Prilozi Prostorija

Villa Cypres

Bijela kuća na obroncima povrh Sutivana pravi je raj i za lokalce i turiste: razgledajte suvremenu bračku ljepoticu luksuznog sadržaja, ali po mjeri maloga mjesta

Villa Cypres

Kao odgovor na pučku arhitekturu u kontekstu suvremenosti nastala je "Bijela kuća", stroj za život lokalca koji bi u njoj mogao živjeti i turista koji bi u njoj mogao uživati.

Riječi su to kojima jedinstvenu građevinu "pomaknute" klasične ljepote opisuju autori Berislav Lukšić i Vatroslav Visković, iz arhitektonskog biroa "Lukšić i Visković", ističući kako u šumi nekritičkog trendovskog minimalizma, ona predstavlja pokušaj jednostavnosti.

Na obroncima koji sjeverne padine Brača valjaju ka moru, povrh pitoresknog Sutivana, čija se bogata povijest ocrtava u njegovoj vizuri, na stotinjak metara od obale, ona stoji kao svjetionik neke nove renesanse. Uvažavajući prioritete mora i sunca koji dominiraju njezinim okolišem, autori su introvertiranost kao jamac privatnosti kreirali ogradnim zidovima, pretvorivši dvor u sastavni dio kuće, koji boravak na otvorenom čini mogućim velikim dijelom godine.

Hlad, sunce, pogled i more, bili su, doznajemo, osnovni elementi iz kojih je nastala kuća bogatog sadržaja, po mjeri malog mjesta; rastavljena na tri volumena različitih funkcija izmaknutih po vertikali.

Suvremeni dizajn s pečatom juga

– Masivni suterenski trakt s grubom obradom tamnih zidova uzdiže kuću na platformu te predstavlja ekstenziju lokalnih cesta. Svojim neurednim kontekstom unosi nemar mjesta i predstavlja "prljave cipele" čistih bijelih volumena. Na tim, višim etažama prozračnost pomiruje pogled na more sa sjevera i sunce s juga, dok je arhaični prostorni plan morao biti zadovoljen arhetipskim volumenom kuće s kosim krovom – ističu autori.

Detalj horizontalnih lajsna u bijeloj žbuci na krovištu podcrtava, kažu, ideju volumena i konstruktivnih elemenata. U procesu gradnje ta nakupina betona pokazivala je, otkrivaju nam, samo prostorne vrijednosti, pa je zadatak različitih metoda obrade pročelja bio, naravno, u funkciji vizualnog.

Baš kao što je tradicija ispoštovana konceptom kuće, tako je njezina unutrašnjost, kako doznajemo od Dolores Ljubetić, uz supruga Tonija vlasnica kuće, obložena isključivo prirodnim materijalima.

– Pri uređenju smo se nastojali bazirati na puno drvo i kamen, koji donose teksturiranu protutežu dijelovima ostavljenima u betonu, poput krovišta, te na boje koje odražavaju okoliš, posebno ističući karakter juga. Dizajn cijelog prostora potpisuje moja prijateljica Angela Marković, vlasnica studija "Dom Interiors Ltd", koja iz ureda u Rimu i Londonu radi mnoge internacionalne projekte, a čiju sam svaku sugestiju prihvatila – otkriva nam domaćica, dodavši kako fotografije teško dočaravaju stvarnu ljepotu kuće i njezine unutrašnjosti, pa njihovi gosti, kaže, uglavnom budu pozitivno iznenađeni dojmom.

Pažljivo birani detalji, koji nasuprot lokalnom nasljeđu kući nude kozmopolitski karakter, oduševljavaju u svakoj prostoriji. Bilo da se radi o rasvjetnim tijelima suvremenih linija, mramornoj kuhinji, ili dizajnerskim klasicima, kao što su Wegnerove "shell" fotelje, "Bijela kuća" osvaja pravom mjerom, vješto balansirajući između trenutka i nostalgije.

Uz bazen koji funkcionira kao punopravni oblikovni element, prodirući u volumen kuće, pritom komunicirajući sa svim otvorenim i zatvorenim prostorima prizemlja, te četiri spavaće sobe, 5 kupaonica i toaletom, zatim dva vanjska i jednim unutarnjim kaminom, iako ekonomična, kuća odiše luksuzom.

Naslovnica Prostorija