Novosti Hrvatska

usporedila se s tuđmanom

Predsjednica o Vučiću: Nimalo ne žalim što sam ga pozvala u Hrvatsku, opet bih to učinila

 usporedila se s tuđmanom

Iako su je zbog toga mnogi kritizirali predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović nimalo ne žali što je lani u posjet Hrvatskoj pozvala srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Danas je izjavila kako bi ga pozvala i drugi put.
Njezinu izjavu prenijela je i većina medija u Srbiji.

- Znajući i danas koliko mi i dalje prigovaraju i koliko su mi neki tada prigovarali i napadali me radi njegova posjeta, najlakše je bilo otkazati taj posjet. Da sam mislila na sebe i na svoj rejting, to bih zasigurno i učinila. Ali kako ću krenuti u ispunjenje onoga što sam obećala obiteljima diljem Hrvatske ako ne pokrenem prvi korak bez obzira kakvi rezultati i posljedice bile – rekla je Grabar Kitarović na predstavljanju knjige "Nestali u Domovinskom ratu 2".

Dobar dio govora predsjednica je posvetila objašnjenju zašto je prije godinu i pol pozvala Vučića u Zagreb.
Tvrdi kako je u Vučićev posjet uložila puno svog političkog kapitala.

Podsjetila je i kako je pokojni predsjednik Franjo Tuđman razgovarao sa Slobodanom Miloševićem kako bi riješio rat i proveo mirnu reintegraciju, "jer je to jedini način".

Smatra kako pitanje nestalih neće riješiti EU, već to možemo samo mi sami, a za to je potrebna i druga strana.
U izjavi novinarima odbacila je primjedbe da se u svom govoru opravdavala zbog posjeta Vučića, istaknuvši da je pitanje nestalih za nju duboko ljudsko pitanje.

Iako je Vučić u Zagreb donio dokumente koji su se kasnije pokazali beznačajnima jer su sadržavali podatke o osobama koje su već nađene, Grabar Kitarović misli kako je Vučić vjerovao da su vjerodostojni.

- Jesu li njemu njegove službe prenijele krive podatke, ne znam, ali ja ne vjerujem da bi on dolazio u Zagreb i blamirao se podacima koji nisu točni. Kao nešto što je potrebno da bi se ostvario posjet Srbiji, tražim da se naprave konkretni pomaci. Ja se nadam da je predsjednik Srbije iskren u tome i da će se naći barem određeni broj dosjea – istaknula je.

Grabar Kitarović se prilikom predstavljanja knjige ispričala članovima obitelji što nisu napravljeni pomaci te najavila da od potrage neće odustati.

- Nisam nažalost uspjela onako i onoliko koliko sam željela, no neću odustati. Neću prestati zajedno s vama tražiti rješenje da nađemo naše nestale. Žalim što nismo napravili pomak. Ispričavam se svim roditeljima i obiteljima radi toga, ali činim sve što je u mojoj moći zajedno sa suradni cima kako bismo to riješili - dodala je.

Najavila da će ove godine u Općoj skupštini UN-a otvoriti pitanje nestalih kako u ratu u Hrvatskoj, tako i u drugim ratovima diljem svijeta.

Knjiga "Nestali u Domovinskom ratu 2", donosi ispovijesti roditelja, supružnika, djece i braće 45 nestalih osoba tijekom rata. Namjera autorica, novinarki 24 sata Romane Bilešić i Danijele Mikole je poticanja institucija i javnosti da razriješe tu tragediju kao i buđenja savjesti kod onih koji i dalje skrivaju dokumente o sudbinama nestalih.

Naslovnica Hrvatska