Prilozi Prostorija

kamena ljepotica

Oduševio nas je ovaj predivan dom na obroncima Marjana

kamena ljepotica
Bilo je dugotrajno, trajalo je skoro pa 12 godina, ali vrijedilo je svake sekunde. Kada je u stotinjak godina staru kamenu katnicu, smještenu na obroncima Marjana, ušla ručno rađena moderna kužina, ispred nje prekrasni rustikalni drveni stol sa željeznim nogama i moderna rasvjeta, tada je ekipa od dva ženska člana, prilično emotivno vezana uz njenu obnovu, doživjela eksploziju sreće.

Kako i ne bi, osam godina su vlasnici čekali na kupovinu i stjecanje svih dozvola, a onda je uslijedila duga, pedantna, fina obnova koja je devastiranoj katnici, nekadašnjem centru okupljanja devijantnih skupina, dala posve novi život.

Rezultat je on granica što su ih tijekom obnove postavljali konzervatori, želja vlasnika koji su žarko odlučili živjeti u kući s okusom patine, i smjelih rješenja splitske dizajnerice interijera Martine Majić.

A njezine želje da joj se vjeruje u svim segmentima kreativnog rada, od srca je prihvatila vlasnica. Dovelo je to do stvaranja jednog lijepog prijateljstva, u šali kažu, čak možda i otvorene mogućnosti za neke zajedničke buduće poslove.- Imali smo tu sreću da smo se odmah našle na istom valu razmišljanja, pa smo našom zajedničkom vizijom otvorile mogućnosti igranja prostorom, te prihvaćanje i nekih smjelijih intervencija.

Najteže je zapravo bilo u prostor određen kvadraturom i pod paskom konzervatora, te uz želje vlasnika, smjestiti sve potrebne prostorije. A svi znamo da koliko god da imali prostora, uvijek nam nedostaje još jedna sprema, ormar, polica... - kaže Martina.

Kuhinja u pet kvadrata

Ovdje su sve te zamke lukavo izbjegnute, kuća je dobila niz skrivenih pretinaca za odlaganje svega što je potrebno. No zanimljivo, oni su praktički oku postali posve nevidljivi, skriveni iza elegantnih fronta koje se otvaraju na dodir.

Kuća je tako postala spoj starog i novog, kamena koji je dijelom sačuvan i u unutrašnjem dijelu, pomno očišćen i pretvoren u svojevrsni prirodni ukras.Kuhinju je svojom rukom nacrtala dizajnerica, a onda je dala na izrađivanje vrhunskom splitskom majstoru. Izradio je on tako u pet kvadrata pravo malo carstvo, u kojem su se na malom prostoru našli svi potrebni elementi i niz polica za spremanje svih mogućih sitnica.

- Uz kužinu je blagovaonica, a u nastavku dnevni boravak okupan sa svih strana svjetlom. U manje od pet kvadrata našli smo rješenje i za gostinjski WC i ugradbeni ormar.

Kada kažem inovacije, tada mislim i na seljački pod koji se nije zaustavio pred vratima sanitarnog čvora, hrabro se on opružio i u njemu, i u kužini, što daje jedan posve drukčiji, moderniji izgled.

Stepeništem se ide na gornju etažu, na kojoj su se smjestile dvije spavaće sobe i velika, također svjetlom koje dopire kroz starinske prozore okupana kupaonica – kaže Martina.

Walk-in ormari


Ni kosine krova na gornjem katu nisu izazvale problem. U njima su stvoreni walk-in ormari, od kojih je jedan vlasništvo kćerke. Njena je soba osvanula u roza boji, a od opreme pažnju plijeni i mali kućni bar, koji će svoju punu funkciju imati na nekoj od dječjih žurki.

Vlasnica je prezadovoljna, oduševljena toliko da se jednostavno ne može odlučiti kojoj sobi, kojem detalju dati prednost.

- Kada sam u dnevnom boravku, on mi je najdraži, kada sam u spavaćoj sobi, ona mi je broj jedan. A opet kad sjednem za ovaj stol u blagovaonici, opet promislim kako je tu super. Onda me dočeka vrt i sve ispočetka. Predivno je.

Još nas čeka nekoliko detalja, sredit ćemo vrt u kojem se za početak nalazi fontanica. Imamo namjeru urediti i malu teracu pred ulazom, stavit ćemo tu tendu i ratan garnituru, i to će nam biti mjesto za ispijanje kavice. To je to, ovo smo dugo željeli – kaže vlasnica.

Tanja Šimundić Bendić, foto: Paun Paunović / Cropix
Naslovnica Prostorija
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last