Prilozi Auto moto

MERCEDES-AMG CLA 35 4MATIC SHOOTING BRAKE

Cilja na kupce željne kompaktnog i praktičnog, a opet high-performance vozila

MERCEDES-AMG CLA 35 4MATIC SHOOTING BRAKE

Model CLA 35 4Matic Shooting Brake peti je automobil iz kompaktnog segmenta marke Mercedes-AMG. 

Ovaj Mercedesov model s pet vrata kombinira snažne proporcije sportskog coupea s većom funkcionalnošću zahvaljujući produženom krovu, velikim stražnjim vratima prtljažnika, širokom otvoru prtljažnika i varijabilnom unutrašnjošću. Riječ je o automobilu koji cilja na kupce željne kompaktnog i praktičnog, a opet high-performance vozila.

U shooting brake karoserijskoj izvedbi caruje 2,0-litreni 4-cilindarski benzinac snage 306 KS i visokog okretnog momenta od 400 Nm pri 3000 „điri“. Snaga se promjenjivo raspodjeljuje između prednje i stražnje osovine preko 7-stupanjskog automatskog mjenjača s dvostrukom spojkom i AMG Performance 4Matic pogona na sve kotače.

S ovim agregatom najnoviji AMG model ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,9 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h koja je elektronski limitirana. Prosječna potrošnja će se kretati oko 7,5 l/100 km, a emisija CO2 oko 171 g/km. Uglavnom sportske performanse kombiniraju se s većim prostorom za prtljagu ili sportsku opremu i opremu za uživanje na otvorenom.

Od ostalih tehničkih novosti ističu se dodatno osnažena šasija s ciljem povećanja torzijska krutost i čvrstoća, kao i unaprijeđeni AMG ovjes. Tu je i elektro-mehanički sportski upravljač, high-performance kočnički sustav s prednjim 4-klipnim kliještima i diskovima promjera 350 mm.

Pored tehničkih nadogradnji CLA 35 4Matic Shooting Brake će se od standardne ponude razlikovati jedinstvenom maskom motora, novim branicima i aeropaketom, kao i novim standardnim 18-colnim te opcijskim 19-colnim naplatcima. Kupcima će biti dostupne i razne mogućnosti nadogradnje i personalizacije vanjštine vozila, a posebno će se isticati paketi AMG Night i AMG Aerodynamics.

Dizajn s produženim poklopcem motora, sa svojim bubrezima, široko izvedenim lukovima kotača, tankom bočnom linijom, kompaktnom kabinom i stražnjim krajem naglašene širine, jasno ističe gene sportskog automobila.

Gledajući vozilo sa strane, u oči upadaju aerodinamično optimizirani 18-inčni aluminijski naplatci s pet dvostrukih krakova (opcijski su dostupni 19-inčni) i dinamično oblikovani bočni pragovi. Linija prozora bez okvira jednaka je liniji samog Coupéa sve do B nosača. Iza njih, linija prozora se kreće značajno više, što olakšava ulazak stražnjih putnika i doprinosi velikom kapacitetu prtljažnika.

Unutrašnjost je u velikoj mjeri prenesena iz modela CLA 35. Posebno vrijedi izdvojiti dvobojne presvlake, pedale od nehrđajućeg čelika, razne ukrasne elemente, kao i MBUX infotainment s posebnim AMG-ovim prikazom na zaslonima. Kupci mogu birati između tri AMG stila prikaza ploče s instrumentima, “Classic”, “Sport” i “Supersport”.

“Supersport” prikaz posebno je privlačan sa središnjim brojačem okretaja i dodatnim informacijama koje se prikazuju u obliku stupića lijevo i desno od brojača okretaja: s trodimenzionalnom perspektivom, posežu daleko u pozadinu umjetnog horizonta. Uz novog, opcijskog MBUX unutrašnjeg asistenta, odabranim funkcijama informacija i zabave može se upravljati bez dodira, kao i paljenjem i gašenjem svjetala za čitanje.

Ovaj asistent razlikuje interakciju vozača i suvozača te prepoznaje određene položaje i pokrete ruku. Područje interakcije MBUX unutrašnjeg asistenta ispred je medijskog zaslona do središnje konzole, uključujući dodirnu površinu između vozača i suvozača.

Naslovnica Auto moto