Prilozi Auto moto

Prometna kultura

Hitni koridor spašava živote: prolaz za interventna vozila na autocesti

Prometna kultura

Vozači koji češće koriste autocestu A1 između Zagreba i Splita pa do Ploča, poznatiju kao Dalmatinu, u posljednje vrijeme mogli su primijetiti na pojedinim nadvožnjacima plave "transparente" s upozorenjem i crtežom na kojem su prikazani automobili u dvije kolone, dok je sredina čista. Po uzoru na europske zemlje postavljeno je više informativnih panoa na nadvožnjacima iznad autocesta, koji na jednostavan način pokazuju kako se u slučaju prolaska interventnih vozila formira hitni koridor. Takve prizore vidjeli smo vozeći autocestama Austrije i Njemačke, gdje je prilikom prometnih nezgode bila neophodna intervencija pripadnika hitne pomoći, vatrogasaca, policije...

Akcija Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog autokluba, Hrvatske vatrogasne zajednice, te Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb pokrenuta je s ciljem educiranja i osvješćivanja javnosti o važnosti formiranja hitnog koridora, s obzirom na činjenicu da smo u srcu turističke sezone kada se višestruko povećava promet na našim autocestama. Povećanje prometa, nažalost, rezultira i povećanjem broja prometnih nesreća. U takvim situacijama važno je da vozila hitne pomoći, MUP-a ili vatrogasna navalna vozila što prije stignu do mjesta nesreće. Da bi interventna vozila brzo i sigurno stigla do mjesta nesreće te se pomoglo unesrećenima, a time u većini slučajeva i spasio nečiji život, potrebno je omogućiti njihov prolazak formiranjem tzv. hitnog koridora.

Hitni koridor formira se tako da se vozila koja se nalaze u desnoj traci pomaknu što više udesno, a vozila koja se nalaze u lijevoj traci što više ulijevo. Pritom vozila u desnoj traci ne smiju koristiti zaustavni trak, odnosno ne smiju stajati u njemu. Ako su pitanju tri trake, u tom slučaju vozila iz druge trake pomiču se što je više moguće u desnu stranu, kako bi oslobodili tu traku za tzv. hitni koridor. Prilikom požara u okolici Šibenika koji je izbio u najfrekventnijem vikendu, te kada se vatra opasno približila autocesti A1 i naplatnim kućicama, moglo se vidjeti kako uspaničeni, ali i nesavjesni vozači koriste zaustavni trak kako bi pobjegli od moguće vatrene stihiji i stigli do izlaza s autoceste. Time su samo usporili ili čak onemogućili intervenciju vatrogasaca.

Stvaranje hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, članak 152. Nažalost, ovo pravilo u praksi funkcionira samo ako se svi vozači pridržavaju i dopuštaju interventnim vozilima neometan prolaz do mjesta nesreće. Prema tom zakonu oni koji se ne pridržavaju tog pravila mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 500 kuna. Prema svjedočenju policajaca, vatrogasaca i djelatnika hitne pomoći, ova edukativna kampanja itekako je potrebna, pogotovo za domaće vozače jer stranci, prema njihovim iskustvima, uglavnom poštuju pravilo hitnog koridora. Kod prometnih nesreća važno je da vozila hitne pomoći, MUP-a ili vatrogasna vozila što prije stignu do mjesta nesreće. Doslovno svaka minuta je važna za spašavanje unesrećenih u vremenu "zlatnog sata" od nastanka nezgode, odnosno 60 minuta. Stvaranjem hitnog koridora za prolazak interventnih vozila šanse za spašavanje života unesrećenih povećavaju se do 85 posto.

Naslovnica Auto moto