Novosti Hrvatska

javna dražba nekretnina

Zbog dugova je ove godine bez krova nad glavom ostalo 436 ljudi; Na bubnju je završio i peterosoban stan u strogom centru Splita, evo kolika mu je početna cijena

javna dražba nekretnina

Zbog dugova je ove godine bez krova nad glavom ostalo 436 ljudi, a premda do kraja godine ima još nepuna tri mjeseca, već je sada na elektroničkim dražbama prodano više nekretnina nego cijele prošle godine kada ih je bilo prodano 352 nekretnine.

Mjesečno je ove godine bez stanova ostajalo po 48 ljudi, a lani prosječno po 29. To je porast od 65 posto koji smo izračunali na temelju podataka koje smo dobili od Financijske agencije (Fina).

Na listi onih kojima se piše sličan scenarij znatno je više ljudi: u ovoj je godini prodavano ukupno 1766 nekretnina fizičkih osoba putem elektroničke javne dražbe procijenjene vrijednosti 795 milijuna kuna, a riječ je o ovršnim i stečajnim postupcima.

Već rekosmo da je u tim elektroničkim dražbama prodano 436 nekretnina, a za njih je postignuta ukupna cijena od 129,6 milijuna kuna.

Prosječno je, po našoj gruboj i okvirnoj računici, procijenjena vrijednost svake ponuđene nekretnine bila 450.230 kuna, a postignuta je cijena ovih prodanih po svakoj 297.270 kuna.

Prošle je godine putem elektroničke javne dražbe prodavano 1809 nekretnina građana procijenjenih na 743 milijuna kuna u ovršnim i stečajnim postupcima, a za njih 352 prodaja je uspješno okončana za ukupnih 125 milijuna kuna.

Upisi u Očevidnik

- Od stupanja na snagu odredaba Ovršnog zakona iz 2014. godine kojima je uvedena elektronička javna dražba kao način prisilne prodaje, putem elektroničke javne dražbe od početka 2015. prodano je ukupno 986 nekretnina fizičkih osoba, zbrojno za ovršni i stečajni postupak fizičkih osoba, za iznos od ukupno 304,8 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost predmeta prodaje koji su prodavani putem elektroničke javne dražbe koju provodi Fina, a koji su trenutno upisani ili su bili upisani u Očevidnik od 1. siječnja 2015. godine do 9. listopada 2019., sukladno Zaključku o prodaji koji Fini dostavljaju nadležna tijela, iznosi 2,15 milijardi kuna, od čega iznos od 2,14 milijardi kuna otpada na ovršni, a 9,47 milijuna kuna na stečajni postupak - kažu nam u Financijskoj agenciji.

Dodaju još da se u Očevidnik nekretnina i pokretnina upisuju i predmeti što se prodaju na neki od drugih zakonom propisanih načina poput usmene javne dražbe, neposredne pogodbe...

Seoski podrum od 149 četvornih metara koji se nalazi u Kneževim Vinogradima u stečajnom je postupku procijenjen na 1900 kuna, jedna je od jeftinijih nekretnina u Očevidniku za koji je dražba u studenom, dok je među najskuplje procijenjenim nekretninama bila zgrada u Milni s ukupno devet nekretnina od čega je bilo šest stanova od 30 do 60 kvadrata, poslovni prostor, dvorišta, pomoćna zgrada i pašnjak za koju je sudska procjena iznosila 3,67 milijuna kuna, a prodana je na elektroničkoj dražbi za minimalnu zakonsku cijenu od 2,76 milijuna kuna.

Kome treba parkirališno mjesto u Puli od 10 kvadrata može računati da jedno ima za procijenjenu vrijednost od 14.100 kuna.

Cijene su na dubrovačkom području paprene, pa je tako pola jedne kuće, prizemlje od tisuću kvadrata u roh-bau izvedbi, nedovršeno i zapušteno cijelo desetljeće na putu u Osojnik, postiglo znatno veću cijenu od procijenjenih 22.200 kuna te je novi vlasnik platio 60.760 kuna.

Brodovi, strojevi...

Jedna od skupljih nekretnina na dražbi je peterosoban stan u strogom centru Splita za kojeg je utvrđena vrijednost 2,5 milijuna kuna, a minimalna i početna cijena je 1,9 milijuna kuna, a na dražbi je do polovice prosinca.

Na svoj red za elektronički bubanj mnogi će doći. U Fini nam vele da je ove srijede u Očevidniku bilo evidentirano 5966 upisa povezanih s predmetima prodaje koji se prodaju u ovršnom postupku, 22 upisa povezanih s predmetima prodaje koji se prodaju u stečajnom postupku iz poslovne djelatnosti fizičkih osoba - obrti, samostalna zanimanja i slično.

Svi navedeni podaci odnose se na nekretnine, dok pokretnina fizičkih osoba nad kojima se provodi postupak prisilne prodaje nema upisanih u Očevidnik.

Ova lista nije jedina lista nekretnina i pokretnina vrjednijih od 50.000 kuna koje se prodaju u ovršnim i stečajnim postupcima.

Evidenciju i elektroničku prodaju preuzela je Fina od početka 2015. Do tada je Očevidnik vodila Hrvatska gospodarska komora koja će ga voditi dok je ne okončaju postupci koji su upisani kod nje od 2012.

Tako je u tom Očevidniku još 435 nekretnina građana za koje su dražbe zakazane od 14. listopada pa sve do kraja svibnja iduće godine te pet pokretnina – brodova, ribarskih brodova, strojeva, opreme i traktora...

U Komorin je očevidnik te četiri godine bilo ukupno uneseno 56.590 predmeta pristiglih od općinskih sudova i stečajnih upravitelja.

Sve ove godine imali smo hrpe ovrha, očevidnika, stečajnih i ovršnih zakona... U njima se u stručnjaci ne snalaze lako, a kamoli oni čija imovina ide na bubanj. Kad gubiš krov nad glavom i nije ti važno po kojem članku i stavku iz Narodnih novina ostaješ bez svega.

A takvih je, čini se, bez obzira na sve promjene zakona jednostavno previše.

 

Vjerovnici ne žele nagodbu

Građani koji žele pokrenuti osobni stečaj od ove godine više nisu dužni prolaziti postupak nagodbe s vjerovnicima u Fininu savjetovalištu pred kojim je sklopljeno samo 16 nagodbi dužnika i vjerovnika od 1257 pokrenutih postupaka za dugovanja od 939 milijuna kuna.

Građanima je izdano 930 potvrda o neuspjelom sklapaju nagodbe. Najčešći razlog malog broja nagodbi jest nepojavljivanje vjerovnika na zakazanom sastanku u savjetovalištu.

Iz Fine nam kažu da se za provođenje izvansudskog postupka stečaja najčešće odlučuju potrošači koji nemaju nekretnina, pokretnina, imovinskih prava na tuđim stvarima, novčanih sredstava na računima niti bilo kakve druge imovine, a od primanja imaju samo plaću, mirovinu ili nemaju uopće nikakvih primanja.

Takvi potrošači najčešće predlažu da im se obveze brišu ili nude podmirenje vrlo malog iznosa obveze, na što vjerovnici u većini slučajeva ne pristaju.

Za 16 izvansudskih sporazuma u Fini kažu da su sklopljeni samo s dijelom potrošačevih vjerovnika. U tim su slučajevima sporazuma vjerovnici bili nekoliko banaka, jedno osiguravajuće društvo, nekoliko društava za otkup potraživanja, jedan teleoperater te nekoliko trgovačkih društava. Ukupna dugovanja potrošača koji su ih sklopili kreću se od 37.000 kuna do 744.000 kuna.

Sklopljeni izvansudski sporazumi u četiri slučaja su s djelomičnim otpisom potraživanja od 20 do 60 posto te otplatom dugova na rok do pet godina uz otpis kamata i troškova, a u ostalim slučajevima radi se uglavnom o sporazumu što sadrži obvezu plaćanja glavnice u razdoblju od dvije do pet godina uz otpis kamata i troškova.

 

Jednostavni stečaj

Ove je godine uveden institut jednostavnog postupka stečaja potrošača te je Fina na adrese 126.130 potrošača s dugovima do 20.000 kuna glavnice koji su neprekidnoj blokadi duže od tri godine, dostavila poziv da se očituju jesu li suglasni da se nad njihovom imovinom provede jednostavni postupak stečaja.

Od njih 39.577 koju su se očitovali, 27.984 nije željelo pokretanje stečaja, a za one koji se ne očituju smatra se da su suglasni sa stečajem.

 

Naslovnica Hrvatska