Prilozi Prostorija

Modernizam pod murvom

Kamena kuća na Hvaru skriva blago: pogledajte kakve se sjajne stvari nalaze u ovoj oazi rustičnog šarma, čiji su vlasnici namještaj nabavili na - dražbama

Modernizam pod murvom
Nisam htio onaj internacionalni luksuzni stil koji najčešće viđam u novouređenim kućama, a koje sve izgledaju isto, bilo u Hrvatskoj ili u Dubaiju

U moru kamenih kuća koje su, pogotovo tijekom zadnjih desetljeća, "pokretom obnove" doživjele renesansu, malo je onih koje se izdvajaju jedinstvenom estetikom. Koliko god da im prija rustikalni šarm upotpunjen starinskim škrinjama i kredencama, ili novo lice ušminkano suvremenim dizajnerskim namještajem, u duhu traganja kroz vrijeme jedna je pronašla posve neočekivan izričaj koji joj stoji kao saliven.

Dovoljna je bila jedna fotografija na koju smo slučajno naišli – skladan detalj konzolnog stola s dvije "Orient" svjetiljke, koje je Jo Hammerborg dizajnirao za "Fog & Morup", a naslonjenog uz stube uzidane uz kameni zid – da ovu kuću poželimo istražiti do zadnjeg kutka.

Na kraju sela nedaleko od grada Hvara, okružena prostranim vrtovima i terasama, ova je trokatnica do prije koju godinu bila tek "dvjestogodišnja otužna ruševina od gola četiri zida", kako ju je opisao vlasnik, inače Parižanin podrijetlom iz okolice Omiša, koji je, kupivši je i renoviravši, ostvario svoj životni san.

Da je sanjareći o tome što točno želi, dobro i razmislio, vidi se na prvu, jer je u kući "Mulberry", nazvanoj po stoljetnoj murvi u čijoj hladovini uživa od dana gradnje, baš sve na svome, pomalo neočekivanome mjestu.

Komadi s pričom

– Ciljao sam na kombinaciju autohtone dalmatinske kuće i modernizma, te sam po tom ključu birao i namještaj. Priznajem da baš i nisam kreativan u tom smislu; više radim po metodi "copy paste". Vidim nešto sto mi se sviđa pa to interpretiram.

No nisam nikako htio onaj "internacionalni" stil koji najčešće viđam u novouređenim kućama, a koje sve izgledaju isto, bilo u Hrvatskoj ili u Dubaiju. Takvi prostori nemaju ništa svoje, izgledaju kao bilo koja hotelska soba – govori nam domaćin, dodavši kako se uređenju svog ljetnikovca stoga posvetio s jasnom vizijom.

Naime, kao zagriženi ljubitelj modernizma, naš je sugovornik prostor ispunio, kako sam kaže, isključivo namještajem koji su dizajnirali i izradili ondašnji izvrsni kreatori i meštri, uglavnom danskog podrijetla.

– Volim komade koji imaju priču, njihova vrijednost nikada neće pasti. Za kuću sam sve više-manje kupio na aukcijama i buvljacima. Ponekad znam satima pratiti dražbe na internetu. To je hobi koji me silno veseli – priznaje, ističući kako oduvijek rado skuplja stvari pa ne zna čini li ga to, kako kaže u šali, kolekcionarom.

 

 

– Kod opremanja kuće, kao ni inače, nisam uvijek znao gdje će završiti koji komad, ali sam imao ideju što otprilike može proći, a što ne, te što će se dobro uklopiti u cjelinu. Kililm jastuci kraj kamina tako su napravljeni od tepiha iz Istanbula, a, primjerice, slike u galeriji stare su nautičke karte otoka dalmatinske obale iz 50-ih i 60-ih godina.

U kući se našlo mjesta i za afričke maske, kao i za pomalo psihodeličnu sliku nepoznatog autora iz 70-ih godina, koja visi na zidu iznad konzolnog stolića. Neke sam stvari godinama tražio i čekao, pa kupio tek po prihvatljivoj cijeni.

