Novosti Hrvatska

totalno promašeno

Istaknuti splitski HDZ-ovac pohvalio se 'velikim uspjehom' u Saboru, ljudi ga 'pokopali' komentarima: 'Ej, pa zbog ovoga se gube životi!'; 'Hvala ti Petre Škoriću...'

 totalno promašeno

U sklopu projekta Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa "Dan bez mobitela u prometu", Ministarstvo unutarnjih poslova je provelo istraživanje koje je pokazalo da 91 posto vozača telefonira za vrijeme vožnje, a to isto čini i 33 posto biciklista. U tom istraživanju gotovo 55 posto vozača izjavilo je kako ne bi telefonirali da je kazna veća.

Zbog takvih poražavajućih podataka u novom prijedlogu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, iznos kazne za korištenje mobitela u vožnji s postojećih 500, "popeo" se na 1500 kuna.

No, na inicijativu Petra Škorića, predsjednika splitskog HDZ-a i saborskog zastupnika te kolegice mu Ljubice Maksimčuk i kolege Josipa Đakića, predloženi iznos novčane kazne za nepropisno korištenje mobitela u prometu s 1500 kuna smanjen je na 1000 kuna.

- Iznosom novčane kazne predloženim ovim amandmanom povećava se kazna u dvostrukom iznosu, što će sigurno doprinijeti razvoju svijesti vozača o neupotrebljavanju mobitela i drugih uređaja za vrijeme vožnje, a što će u konačnici doprinijeti smanjenju broja prekršaja i povećanu sigurnost odvijanja prometa - stoji u obrazloženju amandmana.

 

Naime, HDZ-ovi zastupnici smatraju da je takva kazna puno primjerenija težini počinjenog prekršaja, standardu naših građana, kao i iznosima propisanim za isti prekršaj u državama članicama Europske unije.

Na svom Facebook profilu Škorić se pohvalio izglasavanjem amandmana, ali vjerojatno nije očekivao niz negativnih reakcija na takvu objavu.

- Bravo, idući put zatražite da se skroz ukine kazna. Nakon toga zatražite da se za prolaz kroz crveno svitlo dobije na žiro račun 500 kuna kao nagrada - glasi jedan komentar.

- Sramota. Trebalo je dignuti kaznu na 5000 kuna, a ne smanjiti. Ej, pa zbog ovog se gube životi? - drugi je komentar.

Reakcija na izglasavanje amandmana nije izostala niti od Facebook inicijative "Dnevna doza splitskog nereda".

- Hvala ti, Petre Škoriću što si se izborio u vremenu kad se sve više nesreća na cestama događa zbog korištenja mobitela u vožnji, da se to blaže kažnjava nego što je bilo predloženo - ironičan je komentar na izglasavanje visine kazne, što javnost, očito, nije pozdravila.
 

Naslovnica Hrvatska