Prilozi Prostorija

ISPLATILO SE

Bio je zapušteni tavan, pogledajte krasan stan: zavirite u idilično gnijezdo povrh Marmontove

ISPLATILO SE

Kada derutnom, ruševnom stanu u kojem godinama nitko nije živio udahnete novi život, tek onda vidite da se sav trud koji ste uložili u njegovo preuređenje itekako isplatio. Kada kažemo novi život, onda mislimo da se zapravo otkrila njegova dugo skrivana ljepota koja je čekala pravi trenutak.

Baš takav je slučaj s tavanom u Ilićevu prolazu, u samom srcu grada, gdje je Jelena Anić uredila prekrasan apartman površine od 52 metra četvorna, kojim su oduševljeni svi oni gosti koji su u njemu odsjeli za vrijeme svog boravka u Splitu. Prostor se zbog otvorenosti i rasporeda doima i većim nego što jest, što svakako pridonosi ljepšem ugođaju boravka u njemu.

Upečatljiva baza jednostavnog dekora

- Kada smo krenuli s preuređenjem, angažirali smo dizajnericu interijera da nam pomogne s nekoliko savjeta s obzirom na to da smo htjeli kombinaciju modernog i autohtonog. Zato smo namjerno ostavili grede na potkrovlju i izvorni zid iz 15. stoljeća. S obzirom na to da je on sam po sebi upečatljiv, željeli smo da namještaj bude jednostavan, minimalistički, a opet s dozom topline. Zanimljivo je napomenuti da smo zid "otkrili" prilikom renoviranja stana, te smo ga s oduševljenjem odlučili zadržati - kazuje nam Jelena.

Upravo je ta odluka diktirala uređenje interijera u kojem dominiraju jednostavnost i čiste linije. Naša sugovornica nam je otkrila da je sav namještaj u apartmanu zbog konfiguracije prostora morao biti izrađen po mjeri, zbog čega je u ovom predivnom prostoru zaista sve na svom mjestu. U kuhinji dominira dio koji je nekoć bio stari dimnjak, koji je također ostavljen kao poseban detalj koji joj daje poseban šarm.

Uz suvremeni dizajn koji oblikuje čitavo potkrovlje, na biranim se mjestima može pronaći i koji vintage komad, poput stare ´biciklete´ ili vintage fotoaparata, čija prisutnost ovom šarmantnom domu daje lokalni karakter i kredibilitet u odnosu na neke generički uređene prostore u susjedstvu.

Od derutne ruševine do atrakcije 

Posebno je zanimljivo kupatilo, koje je također zbog kosog krova i odabira kupaonskog namještaja prava atrakcija, pa stoga ne čudi da je u komentarima gostiju toliko hvaljeno.

Betonski podovi i zidovi prekriveni glazurom umjesto uobičajenim pločicama odaju posve suvremeni dojam estetike koja ne poznaje zemljopisne granice, dok se lokalni pečat ogleda u kamenim zidovima, u čije su strukturu utkane vibracije društvenih zbivanja i pulsiranje emocija uvijek uzavrele Rive.

- Cijeli proces preuređenja prostora trajao je nekih godinu i pol dana, s tim da smo sanirali krov i podove. Stan je prije toga izgledao stvarno derutno, ne mogu vam uopće opisati kako je grozno izgledao. Međutim, sada, nakon svega, mogu reći da smo i više nego zadovoljni rezultatom - podvukla je naša sugovornica.

 

Naslovnica Prostorija