nakon sat vremena hrvatske lake konjice izborniku Daliću koji je imao splitsku premijeru... Digao se emocijama nabijeni Dalić s klupe i pljeskom uzvratio navijačima.

Najglasnije skandiranje

A da će predstava na visini biti i na travnjaku i na tribinama dalo se naslutiti već sat vremena prije susreta. Već tada je stadion bio poprilično ispunjen, a atmosfera odlična. Kada su četrdesetak minuta prije starta susreta predvođeni kapetanom Modrićem igrači izašli na travnjak, usporedo s njima zagrijavali su se i gledatelji. Doduše, uz potporu spikera.

No, lijepo je bilo slušati navijačku “Cesaricu” u čast pokojnog Olivera dok se momčadi zagrijavaju ili vidjeti koreografiju tisuća upaljenih svjetala na mobitelima, zagrijavanja za podizanje koreografije s tisućama bijelih i crvenih plastičnih navlaka kojima se tvorila hrvatska šahovnica. 

Igrače Hrvatske na startu je dočekalo skandiranje “hoćemo pobjedu”, što su svjetski viceprvaci ekspresno i poslušali. Kada je u trećoj minuti Modrić volejem loptu poslao daleko, daleko od gola dočekalo ga je svejedno nevjerojatno skandiranje, vjerojatno najglasnije u karijeri kada je promašio.

Potom i minutu kasnije Perišića kojem je Gulacsi obranio. Pa je teško riječima i opisati erupciju oduševljenja kada je Modrić nedugo potom sve sam napravio i zabio za vodstvo. Slavio je Modrić pred sjevernom tribinom Poljuda, a što baš i nismo navikli gledati.

- Luka, Luka! - orilo se stadionom. Nikad Poljud nije ovako proslavio gol Modrića. A “bijeli” na drugoj strani. Šalu na stranu. Pa je nastavio Petković petom, a nakon što je Modrićev recept iskušao i Rebić, ukrao loptu i zahvalio se na najbolji način Daliću na vjeri i ukazanom povjerenju. Lukavi Modrić i Petković petom. Pa je opet lukav i spretan bio Petković. Valjda da se jednom za uvijek ubiju one smiješne priče o poljudskom prokletstvu.    

Dekor je bio fantastičan, stigli su navijači iz svih krajeva Hrvatske te BiH. Stadion pun, krcat, raspjevan. Izostali su ipak mnogi najžešći navijači Hajduka iz već poznatih razloga, borbe protiv HNS-a i općenito stanja u hrvatskom nogometu, situacije u kojoj pomaci idu Kornijevim korakom. Neprirodno je bilo vidjeti ogradu sjeverne tribine bez ijednog transparenta. Uostalom u jednom trenutku se sa istoka čulo: “Ajmo sjever”.

Doduše, podstrek za navijanje je bio i orkestar ili grupa navijača s instrumentima s istočne tribine zbog kojeg smo se prisjetili i Rijekine Rujevice za mandata trenera Igora Bišćana. Zvučna kulisa s tribina je stoga na momente djelovala baš ultraško atipična, onakva na koju nismo navikli u Splitu, gotovo na trenutke predizborno-pirovska. Pogotovo izborima poput “Za dobra stara vremena”  koja naravno baš i nije legla većini, za što ne treba biti Einstein.

Ispraćeni ovacijama

Na kraju su “standing ovationom” s travnjaka ispraćeni Perišić, pogotovo Modrić, Rakitić. Bilo je prilike i za valove po Poljudu...

Kada je sudac označio kraj susreta svi su igrači ovacijama, navijačkim valovima ispraćeni u svlačionicu, zajednička izvedba navijača i igrača “Lijepa li si”. A za popravni se sa razglasa i tribina čulo:

- Ništa kontra Splita!

Nećemo valjda sad opet novu utakmicu u Splitu s publikom čekati osam godina.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet