Novosti Hrvatska

vuk sit, ovce na broju

Što je Plenković mogao učiniti da mu je stvarno stalo do Hrvatske? Uspješni poduzetnik i ugledni ekonomski stručnjak komentiraju povećanje plaća javnim službenicima

vuk sit, ovce na broju

Za vladajuće dileme nema.

Povećanje plaća svima na državnim jaslama najbolje je rješenje. Svima jednako, pa se nitko nema za što buniti. Jer, povišicu neće dobiti samo učitelji. Nego i policajci, carinici, liječnici, državni službenici... Time su, računaju u Banskim dvorima, pružili ruku sindikatima i izbili argumente političkim partnerima iz HNS-a. I time, na dugi rok, kupili mir.

Vuk je trebao sit, a ovce na broju.

No, ima i onih koji misle da ovo ipak nije najbolja mjera. Da se nije trebalo obećavati svima jednako. Da je trebalo nagraditi samo one koji rade. I da postoje i drugi potezi za kojima je premijer – da mu je doista stalo – mogao posegnuti kako bi popravio stanje u zemlji. I što se tiče plaća, i što se tiče gospodarstva u cjelini.

- Najgore je linearno povećanje: oni koji u javnim službama rade nisu zadovoljni sa povećanjem od 6 posto, a onima drugima svaka je kuna dobrodošla jer ionako ne rade ništa – kaže nam Saša Cvetojević, uspješni poduzetnik, vlasnik nekoliko tvrtki i investitor.

Umjesto uranilovke, naglašava on, moralo se ići u ozbiljnu reformu javnog sektora, pogotovo javne uprave.

- Da stvarno želi popraviti stanje u zemlji, premijer je trebao predložiti pravedno nagrađivanje onih koji rade dobro, a otkaze onima koji ne rade, koji su višak, i koji su u sustav samo došli da primaju plaću. To je jedini ispravan put – uvjeren je Cvetojević.

Prema njemu se, drugim riječima, trebala povući jasna crta između ljudi koji pošteno zarade svoju plaću i uhljeba.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista prof.dr. Ljubo Jurčić slaže se pak da je povećanje plaća pozitivna mjera, jer ona izravno povećava potražnju i domaću proizvodnju. Istovremeno, poduzetnicima se neće povećati porez, jer novac za povišice dolaze iz prirodnog rasta gospodarstva.

- Kvaka je u tome što će rast potrošnje povećati i uvoz jer kod u Hrvatskoj nema neke veće proizvodnje. Premijer će, ako ne bude novih kriza i šokova, iduće godine imati pet milijardi kuna viška u državnom proračunu. Činovnici i javne službe će dobiti 2 milijarde, no pitanje je što će napraviti sa preostale 3 milijarde – upozorava Jurčić.

A upravo u njima leži naš spas.

- Taj bi novac trebao dignuti proizvodnju u Hrvatskoj i povećali njezine kapacitete. Hrvatska godišnje proizvode 22 tisuće eura po radniku. Istovremeno, Slovenci proizvedu 40, a Nijemci 100 tisuća eura po radniku. Naš bi cilj trebao biti da proizvodnju u prvom koraku podignemo na trideset tisuća eura. Treba ući u svaki sektor, i vidjeti koje prepreke treba ukloniti da se podignu investicije. Je li bolje ulagati u industriju hrane, drva, odjeće ili elektroindustriju. To je prava ekonomija koja diže nacionalni dohodak, – ističe Jurčić.

Umjesto toga, Vlada se, prema njegovoj ocjeni, bavi primitivnom knjigovodstvenom preraspodjelom.

- Umjesto ozbiljnog posla, mi se bavimo samo proračunskim loncem u kojeg novac upada po inerciji – zamjera Banskim dvorima Jurčić.

Naši sugovornici upozorili su na dva u premijerovoj priči o povišicama zanemarena aspekta. Prvi da će veću plaću dobiti svi, i oni koji su je zaslužili, i oni koji nisu. Drugi da sa povišicom ništa niti ne počinje i ne završava. Te da Hrvatska još uvijek nema koncept razvoja koji bi omogućio da na rastu plaća raste i domaće gospodarstvo.

U oba ta prostora se još nijedna Vlada – ni HDZ-ova ni SDP-ova – nije usudila zakoračiti. Koji put zato što naprosto ne zna što bi s njim napravila. A koji put zato što za taj iskorak nema hrabrosti.

Naslovnica Hrvatska