Prilozi Prostorija

Staro za novo

Vodič kroz sniženja za kreativce: donosimo vam niz savjeta kako najdražim komadima namještaja udahnuti novi život i osvježiti dom uz minimalan trošak

Staro za novo
living4media
living4media

Ako vas mame pusta sniženja, renovirate li, ili preuređujete dom, ili pak napuštate stari stan i selite se u novi, gotovo vas sigurno muče dileme koji namještaj zadržati, a koji odbaciti.

Kako uglavnom ne raspolažemo raskošnim budžetom za preseljenje, a još manje za sezonska sniženja, rado obilazimo rasprodaje, te razgledavamo sniženja na web shopovima i u katalozima, u nadi da ćemo, ako već ne nađemo nešto ekstra povoljno, pronaći makar inspiraciju za kakvu štedljiviju obnovu svog doma.

No ono na što vam posebno želimo skrenuti pažnju jest to da se starog namještaja ne treba olako odreći. Čak i ako nije riječ o pravom stilskom namještaju, stari komadi često su puno kvalitetniji i udobniji, a nerijetko privlačni i dizajnom, pa ih treba samo osvježiti, dotjerati i učvrstiti, ili prenamijeniti ne bi li dobio na originalnosti i zasjao novim sjajem. Naravno, za njega ćete morati pronaći pravo mjesto, kao i dobru kombinaciju detalja koji ga okružuju i upotpunjuju.

Donosimo vam nekoliko savjeta za uklapanje starog namještaja u novi prostor, uz koje ćete i sami možda doći do još boljih i kreativnijih rješenja. Pođimo od pretpostavke da želite maksimalno iskoristiti sav namještaj koji imate, jer ni namještanje novog stana ne mora podrazumijevati kupnju svega novog, niti će jednom uređen stan zauvijek izgledati jednako. Promjene će se događati u hodu.

Stoga najprije napravite inventuru svega čime raspolažete i odaberite komade kojih se nipošto ne želite odreći, koje jednostavno volite. Hoće li se baš sve to dobro uklopiti u novi izgled prostora koji želite kreirati, teško je reći, ali nemojte odustati na prvi loš dojam. Ako se malo poigrate, možda neki komadi namještaja samo moraju dobiti mjesto u drugoj prostoriji, novu presvlaku, biti bolje osvijetljeni ili promijeniti boju, namjenu...

Kontrastima kreirajte napetost u prostoru

Za početak uzmite točne mjere svake prostorije koju namjeravate preurediti ili urediti koristeći stari namještaj i uz to napravite točan tlocrt koji će dosta toga razjasniti. Prije svega, znat ćete odgovara li vam uopće određeni komad namještaja po dimenzijama, a i lakše ćete odredite njegovu novu poziciju; hoće li postati centralni komad namještaja, okosnica interijera ili tek detalj u prostoru.

Slobodno se poigrajte stilovima. U starinski uređen stan možete ubaciti moderne i high tech detalje: ludu dizajnersku lampu, stakleni ili, pak, bakreni stolić, sjedeću garnituru suvremenih linija. Ovakvi kontrasti donose malo napetosti u prostor i s njima se izbjegava efekt salona namještaja koji je često jednoličan i monoton.

Ako, pak, niste vješti u kombiniranju, radije se držite jednog stila, a jednoličnost možete izbjeći bojeći zidove trendi bojama, a posebno tako da jedan zid bude upečatljiv, s raznim dekoracijama pa i vrlo ekstravagantnim, primjerice cvjetnim tapetama koje možete povremeno mijenjati. Vaze, svijećnjaci, ukrasne zdjele i tegle, jastučići i sobno cvijeće odlični su za tu svrhu. Ako pretjeramo s miješanjem stilova i kontrastom, u prostoru se lako stvori dojam natrpanosti, nereda i nesklada, što svakako treba izbjeći.

Dimenzije starog namještaja možda nisu jedini razlog zbog kojega ga ne vidite u novom prostoru. Ako selite iz velikog starinskog stana u kojem su prostorije bile veće i namještaj relativno glomazan, ili ako ste takav namještaj naslijedili, vjerojatno vam se čini da neće izgledati jednako šarmantno na novoj lokaciji.

To ne mora biti točno jer se u tom slučaju treba poigrati s mogućnostima redizajna, kako bi se vaša zbirka antikviteta mogla pokazati puno atraktivnijom negoli prije. Naprosto pokušajte stare stvari vidjeti u novom svjetlu. Glomaznim foteljama možda treba samo skinuti rukonaslone ili čak cijeli naslon, pa ćete dobiti tabure koji će lako naći mjesto u spavaćim sobama za naslanjanje odjeće.

Jeftina rješenja za novi karakter starih komada

Ako je neusklađenost stila ključni problem s vašim starim namještajem i vašim novim domom, ili željenim novim licem starog doma, razmislite o zadržavanju namještaja, uz njegovo drukčije i dopadljivije stiliziranje u prostoru. Primjerice, starinskoj komodi treba samo ugrubo skinuti boju za postizanje trendi rustikalnog izgleda ili zamijeniti ručkice na ladicama pa da je i sami ne prepoznate. Stavite li ispred nje novi čupavi tepih, ili kakav šareni perzijaner, koji će joj pružiti atraktivniju podlogu i dodate li na nju zanimljivu lampu, snop starih fotografija i staklenu vazu, dobit ćete stilski kutak koji neće proći neprimijećeno.

Stari kauč koji vam više smeta nego odgovara dobit će novi imidž prebacite li preko njega luksuzni prekrivač ili samo nekoliko vješto usklađenih jastuka. Pokušajte na zid iznad njega objesiti kakvu tapiseriju ili popularno okruglo zrcalo, odnosno apstraktnu grafiku ili atraktivan plakat, što su relativno jeftina rješenja, koja u prostor mogu unijeti puno topline te mu dati posve novi karakter.

Uostalom, ako nemate baš ideja, zašto ne pozvati u pomoć profesionalnog dizajnera interijera. Mnogi će rado dočekati da se poigraju s vašim starim i novim namještajem. Jer nije nužno da profesionalca zovete samo kad uređujete posve prazan prostor. Naprotiv.

​Ako, pak, unatoč svemu ne nalazite rješenje za stari namještaj, to ne znači nužno da je za smeće. Možda ga možete prodati, pa zarađenim novcem pridonijeti budžetu za kupnju nečeg novog, ili ga, pak, zamijeniti za drugi koji vam stilski više odgovara, a na kraju krajeva možete ga i darovati, kako bi netko drugi uživao u ljepoti koja nije po vašem ukusu.

 

Stavi sve na svoje (novo) mjesto
Uz neki dodatak i malo mašte, sav stari namještaj može izgledati kao da je namijenjen baš za vaš novi dom.
U vašoj novoj spavaćoj sobi možda neće biti dovoljno mjesta za vaše stare noćne ormariće, ali oni mogu biti zanimljivi dodatak u blagovaonici ili dnevnoj sobi, preuređeni kao konzola za zabavu. Možda takav komad namještaja možete u nekoj veselijoj boji uklopiti i u dječju sobu.
Ako vam je stol prenizak ili premalen za blagovaonicu, možda će biti prikladan za balkon ili za vrt. Možete upotrijebiti samo noge od stola ili samo ploču. Stari ormar će s novim policama i vratima kojima ste skinuli oštećeni dio i zamijenili ga staklom, postati savršena biblioteka, kao i stari klavir, koji možete upotrijebiti za istu svrhu, ili kao, primjerice, mali sobni vrt.

 

Naslovnica Prostorija