Prilozi Auto moto

AUTO-MOTO SALON

Splićani su raspoloženi za šoping: 'Ovaj model je taman za ženu, kupit ću jednu Mazdu prije nego odem u penziju!'

AUTO-MOTO SALON

I proteklih je dana Auto salon, tradicionalna manifestacija Slobodne Dalmacije, City Center one Split punio desecima tisuća ljudi. No subota je sve nadmašila, već od ranih jutarnjih sati doslovce je donijela krkljanac, etaže pune posjetitelja, kupaca, promatrača.

Nema toga što bi muškarce spriječilo u pogledu na oktansku menažeriju, onaj posebni osjećaj doticanja jurilice, miris glanc novog auta, mekoću volana pod rukama. Novi auto, novi motor, istina je, znači i novi početak. No, da nas krivo ne shvatite, nisu samo muškarci pokazali silnu dozu radoznalosti, evo na Mazdinu štandu s nevjerojatnim entuzijazmom zatekla nas je Splićanka Gordana. Ona je svog ljubimca našla upravo tu, u obliku najnovijeg modela Mazde 3.

– Ovo je nešto prelipo, savršeno, obožavam Mazdu. Ovaj je model elegantan, ima sportsku liniju, prelip je. Taman za ženu. Promatram ga, i znam ovo, kupit ću jednu Mazdu prije nego odem u penziju. Ja sam vam doslovce u ovu marku zaljubljena. Smiju mi se muškarci, ne gledam ni "konje", ni brzine, samo kako auto izgleda. Još i ova boja, koja je ovo crvena – pita Gordana savjetnika za prodaju.

– To je crystal soul red – stiže odmah informacija.

I mi saznajemo kako im je Auto salon donio obilje zainteresiranih ljudi, pa su kataloge i cjenike tri puta morali dopunjavati. Molili su se za kišni dan, dobili su nešto približno, no posjeta, kaže Mazdin predstavnik nije falilo. Dapače, bilo je odlično.

S-Cross kćeri za rođendan

A što se kuha kod Suzukija? Gužva. Već standardni interes za Swiftom, ali i ogromna navala i pažnja usmjerena na ovogodišnji hit, Suzuki S-Cross, koji se akcijskom sajamskom cijenom mogao dobiti za dvije tisuće eura manje. O, da, i to je jedan od razloga koji je Splićanina Marka privukao na pomnije razgledavanje, i da, vjerojatno na davanje predujma. Auto će ići na dar, blago njegovoj kćeri koja je od tate za jubilarni 50. rođendan dobila crvenog Suzuki S-Crossa.

– Odlučio sam joj to kupit za dar, prvenstveno zato što je normalna i dobra ćer. I to je ono najvažnije. A onda i rođendan joj je, jubilarni, pa neka ga nosi i vozi s lijepim sjećanjem – rekao nam je tata.

Suzuki auti, kaže nam Alen Amižić, savjetnik u prodaji, imali su kao i obično odličnu pažnju. Ali ne samo pažnju, uz Crossa je otišla i jedna Vitara 1.0 pro plus, i što je važno, kao povlasticu njezina nova vlasnica dobila je doslovce ključ u ruke. Znači u cijenu je ušlo i osnovno osiguranje i registracija, što nije mala stvar.

– Jako smo puno upita imali, podijelili smo puno promidžbenog materijala, ali imali smo i priličan broj privola koje su stigle s novim Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Toga se ozbiljno držimo. Kada bih okarakterizirao Suzuki, tada bih jednom riječju rekao – pouzdan. Brend za sve generacije, a takva nam je i publika – veli Alen Amižić.

A sličnu priču čujemo i na Suzukijevu štandu s motociklima, na kojem je izloženo pet različitih motora. Među njima i ljepotica, V-Storm 650, najprodavaniji motor ovog brenda u Europi i Hrvatskoj, kako kaže Joško Radić, voditelj prodaje. To je najbolji omjer cijene i kvalitete, kaže, potvrđujući kako su prodali dva V-Storma. Pokazalo je to još jednu bitnu stavku, da su ljubitelji Suzuki motora, kojih neko vrijeme nije bilo na ovom tržištu, vrlo sretni zbog moguće nabave favorita.

– Suzuki motore vole sve generacije, i mladi i stariji. A uz dvotočkaše, izložili smo i kacige Caberg i MIVV ispušne sustave – veli Joško Radić.

Japanski bestseler

Činjenicu da je Auto salon zapravo najbolje mjesto za prezentaciju novoga, poboljšanog hita, potvrđuje i voditelj prodaje Honda vozila u Splitu Davor Božin. On, pak, tvrdi kako je to mjesto u kojem ljudi imaju mogućnost prvog vizualnog kontakta, dodira s vozilom, stvaranja prve ljubavi. Ovoga puta ljubav se na Hondinu štandu dogodila s modelom Honda Civic, autom koji pokazuje, kaže Božin, idealan spoj uloženog i dobivenog.

– Uvjerljivo najveća ponuda prostora, bogata oprema već kod osnovne izvedbe, kvaliteta i cijena, stvaraju oduševljenost kod ljudi. Iako vani izgleda sportski, kada se vrata otvore pokaže se četverotočkaš, idealan izbor i za obitelj. Uz novu Hondu Civic možemo se pohvaliti i novim modelom Honde CR-V. Riječ je o japanskom bestseleru koji je zadržao sve prednosti prethodnih uspješnih modela, najprodavanijem SUV-a u svijetu. Modelu koji je donio novi, moderan i dinamičan look, uz novu paletu turbo benzinskih i hibridnih pogonskih agregata – veli Božin.

Vespa na struju

A ima li nešto što sajam dovodi direktno u svezu s Mediteranom, Splitom, Rivom? Pa kako ne, odgovor se krije u Vespi, statusu na dva kotača, zaštitnom znaku podmarjanskog, domaćeg, ajmo reći i šminkerskog. Tamo gdje je Vespa tu su i noviteti, kaže nam Ivo Uvodić iz Motostar Piaggia, odmah u vrh izbacujući Vespu na struju. Vizualno posve istu kao i njezine inačice, no s ugrađenim električnim motorom, koja uz poticaje države sada dođe 28 tisuća kuna. Može proći 120 kilometara, i zamislite samo koliko plaža i lokaliteta obiđe po najpovoljnijoj cijeni.

– A uz nju možemo se pohvaliti i Vespom GTS 300 HPE, od 300 kubika, 26 "konja", koja je hit među ljudima. Ali hit nad hitovima je naš Moto Guzzi V85 TT Enduro, motor od 850 kubika koji je prije nekoliko dana predstavljen na Sardiniji. I evo ga, već kod nas u ponudi. Interes za njim je ogroman, sljedeći tjedan već imamo testne vožnje, a puni se i lista zainteresiranih kupaca za sve naše limene dvotočkaše – veli Uvodić.

Naslovnica Auto moto