Prilozi Auto moto

ocjene u četiri kategorije

EuroNCAP testiranje: sedmorica veličanstvenih s pet zvjezdica, u prvi plan izbio je urbani SUV

ocjene u četiri kategorije

Toyota Corolla i RAV4, Renault Clio, Mazda 3, Lexus UX, Audi e-tron i Volkswagen T-Cross na posljednjem EuroNCAP testiranju ostvarili su odličan rezultat od maksimalnih pet zvjezdica.

Treba istaknuti kako su svi modeli zaslužili svojih pet zvjezdica za standardnu opremu. Podsjetimo, ocjenjivale su se zasebno četiri kategorije: zaštita odraslih putnika, zaštita djece, zaštita ranjivih sudionika u prometu te sigurnosni sustavi.

Volkswagenov gradski SUV – T-Cross jedan je od sedmorice veličanstvenih koji je ostvario jedan od najboljih rezultata, osvojivši 344 od ukupno 400 raspoloživih bodova. Naime, T-Cross ima odličan rezultat glede sigurnosti vozača i putnika, a i asistencije u vožnji su među boljima.

Odmah iza Volkswagenova gradskog SUV-a sa samo dva boda zaostatka (342 od 400 maksimalnih bodova) su dva Toyotina nova modela Corolla i RAV4, oba u hibridnoj verziji. U svakome testu “putnici” su ostali netaknuti, a sigurnosne asistencije su u mnogim slučajevima sačuvale automobile od naleta pješaka ili nekoga drugog automobila.

Novi Lexus UX neznatno je “zapeo” u kategoriji asistencija, ali je briljirao u kategorijama sigurnosti putnika, vozača i pješaka pa je ostvario jedan od najboljih rezultata – 340 od mogućih 400 bodova i na ovom posljednjem EuroNCAP testu je četvrti najuspješniji testirani automobil.

Dugo očekivani test sigurnosti prošla je i nova Mazda3 koja je svijet oduševila svojim izgledom. Naime, na EuroNCAP testu postigla je to isto jer je ostvarila najbolji rezultat kada je riječ o sigurnosti putnika. Međutim, u sveukupnom testu Mazda3 je ostvarila čak 339 bodova, tako da je među sedmoricom veličanstvenih na petom mjestu, ako je to uopće važno.

Iza Mazde 3 po rezultatima testiranja je novi Renault Clio koji je također zaslužio maksimalnih pet zvjezdica, pri čemu je dobio 332 od maksimalnih 400 bodova. Novi Renault Clio ovim se testom pridružio samome vrhu najsigurnijih gradskih automobila.

Sigurnost vozača i putnika pokazala se poprilično dobrom, a imao je samo malo slabiji rezultat glede sigurnosti pješaka. I za kraj testiran je jedan potpuno električni automobil Audi e-tron koji je dobio 323 od mogućih 400 bodova. Osim što je oduševio svojim performansama briljirao je u ispitima sigurnosti vozača i putnika, a jedino je malo slabiji rezultat imao u pogledu sigurnosti pješaka.

Iz EuroNCAP-a su poručili kako ih veseli vidjeti da su svi testirani modeli pokazali zavidna sigurnosna svojstva, neovisno o pogonskom sklopu te o veličini. Također, odlična je vijest za potrošače da se u vozila ugrađuje sve naprednija oprema, koja je sve češće dio standardne ponude.

Naslovnica Auto moto