Prilozi Auto moto

Vespa Elettrica

Nije samo električni skuter, nego remek-djelo tehnološkog srca stvoreno kao simbol vremena koje dolazi

Vespa Elettrica

Vespa Elettrica je najsuvremenija ikona talijanske tehnologije, sinonim napredne povezanosti vozila s vozačem, tihog rada, prilagođena korisniku i dostupnosti, poštovanja prema okolišu i jedinstvenog stila.

To su vrijednosti koje su uvijek bile dio Vespe, a sada su u Vespi Elettrica u potpunosti postignute, tako potvrđujući Vespu kao marku koja je uvijek bila ispred vremena.

Piaggio je Vespu Elettricu predstavio krajem prošle godine na salonu motocikala u Milanu. Premda se izgledom gotovo i ne razlikuje od ostalih modela talijanskog proizvođača (Primavera, Sprint, GTS...) lako ju je raspoznati već na prvi pogled.

Srce Vespe Elettrice je električni motor koji isporučuje stalnu snagu od 3,5 kW/ 4,8 KS, s maksimalnom snagom od 4 kW/5,5 KS, što uz vrijednost momenta većeg od 200 Nm pruža performanse superiorne onima tradicionalnih skutera od 50 „kubika“, osobito kod ubrzanja i vožnje uzbrdo. Rezultat je agilna, udobna vožnja gradom u potpunoj tišini.

Vespa Elettrica jamči maksimalni doseg do 100 km, zahvaljujući suvremenoj 48-voltnoj litij-ion bateriji kapaciteta 4,2 kWh i učinkovitom KERS sustavu koji puni bateriju prilikom usporavanja. Punjenje je maksimalno jednostavno, samo se izvuče kabel ispod sjedala i priključi u standardnu utičnicu. Uobičajeno vrijeme punjenja je četiri sata.

Baterija nudi izvrsnu učinkovitost do 1000 ciklusa punjenja, što je između 50.000 i 70.000 prijeđenih kilometara, odnosno oko 10 godina korištenja u gradskoj vožnji. Čak i nakon 1000 punjenja baterija zadržava 80 posto kapaciteta i savršeno je prikladna za daljnje korištenje. Nalazi se ispod sjedala te svojom kompaktnošću ne narušava prtljažni prostor, u koji se može spremiti jet kaciga.

Ride by wire elektronski sustav gasa kontrolira isporuku snage električnog motora. Pritiskom na prekidač Riding Mode na desnoj strani upravljača možete birati između ECO i Power načina vožnje, uz vožnju unatrag za lakše manevriranje. ECO je namijenjen uštedi energije i produžavanju trajanja baterije te ograničava brzinu na 30 km/h, dok Power način vožnje u potpunosti iskorištava snagu motora.

Vespa Elettrica nije samo tiho, ekološki i tehnološki napredno vozilo. Ona je i stalno povezana s vozačem uz pomoć Multimedijske platforme, koja se spaja s pametnim telefonom i prikazuje sve potrebne informacije na sučelju TFT ekrana u boji veličine 4.3 inča.

Središnji dio ekrana prikazuje najvažnije informacije, poput brzine, načina vožnje, preostalog dometa i postotka napunjenosti baterije, ali uz Vespa aplikaciju spajanjem pametnog telefona možete vidjeti i informacije o pozivima i porukama. Možete također uz pomoć prekidača na upravljaču odgovarati na pozive ili koristiti glasovne naredbe za pozive ili pokretanje glazbe.

Kako bi mogli u potpunosti koristiti sve prednosti koje Vespa Elettrica pruža, kao dodatna oprema dostupna je i jet kaciga Vespa Elettrica s ugrađenim Bluetooth sustavom. Talijani su zadržali prepoznatljivu jednoručnu vilicu sprijeda, ali su kotači po posljednjoj modi – 12 cola sprijeda, 11 straga. I nema ispušnog lonca.

Cijena električne Vespe je 48.900 kuna za model koja ide do 45 km/h, a ona koja ima maksimalnu brzinu od 52 km/h košta 50.390 kuna.

 

Tehničke karakteristike

Motor: električni

Snaga: 4 kW/5,5 KS

Okretni moment: 200 Nm

Baterija: 4,2 kWh

Dimenzije: 1870 x 735 x 1150 mm

Međuosovinski razmak: 1350 mm

Visina sjedala: 790 mm

Težina: 130 kg (s baterijom)

Brzina: 45 km/h; 52 km/h

Kočnice: disk 200 mm (sprijeda), bubanj 140 mm (straga)

Gume: 110/70 - 12 (sprijeda), 120/70 - 11 (straga)

Cijena: 48.900 kn/ 50.390 kn

Naslovnica Auto moto