Novosti Hrvatska

Čistka u stranci

Jedan od izbačenih HDZ-ovaca poručuje: Kunem se djecom i unucima da nisam pisao poruke mržnje!; Drugi se zgraža: Ovakav postupak nije moguć ni u Sjevernoj Koreji!

Čistka u stranci

Čistka zagrebačkih HDZ-ovaca koji su optuženi da su u grupama na Viberu i WhatsAppu koje su nazvane “Zna se HDZ" i "Uskoci i hajduci", širili neprimjerene poruke čiji je sadržaj jednak govoru mržnje te da su iskazivali nelojalnost HDZ-u i otvoreno agitirali za kandidate drugih političkih opcija odvila se munjevitom brzinom.

Od najave kazni na sjednici vrha HDZ-a do izbacivanja nije proteklo ni tjedan dana, a završni čin izbacivanja u zagrebačkome HDZ-u bio je ekspresan.

U razmaku od sat i pol vremena Predsjedništvo gradskog HDZ-a je predložilo stegovni postupak, potom ga je na telefonskoj sjednici Gradski odbor potvrdio, a iste večeri Časni sud glatko je izbacio iz stranke osmero članova.
Među izbačenima je i Vedran Černy, vanjski član saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik zagrebačke Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata.

Taj saborski odbor predložio je, pa poslije povukao amandman da se kao državni praznik ukine Dan antifašističke borbe. Černy je uvjeren kako je iz HDZ-a izbačen upravo zbog toga, jer drugog krimena, uvjerava, nema.

Zajedno s Černyjem, Časni je sud iz stranke izbacio i Božu Medića, Antu Jelčića, Anitu Parku Đurašić, Antu Šimunovića, Mira Borasa, Krasnodara Raguža i Vladu Kolaka.

Dan ranije iz stranke se ispisao Marijan Banelli, koji je također trebao biti izbačen, ali je odlučio sam izići, vjerujući da je tako jednostavnije ponovno jednog dana vratiti se u stranku.

Prije izbacivanja zagrebačkih hadezeovaca u medije su procurile doista gnjusne poruke koje su se navodno izmjenjivale unutar tih grupa, a u kojima je između ostalog pisalo i ovo: "Ja bi njih radije leđno niz Savu", "Može i da puštamo vence niz Dunav", "Dragi moji prijatelji, vi niste baš ni racionalni ni štedljivi. Vi znate koje bi opterećenje za proračun RH bilo zatvoriti tu gamad. Puno je jeftinija metoda 'leđnog' plivanja niz Savu. Brzo, jeftino i ekološki osviješteno", "Metak u čelo".

Iako su neki od gradskih hadezeovaca govorili kako je navodno Černy autor jedne od odvratnih izjava on je šokiran takvim optužbama. Kune se kako to nije istina.

– Kunem se svojom djecom i unucima da ja nikad tako nešto nisam ni pomislio, a kamoli rekao. Ja da sam pisao proustaške poruke mržnje?!? Nikada! Bože sačuvaj! – zgraža se Černy, koji je u Domovinskom ratu ranjavan i šezdesetpostotni je ratni vojni invalid.

Začuđen je nevjerojatnom brzinom postupka, kao i činjenicom da od stegovnog suda nije dobio nikakvu odluku.

– Nitko mi iz stranke nije ništa rekao nego sam od novinara saznao i da se protiv mene vodi postupak i da sam izbačen – ispričao nam je Černy, najavljujući podnošenje žalbe Visokom časnom sudu HDZ-a.

- Naravno da ću se žaliti. Potpuno sam nevin - dodaje. 

Neki od izbačenih članova u neslužbenom razgovoru rekli su nam da su se našli na odstrelu zato što su u unutarstranačkim borbama stali na stranu Davora Ive Stiera Mira Kovača te da su u nemilost pali zato što su kritizirali Andreja Plenkovića. Izbačeni Ante Šimunović, pak, zaključio je kako mu je 'glave' došao Gordan Jandroković kojemu je smatra "na piku već godinama, od kada se s njim 2016. sukobio u izbornom stožeru HDZ-a na Facebooku".

- Ja nisam nikoga vrijeđao niti širio mržnju. Ovo što se dogodilo meni i mojim kolegama u Zagrebu je nečuveno. Takvog postupka nema ni u Sjevernoj Koreji – komentirao je Šimunović.

Priznao je da je Jandrokoviću dao nadimak Agent 808 koji se odnosi na mali broj preferencijalnih glasova koje je dobio na izborima. 

- Mi služimo kao pokazni primjer drugim članovima HDZ-a što bi im se moglo dogoditi ako dignu glas protiv postupaka predsjednika stranke i glavnog tajnika. Ne želim živjeti u društvu u kojem moram paziti što pišem i govorim - ustvrdio je Šimunović .

 Iz zagrebačkoga HDZ-a u petak popodne priopćili su kako načelo unutarstranačke demokracije podrazumijeva pravo izražavanja različitih mišljenja, kao i pravo neslaganja s određenim politika, ali da se unutar stranke, kao i u cjelokupnom društvu, govor mržnje ne može tolerirati. Odluku suda izbačenima će dostavit za osam dana. 

Predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet potvrdio nam je da je i on bio za izbacivanje.

– Glasao sam za pokretanje postupka jer smatram da ljudima koji šire mržnju i netrpeljivost nije mjesto u HDZ-u. Ovdje nije bila riječ o ljudima koji iznose svoje političke stavove nego su upravo činili gore navedeno – komentirao je Prgomet.

Jednako mišljenje kao Prgomet imalo je oko 70-ak članova GO-a koji su također telefonski potvrdili da su za pokretanje stegovnih mjera. Četvero ih je bilo suzdržano, a desetak se nije javilo na telefon. Među onim koji nisu glasali je i premijer Andrej Plenković, koji je jučer kazao da je bio spriječen jer je bio na službenom događanju. Također među onima koji nisu glasali su i ministri Marko Pavić, Damir Krstičević, Tomislav Ćorić i Milan Kujundžić. Nije glasao ni Miro Kovač, koji je u to vrijeme bio u zrakoplovu.

– Činjenica je da su kažnjeni oni koji su pljuvali po predsjedniku Plenkoviću, ekipa koja je počela otvoreno lobirati za Stiera. Međutim kad vidite da netko piše da bi bilo bolje da je Ante Pavelić dulje živio i da bi tada imali manje problema s manjinama i druge slične gadarije, onda mislim da to treba najoštrije osuditi – kazao nam je jedan HDZ-ov saborski zastupnik.

Drugi pak HDZ-ovac blizak vrhu stranke kaže nam da se vidi kako neki od izbačenih "dišu" i po njihovim objavama na društvenim mrežama, koje su i danas javne. Božo Medić, koji će se također žaliti zbog izbacivanja, na svom Facebook profilu ne krije da mu je srcu prirastao pozdrav "Za dom spremni". U jednom od nedavnih postova tako je napisao: "S pokličem 'Za dom spremni' porazili smo okrutne srbijanske fašiste u ratu, porazit ćemo i njihove sljedbenike u miru."

Naslovnica Hrvatska