"To mi je važno, u dobroj cijeni i je fora i zato me tek takva kupnja veseli!" – iskreno će naš domaćin, inače stručnjak za luksuzni marketing, otkrivajući nam kako luksuz, pored često visoke cijene i rijetke dostupnosti, odlikuje i duga čežnja koja gradi osobnu vrijednost.

Murva i bazen odražavaju Jadran

Za njega je luksuz, kaže, bilo uređenje 180 kvadrata kuće, koja uživa u 800-injak kvadrata zelene okućnice, s pogledom na more. Pažljivo je to osmišljena kuća za ladanje, koju u prizemlju odlikuje povezani prostor kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, fokusiran na veliki otvoreni kamin s pripadajućim kutkom kao stvorenim za uživanje u lijenim popodnevima uz dobru knjigu.

Na prvom katu nalaze se dvije spavaće sobe s en-suite kupaonicama i otvoreni dnevni boravak koji prelazi u volat, sjenovitu, tihu terasu u stražnjem dijelu kuće. Dvije dodatne spavaće sobe smještene su na drugom katu kuće, a povezane su s otvorenom galerijom s koje se pruža pogled na dnevni boravak na prvom katu.

Prostranom okućnicom, osim raskošnog stabla murve, dominira i bazen jedinstvenog oblika, osmišljen kao dio originalne priče kojom vlasnik oslikava svoju viziju kuće iz snova.

– Zahvaljujući odličnoj suradnji s "Bazenima Mozaik" iz Duća, bazen je ispao kao neki dragulj koji sjaji kraj ove kamene kuće. On nije smio biti uobičajeno kupalište dimenzija 8x4 metra, nego arhitektonski zanimljiv dodatak kući. Sa svojih 12,5 metara dužine i dva metra širine, idealan je za plivanje, a keramika jasno odražava Jadran – zadovoljno će vlasnik.

Da je svemu u obnovi kuće posvećena jednaka pažnja očituje se u korištenju raznih vrsta prirodnog kamena koji se proteže svim etažama i eksterijerom. Travertin na podovima u prizemlju, brački sivac i veseljko kamen na svim površinama u kupaonicama i kuhinji, korišten je i za umivaonike rađene po mjeri te sivac stokovani oko bazena, a sve napravljeno u suradnji s "Petrokamenom Solin". Tu su i stolarija u masivnom drvu, te hrastovi podovi na katovima, koji ovoj zanimljivoj priči donose tradicionalnu autohtonu bazu.

 

 

 

Dizajnerski klasici s potpisom

I danas popularan stil "midcentury modern" u kući se prepoznaje u komadima pretežno danskih, ali i švedskih dizajnerskih imena. Među atraktivnim rasvjetnim tjelima tako se nalaze Orient Lampe koje za "Fog & Morup" potpisuje Jo Hammerborg, zatim stol i stolice Nielsa Møllera, te Artichoke lampa u galeriji, rad dizajnera Poula Henningsena za "Louis Poulsen".

Stolić za kavu smješten ispred komina djelo je Grete Jalk, dok lampe kraj kreveta u spavaćim sobama potpisuje Carl Fagerlund za "Orrefors". Poul Cadovius osmislio je veliki regal u dnevnom boravku, radna lampa u bauhaus stilu rad je Schrödera Lobensteina, a Carl Fagerlund odgovoran je za staklene lampe kraj kreveta, dok zidne lampe u glavnoj spavaćoj sobi potpisuje Hans Agne Jakobsson.

Čak su i pepeljare dizajerski rad autorice Grete Prytz Kittelsen, kao i ogledalo u glavnoj spavaćoj sobi koje potpisuje danski dizajner Aksel Kjersgaard. Dvije velike vaze na regalu za "Hadaland" potpisuje Willy Johansson, a dok one na blagovaoničkom stolu i drugdje u kući potpisuju Holmegaard, Kosta Per Luetken i Vicke Lindstrand.

www.mulberryhousehvar.com

Instagram.com/mulberryhousehvar

 

Naslovnica Prostorija