Sport Domaći nogomet

još se čeka prva pobjeda

Debakl na Euru: Gračan, prvak u pravljenju uspjeha od neuspjeha

još se čeka prva pobjeda

Izbornik U21 reprezentacije Nenad Gračan je nakon eliminacije na Euru, zadnjeg mjesta u skupini s jednim osvojenim bodom u tri susreta konstatirao.

- Mi smo svjetski prvaci da od uspjeha radimo neuspjehe. Ovo je veliki uspjeh ove generacije, da smo došli u završnicu među 12 najkvalitetnijih reprezentacija, da smo se ravnopravno nosili s velikim momčadima kao što su Francuska, Engleska. Nije u redu ni prema igračima ni prema bilo kome da se to osporava.

Izbornik kojem je pred Euro produžen ugovor je očito pobrkao/spojio kvalifikacije sa završnim turnirom. Nitko ne osporava da je plasman na Euro bio uspjeh.

No, rezultati i predstave Hrvatske na netom okončanom završnom turniru su – neuspjeh. Zašto bježati od toga? Zato što to jako dobro radimo već četvrt stoljeća. U 25 godina otkad Hrvatska nastupa, nismo još upisali nijednu pobjedu na U21 Europskim prvenstvima!

Vole se u HNS-a podičiti srebrom seniora na prošlogodišnjem SP-u, pa i podijeliti sebi nagrade zbog toga. Kao što su se i njihovi prethodnici hvalili poslije bronce na SP-u 1998. Međutim, mlada reprezentacija još u kvarat stoljeća nije slavila na Eurima.

Naravno, teže se i plasirati kada na završnici nastupa samo 12 reprezentacija, a do prije dvije godine je nastupalo tek osam. Od 13 EP-a tek smo se triput plasirali. A u devet ukupno odigranih susreta imamo tek tri remija.

Nije se ni očekivao neki vatromet, pogotovo protiv na papiru kvalitetnijih Francuza i Engleza. No, pregazili su nas Rumunji (1:4) koji su kao prvi prošli u polufinale, a u odnosu na koje smo mi bili blagi favoriti. Nismo se proslavili ni u preostala dva susreta, dapače. Izuzev odličnih Nikole Vlašića i Josipa Brekala.

Ako se za dobre rezultate dijele premije, kao što su predstavnici IO-a HNS-a nakon srebra seniora sebi podijelili po oko 200 tisuća kuna, hoće li nakon ovog neuspjeha isti biti financijski sankcionirani? A da o "jubilarcu", penalima za 25 godina debakla niti ne govorimo.

E, sada smo na boljem tragu kako je nastup na Euru uspjeh. Tu smo zapravo svjetski prvaci, da od neuspjeha radimo uspjehe. No, najveći neuspjeh je što nismo dobili nove A reprezentativce. Osim Vlašića i Brekala koji to već jesu, nitko baš nije pokazao da bi skoro mogao navući dres seniorske reprezentacije.

Izuzev na kraju Eura ozlijeđenog Vlašića i na početku ozlijeđenog Brekala koji su bili klasu-dvije iznad ostalih zbog čega već i jesu seniorski reprezentativci, te pojedinačnih bljeskova bilo je to sve skupa vrlo tanko. Afera oko povlačenja Duje Ćalete-Cara pred Euro imala je mlaku reakciju iz Saveza.

Može se razgovarati i o taktici (čekanje protiv Francuza kada smo već bili na pragu eliminacije) i izboru igrača. Majer je dobio priliku tek na zadnjoj utakmici i pokazao je izborniku da je vjerojatno pogriješio. Malo je igrao i Domagoj Bradarić. Veznjak Bordeauxa Toma Bašić nije dobio niti minute, nije zaigrao ni veznjak CSKA Moskve Kristijan Bistrović...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet