Prilozi Auto moto

predstavljamo

Gospodar prstenova: Q3 Sportback prvi je Audijev kompaktni SUV kupeovskog oblika

predstavljamo

Q3 Sportback prvi je Audijev kompaktni SUV kupeovskog oblika, odnosno prvi kompaktni crossover koji izgledom sliči na smanjenu verziju modela Q8. Ovaj se novitet temelji na standardnom Q3, a razlikuje ga prvenstveno dinamičnija izvedba vanjštine s crnom Singleframe maskom motora i trapezoidnim usisnicima zraka. Novi je i poklopac motora, a opcijski će biti dostupna i Matrix LED svjetla. Sportski duh nastavlja se i na dotjeranim bočnim linijama, te straga s nižom linijom krova i nešto drukčijim stražnjim krajem.

Audi Q3 Sportback dugačak je 450 centimetara, širok 184 cm i visok 156 cm, a njegov međuosovinski razmak iznosi 268 centimetara. Rezultat toga je velika i vrlo varijabilna unutrašnjost. Stražnja sjedala nude mjesta za tri osobe. Mogu se standardno uzdužno pomaknuti za 130 mm, nasloni su podijeljeni u tri dijela, a njihov nagib može se namjestiti u sedam stupnjeva. Volumen prtljažnika je od 530 do 1400 litara. Podnica prtljažnika može se namjestiti u dvije razine, a ispod njega se nalazi stražnja polica.

Unutrašnjost je u velikoj mjeri preuzeta iz standardnog Q3, a glavne su joj značajke 10,25-inčna digitalna instrumentna ploča te 10,1-inčni središnji zaslon infotainmenta. Tu je i sportski upravljač, prema vozaču okrenuta središnja konzola, kao i razni ukrasni elementi. Kupcima će biti dostupna i razna opcijska oprema, uključujući i 12,3-inčnu digitalnu instrumentnu ploču, hands-free poklopac prtljažnika, grijana i hlađena sjedala, sustav ambijentalne rasvjete s 30 dostupnih boja...

Prilikom lansiranja na europsko tržište Q3 Sportback bit će dostupan s dva motora, jednim benzinskim i jednim dizelskim agregatom. Audi Q3 Sportback 45 TFSI najsnažniji je u ponudi, a pokreće ga 2,0-litreni TFSI od 230 KS i 350 Nm okretnog momenta, te će biti s pogonom na sve kotače (quattro) i S-Tronic automatskim 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. Ovaj će model do 100 km/h ubrzavati za 6,5 sekundi, dok će mu najveća brzina iznositi 233 km/h uz prosječnu potrošnju između 7,3 i 7,7 l/100 km. Za razliku od turbobenzinca, Audi Q3 Sportback 35 TDI S-Tronic, koji pokreće 2,0-litreni TDI agregat snage 150 KS i okretnog momenta od 340 Nm, neće serijski biti s quattro pogonom. Spomenuti motor bit će uparen sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke i pogonom na prednje kotače. Za ubrzanje do 100 km/h trebat će mu 9,3 sekunde, a postizat će najveću brzinu od 205 km/h. Prosječna potrošnja kreće mu se između 4,7 i 4,9 l/100 km. Tijekom godine u ponudi će se naći snažniji dizelski (190 KS) i osnovni benzinski motor (150 KS) koji će biti s 48-voltnim mild hibridnim sustavom.

Q3 Sportback dolazi s cijelim nizom raznih sigurnosnih sustava i sustava pomoći vozaču. Standardnu opremu činit će prednji Pre Sense, sustav upozorenja na nenamjeran prelazak u drugi vozni trak, a s višim paketima i u opcijskoj će se opremi nalaziti automatski prilagodljivi tempomat, Park Assist, upozorenje na bočni promet straga, kamera 360 stupnjeva... Početak prodaje u Europi bit će ove jeseni. Za sada su poznate cijene za njemačko tržište, tako da će Q3 Sportback 35 TDI S-tronic startati od 40.200 eura, a 45 TFSI quattro S-tronic od 46.200 eura.

Naslovnica Auto moto