Novosti Svijet

Prvi rezultati

Izlazne ankete u zemljama EU: katastrofa Macrona u Francuskoj, populisti i desničari bilježe rast, stranke desnog i lijevog centra ostvarile slab rezultat

Prvi rezultati

Prema prvim projekcijama budućeg saziva Europskog parlamenta, stranke desnog i lijevog centra imaju manju potporu u odnosu na dosadašnji saziv, dok zeleni, liberali i stranke krajnje desnice bilježe znatan rast.

Prema izlaznim anketama iz sedam zemalja članica i predizbornim anketama u 21 članici, Europska pučka stranka osvaja 176 mandata, što je 40 zastupnika manje nego sada.

Socijalisti i demokrati dobivaju 149 mjesta, 38 manje nego sada.

Liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsjednika Emmanuela Macrona osvajaju 101 mjesto, 10 mandata više nego što sada ima ALDE.

Europa nacija i slobode, u kojoj je Liga Mattea Salvinija osvaja 70 mjesto odnosno 34 mandata više nego sad.

Europski konzervativci i reformisti u kojoj su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke 58 mjesta, 19 mandata manje.

Dosadašnji zastupnički klub Europa slobode i izravne demokracije, u kojem su talijanski antisistemski pokret Pet zvjezdica i stranka Brexit Nigela Faragea 48 mjesta, šest više nego dosad.

Ujedinjena europska ljevica – Nordijska zelena ljevica (GUE) dobila bi 47 mjesta, pet manje nego dosad.

Prema prvim informacijama, čak 51% građana EU izašlo je na izbore što je najveći odaziv birača u posljednjih 20 godina. Po prvi put od 1979. godine od kada se održavaju izbori za EU parlament prekinut je niz opadanja izlaznosti te će ove godine, ovisno o tome koliki je odaziv birača u Velikoj Britaniji, biti između 49% i 52%. Prema izlaznim anketama, najveći gubitnik izbora mogao bi biti francuski predsjednik Emanuel Macron čija je stranka s 21,9% glasova ostala iza desničarske alijanse Marine Le Pen koja je osvojila čak 23,2% glasova.

Velika je to pobjeda za francuske desničare i velik udarac pro-eu politici aktualnog predsjednika. Populisti i desničari zabilježili su veliki rast potpore iako ne toliko velik kao što su najavljivali. S druge strane, velikog razloga za zadovoljstvo imaju tzv. zelene stranke koje će u europskom parlamentu imati vjerojatno najveći broj predstavnika u povijesti.

Naslovnica Svijet