Novosti Hrvatska

PONUDA REKTORA

Evo kako splitsko Sveučilište planira Vladi ušparati 200 milijuna kuna

PONUDA REKTORA
Ako Sveučilište kupi zgradu 'Brodomerkura', to će Vladu koštati 45 milijuna kuna i u nju bismo smjestili Rektorat i Filozofski fakultet. A samo predviđena izgradnja zgrade Filozofskog stajala bi državu 240 milijuna kuna

Osim poznatog poduzetnika Slavka Gotovca, koji želi kupiti upravnu zgradu Brodomerkura na Poljičkoj cesti u Splitu (o čemu smo nedavno pisali), doznali smo da ovaj vrijedni objekt želi kupiti i – Sveučilište u Splitu.
– Točno, tu bismo u najbržem roku pronašli mjesto i za Rektorat i za Filozofski fakultet, koji ima više od 1500 studenata, a nastavu odvija na pet lokacija u gradu Splitu. Zbog toga smo u više navrata bili u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, istaknuli taj problem, te se kao jedno od logičkih rješenja nametnula kupnja upravne zgrade "Brodomerkura" na Poljičkoj cesti, koja bi odgovarala našoj namjeri – potvrdio nam je prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu.

Ministar prihvatio

Sa svime, za svog posjeta Splitu, upoznat je i premijer Tihomir Orešković, za kojeg Anđelinović kaže da je ideju jako dobro prihvatio, kao i resorni ministar Predrag Šustar.
– Sada očekujemo da Vlada donese odluku, zato što Sveučilište ne može povećavati svoju imovinu, bez Vladine odluke – kaže Anđelinović koji je Oreškoviću predočio cijeli financijski plan za rješanje ovog problema.
– Pola sredstava bismo osigurali mi iz naših izvora, što prodajom starog Rektorata, što drugih vlastitih sredstava, a pola bismo tražili od države – kaže Anđelinović te ističe još jednu bitnu okolnost. A to je da bi državu sve došlo dosta jeftinije od predviđenog plana.
– Izgradnja zgrade Filozofskog fakulteta koju smo predvidjeli u Kampusu, koštala bi državu oko 240 milijuna kuna. Ovo bi bilo i značajno jeftinije, u odnosu na to, jer se "Brodomerkurova" zgrada prodaje za nešto više od 90 milijuna kuna. Također, nastava na novoj lokaciji Filozofskog fakulteta mogla bi započeti već 1. listopada ove godine, znači u novoj akademskoj godini. Mi smo s upravom "Brodomerkura" i vlasnicima već razgovarali, i molili smo ih za još malo vremena, dok sve ne prođe na Vladi, a nadam se da će to biti što prije – obrazlaže Anđelinović.
Kaže kako se uz uštedu, rješava još jedan problem, jer Sveučilište sada za najmove za Filozofski fakultet, plaća više od milijun kuna godišnje. Također, Rektorat bi time došao bliže Kampusu, u kojem se nalazi većina fakulteta.
– Usto, ako se na Filozofskom fakultetu pojavi potreba za dodatnim radionicama, to se uvijek može riješiti korištenjem kapaciteta Kampusa, koji se nalazi deset minuta pješice od zgrade na Poljičkoj. Tako bi se, s obzirom na lokalitet Kampusa, te Medicinskog fakulteta i zgrade u Poljičkoj stvorila nova funkcija Ulice Ruđera Boškovića, koja bi postala prava Sveučilišna ulica, kako je studenti već i zovu – kaže rektor Anđelinović.

Pod jednim krovom

– Mislim da ne treba puno obrazlagati da djelovanje našeg Fakulteta na čak pet lokacija po gradu Splitu - na Peristilu, u Radovanovoj, Sinjskoj i Teslinoj ulici, te u Franjevačkom klerikatu na Trsteniku - nepovoljno utječe na kvalitetu poslovanja i studiranja – dodaje prof. dr. sc. Aleksandar Jakir, dekan Filozofskog fakulteta u Splitu.
– Čvrsto vjerujem da će naši zajednički napori uroditi plodom i da ćemo do nove akademske godine konačno riješiti naš gorući problem useljavanjem u dosadašnju upravnu zgradu "Brodomerkura" na Poljičkoj cesti! Od našeg premijera Oreškovića, koji prepoznaje da je kupnja adekvatne zgrade znatno povoljnija od izgradnje nove i plaćanja najmova, preko našeg resornog ministra, prof. Šustara, do našeg rektora Anđelinovića koji ulaže silnu energiju da napokon Filozofski fakultet sa svojih 1500 studenata i polaznika tečajeva unutar cjeloživotnog obrazovanja, i sa svojih 160 zaposlenika, bude pod jednim krovom – kazao nam je Aleksandar Jakir, dekan Filozofskog fakulteta.

Duša Marulova grada​

Filozofski fakultet svojevrsna je humanistička duša drevnog Marulićeva grada i kao rasadište humanističkih i društvenih znanosti Filozofski fakultet gradu Splitu daje novu kvalitetu. Kao fakultet na kojem se obrazuju budući nastavnici, učitelji i odgajatelji evidentna je velika odgovornost i uloga naše ustanove, jer je vrhunska izobrazba nastavnika bitan temelj za školstvo.
Našem društvu su nasušno potrebni obrazovani mladi ljudi, koji će tehnološka i znanstvena dostignuća našeg vremena, umjesto protiv, znati staviti u službu čovjeka i humanosti. Držimo da bi upravna zgrada "Brodomerkura" bila idealno rješenje za nas da napokon budemo svi pod jednim krovom – kaže prof. dr. sc. Aleksandar Jakir.

Naslovnica Hrvatska