Prilozi Auto moto

ŠKODA SUPERB

Najveća novost je uvođenje prvog plug-in hibridnog sklopa u poslovnu limuzinu i karavan

ŠKODA SUPERB

Škoda je obavila temeljiti redizajn na limuzinskoj i karavanskoj inačici Superba, a osim toga predstavljeno je i prvo Scout izdanje ovog automobila.

Međutim, svakako najveća novost na predvodniku Škodine ponude je uvođenje prvog plug-in hibridnog sklopa u poslovnu limuzinu i karavan, a čiji je službeni naziv Superb iV. Plug-in hibridna verzija Superba kombinacija je 1,4-litrenog TSI benzinca i električnog motora, čija ukupna snage iznosi 218 KS, a najveći okretni moment 400 Nm.

Preuzeta je iz Passata GTE, a tu je i litij-ionska baterija kapaciteta 13 kWh, koja će omogućiti električnu autonomiju oko 55 kilometara po WLTP sustavu računa potrošnje goriva.

Ovaj model će vozačima ponuditi tri načina rada pogonskog sklopa (E-mode, Sport i Hybrid), a od ostatka ponude će se razlikovati po pojedinim detaljima vanjštine, interijera i opreme te prilagođenim infotainmentom. Proizvodnja će mu krenuti krajem godine, a prve isporuke se očekuju početkom 2020.

Škoda je neznatno izmijenila vanjski izgled Superba i pažljivo preradila prednji dio. Uz razne dorade vanjskog i unutrašnjeg dizajna, osvježeni Superb će se moći pohvaliti i bogatijom opremom. Prvi put sa Superbom će biti dostupna automatski prilagodljiva LED Matrix prednja svjetla.

Također, i straga će se nalaziti LED svjetla, a prvi put će jedna Škoda biti opremljena s tzv. dinamičkim žmigavcima. Pored rasvjete novost čine nova maska motora, redizajnirani branici, stražnji natpis Škoda, razni ukrasni elementi... Novost je i LED rasvjeta ispred otvorenih vrata koja projicira Škodin znak.

Osvježavanjem prednjeg branika dužina limuzine povećana je za 8 milimetara na 4869 mm, te za 6 mm na 4862 mm u karavanskoj izvedbi. Međuosovinski razmak je ostao 2841 mm, dok je širina automobila 1864 mm. Visina limuzine je 1469 mm, odnosno 1477 mm kod karavana. Nudeći kapacitet prtljažnika u limuzini od 625 do 1760 litara, te u karavanskoj verziji od 660 do 1950 litara Superb ostaje vodeći u segmentu po tom pitanju.

“Novitade” vezane za vanjštinu zaokružuju 18 i 19-colni naplatci te dvije nove boje karoserije, Crystal crna i Race plava. Putnike će dočekati kvalitetniji interijer, nove presvlake, razni ukrasni elementi, nova rasvjeta... Superb će biti dostupan i u paketu Laurin & Klement koji će donijeti mnoge dodatne i luksuznije elemente, i izvana i iznutra.

Osvježeni Superb dostupan je s tri benzinska i isto toliko dizelskih agregata koji zadovoljavaju normu Euro 6d-TEMP. Benzinsku ponudu čine 1,5-litreni TSI snage 150 KS, 2,0-litreni TSI s dvije izlazne snage, 190 i 272 KS. Svi benzinci su opremljeni sustavom filtra čestica.

Najslabiji turbobenzinac standardno je uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, dok je automatski 7-stupanjski DSG mjenjač s dvostrukom spojkom dio opcijske opreme. Kod druga dva motora DSG mjenjač dolazi u serijskoj opremi, a snažniji 2,0-litreno “turbak” od 272 KS ide s pogonom na sve kotače. Dizelsku ponudu čine 1,6-litreni TDI snage 120 KS te 2,0-litreni TDI u izvedbama od 150 i 190 KS.

Najslabiji i najsnažniji turbodizelaš standardno su upareni sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem, dok će 2,0-litreni TDI od 150 KS biti dostupan s ručnim 6-stupanjskim i automatskim 7-stupanjskim DSG prijenosom. Opcija kod 2,0-litrenog turbodizelaša od 190 KS imat će pogon na sva četiri kotača. Inače, svi dizelaši su opremljeni SCR-om, AdBlue i DPF-om.

Kao posebne vrijednosti treba istaknuti sigurnosne sustave, kao što su Emergency Assist koji automatski može sigurno zaustaviti vozilo u nuždi, potom Side Assist koji nadzire bočne strane vozila do 70 m (Blind Spot Detect do 20 m), automatski prilagodljivi tempomat, sustav prepoznavanja pješaka, autonomno kočenje u nuždi...

Također, novi će Superb biti moguće opremiti s opcijskom digitalnom pločom, tri infotainment sustava sa središnjim zaslonom veličine do 9,2 inča...

 

Superb u Scout verziji

Prvi put Superb će biti dostupan i u izvedbi Scout, dakako u karavanskoj karoserijskoj verziji. Glavne značajke su povišena podnica (+15 mm), dodatna zaštita podvozja, branika i pragova, kao i pogon na sva četiri kotača. Tu su i posebni ukrasni elementi vanjštine i interijera, jedinstveni naplatci, krovni nosači, boje karoserije, kao i bogatija oprema...

Superb Scout će se nuditi s 2,0-litrenim TSI i TDI motorima snage 272 i 190 KS, odnosno s najsnažnijim dostupnim benzincem i dizelašem. Oba će biti uparena s automatskim 7-stupanjskim DSG mjenjačem s dvostrukom spojkom te pogonom na sva četiri kotača.

Naslovnica Auto moto