Novosti Hrvatska

stigla ciklona

Jako nevrijeme poharalo Hrvatsku, sručilo se i na splitsko područje, u dijelovima Zagore počeo snijeg; Pogledajte dramatične snimke, meteorolozi najavili nove probleme

stigla ciklona

Nakon nekoliko dana preuranjenog proljeća, stiglo nam je najavljeno zahlađenje, a neke je dijelove Hrvatske pogodilo olujno nevrijeme u kombinaciji sa snažnom tučom. Tuče je bilo i na splitskom području (padala je u Solinu), a  također i oblinih padalina - i do 10 metara po kvadratnom metru.

DHMZ javlja da se preko Jadrana premješta frontalni sustav i plitka ciklona, a dolaskom hladne zračne mase u unutrašnjosti zemlje temperature su pale 10 do čak 15°C stupnjeva u odnosu na nedjeljne vrijednosti.

 

Najniža temperatura izmjerena je na zagorskoj planini Ivanščici, gdje je u 15 sati bilo -3 stupnjeva Celzijevih. Na planinama će tijekom večeri temperature dodatno pasti.

I na mapi stranice Severe Weather vidi se nevrijeme u Hrvatskoj:
 

 

 

Uslijed hladnijeg vremena snijeg je pao u Lici, Gorskom kotaru (iznad 700 metara nadmorske visine) te na Sljemenu. No, puno gore su prošli dijelovi Kvarnera i dio istočne unutrašnjosti Istre gdje trenutno bjesni najjače nevrijeme u zemlji.

Kako javlja portal IstraMet, sredinom dana na Ćićariji došlo je do razvoja iznimno snažnog grmljavinskog sustava te je prema podacima Blitzortunga zabilježeno više od 2000 udara munja uz mjestimičnu silovitu tuču koja je stvorila tanji ledeni pokrivač. 

 

Nakon tuče, u zaleđu Matulja pala je i solika koja je zabijelila tlo. Za vrijeme tuče temperatura zraka snizila se na samo 0,5 °C. Oko 15 sati fronta je stigla i na krajnji sjeverozapad Istre uz naglo jačanje bure i tramontane, dok se na moru razvijaju grmljavinski sustavi. 

Bura je u Dalmaciji donijela osjetan pad temperature zraka. Najviše je zahladilo u planinama. Primjerice, na Dinari je temperatura pala na -5°C, a na Biokovu na -4°C. Osim u gorju, snijeg je počeo padati u dijelovima Zagore. Tako snijeg pada već iznad 500 nadmorske visine, primjerice u dijelovima Muća, u Sutini, Čačvini. Snijeg je počeo padati i Dubravi i Gornjem Sitnom na Mosoru, nedaleko od Splita. 

Hrvatski autoklub upozorava vozače da je zbog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena samo za osobna vozila. Obilazak za ostale je DC3 - starom cestom kroz Gorski kotar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#nevrijeme #pula #gradpula

A post shared by Francesca Delbianco (@delbianco.francesca) on

 

Također zbog vjetra, Krčki most zatvoren je za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a Jadranska magistrala (DC8) na dionici od Novog Vinodolskog do Senja dodatno je zatvorena i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom  (I. i II. skupinu vozila).

Također, HAK poziva vozače na oprez zbog snijega koji mjestimice pada u Gorskom kotaru i Lici te na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između Bosiljeva i Otočca, dok su kolnici mjestimice mokri ili vlažni i skliski u središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji te dijelu Hrvatskog primorja i Dalmacije.

 

Kako najavljuje DHMZ, u utorak će na Jadranu biti pretežno sunčano i vjetrovito, a drugdje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te uglavnom bez oborine. U noći i ujutro na jugu oblačnije, mjestimice još može pasti malo kiše ili poneki pljusak praćen grmljavinom, a u zaobalju i snijeg.

Na kopnu će puhati umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura i tramontana, zbog čega su putem Meteoalarma objavljena upozorenja za kompletnu državu. Za unutrašnjost i najveći dio priobalja izdana je žuta, za srednju Dalmaciju narančasta, a za sve dalmatinske otoke crvena uzbuna. Žuta opasnost izdaje se u slučaju potencijalno opasnih, narančasta u slučaju opasnih, a crvena u slučaju izuzetno opasnih vremenskih uvjeta.

 

Najniža jutarnja temperatura u utorak bit će od -1 do 4, u gorju malo niža, a na Jadranu između 3 i 8 stupnjeva Celzijevih. Najviša dnevna temperatura uglavnom će biti od 7 do 12 °C.

U srijedu djelomice sunčano, a uz jače naoblačenje sa srijede na četvrtak mjestimice ponovno kiša, u gorju i snijeg. Pritom su u četvrtak u Dalmaciji mogući izraženiji pljuskovi. Vjetar na kopnu većinom slab, u četvrtak mjestimice umjeren sjeveroistočni, a u petak jugozapadni. Na kopnu je ujutro moguć slab mraz, osobito u gorju. Na Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, u četvrtak jaka bura i sjeverozapadnjak. Temperatura od petka u porastu, a za vikend, prema 7-dnevnoj DHMZ-ovoj prognozi, u unutrašnjosti će nerijetko biti i dobrano iznad 20 Celzijevih stupnjeva, što je iznad prosjeka za ovaj dio godine.

Naslovnica Hrvatska