Novosti Hrvatska

medijatori NA DJELU

Ena Grgić: Mirimo mlade prijestupnike i njihove žrtve

medijatori NA DJELU

Ena Grgić: Mladi nagodbama izbjegavaju sudske dosjee i stigmatizaciju

Nakon godinu dana obuke, hrvatska je ovih dana dobila 39 medijatora, posrednika u postupcima izvansudskih nagodbi za maloljetnike i mlađe punoljetnike počinitelje kaznenih djela. Riječ je o projektu koji u Hrvatskoj provode Unicef, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Udruga za izvansudsku nagodbu i posredovanje i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu.

Blaža kaznena djela

-Kao što naziv projekta govori, cilj je maloljetnicima, koji su prvi put počinili kazneno djelo, dati priliku da, suočavanjem sa žrtvom, poprave štetu koju su počinili i na taj način izbjegnu kazneni progon, sudski dosje i stigmatizaciju - pojašnjava Ena Grgić, djelatnica splitskog Centra za socijalnu skrb, jedna od svježe “diplomiranih” miritelja.

– Postoje određeni uvjeti koji moraju biti ispunjeni da bi se pristupilo procesu izvansudske nagodbe: mora biti riječ o blažim kaznenim djelima te da se osoba prvi put pojavljuje kao počinitelj kaznenoga djela. Na ovaj način ide se naruku mladima koji ne idu odmah u sudski proces i koji na taj način izbjegavaju sudske dosjee i stigmatizaciju. Nasuprot tome, traži se rješenje dogovorom počinitelja i žrtve, koji mora biti dobrovoljan, a ja kao posrednik sam neutralna i osiguravam da se postupak pravilno vodi – pojašnjava naša sugovornica.

Postupak se vodi kroz tri faze: prvo se obavlja razgovor s počiniteljem, kojeg se upoznaje s mogućnošću nagodbe, razgovara se o počinjenom kaznenom djelu i njegovim posljedicama, daje mu se prilika da razmotri sam način na koji bi mogao nadoknaditi štetu žrtvi.

Potom se obavlja razgovor sa žrtvom, pojašnjava joj se postupak, razgovara o šteti koju je pretrpjela ne samo u materijalnom smislu, već i o emocijama koje je proživjela, da bi se na kraju prostupilo zajedničkom razgovoru. Cijelo vrijeme naglašava se element dobrovoljnosti, pa tako zaista rijetko bude povišenih tonova.

Brži postupci

Na tom zajedničkom razgovoru i počinitelj i žrtva iznose svatko svoju stranu priče, o samom kaznenom djelu, posljedicama i šteti koja je počinjena. Pritom je, naglašava Ena Grgić, od primarne važnosti postizanje naknade štete, a potom se pokušava postići i emocionalno poravnanje. Upravo emocionalnim poravnanjem, suočavanjem počinitelja sa žrtvom i posljedicom svojih djela, pridonosi se pozitivnom razvoju mladih i djece baveći se njihovim sustavom odgovornosti, socijalnim i moralnim razvojem, te razvijanjem empatije.

Sudska praksa pokazuje da bi svi ti slučajevi na sudovima trajali i nekoliko godina, sankcija koja bi se izrekla bila bi izvršena za još toliko vremena, a žrtva bi već i zaboravila na djelo kojim je bila oštećena. Izvansudske nagodbe, pokazuju podaci, u 75 posto slučajeva završe u tri mjeseca, ostatak u šest mjeseci.

– Ako se postigne dogovor, naše izvješće i prijedlog nagodbe idu na Državno odvjetništvo koje donosi konačnu odluku o tome je li takav sporazum prihvatljiv ili će ipak ići u sudski postupak. Izvršavanje nagodbe također prati Služba za izvansudsku nagodbu – npr. ako je dogovorena novčana odšteta, mora nam biti predočena uplatnica, i sl., i na kraju DORH-u - pojašnjava Ena Grgić.

                                                                                                                                                           Marijo Kavain
snimio Paun Paunović / CROPIX

BROJKE

30 posto iznosi opći recidivizam kod mladih u sukobu sa zakonom
15 posto je stopa recidivizma kod mladih koji uđu u postupak nagodbe
80 posto slučajeva mirenja uspješno se riješi
5 godina zatvora je maksimalna zatvorska kazna koja bi se mogla izreći za kaznena djela za koja se može ući u postupak izvansudske nagodbe

Krađe manjih vrijednosti

– Kao što je život nepredvidljiv, tako je neizvjesno kako će postupak mirenja završiti. Bilo je stiuacija u kojima je bila riječ o krađama malih vrijednosti – kaže dalje naša sugovornica, ali nije bilo moguće postići dogovor zbog odnosa između počinitelja i žrtve prije počinjenja kaznenog djela. Primjerice, ako je bila riječ o dobrim prijateljima, tada su emocije često prejake da bi se postigao dogovor. S druge strane, postignuti su dogovori u slučajevima kada je bila riječ o prometnim nesrećama, no gdje je bilo potrebno postići ispriku i pojašnjenje počinitelja razgovorom s oštećenicima.

Najčešći uzrok - mladenačka nepromišljenost

Što se tiče maloljetnika koji ulaze u ovaj proces, kaže Ena Grgić, nema nekog određenog pravila. Čak je najčešće riječ o maloljetnicima iz prosječnih obitelji, koje se ni po čemu ne izdvajaju iz okoline. Najčešće je, opet, riječ o pukoj mladenačkoj nepromišljenosti koja ih odvede u probleme.

Naslovnica Hrvatska