Novosti Crna kronika

čeka ga suđenje

Ovako se umjetnik iz Splita, kojem su u podrumu pronađeni laboratorij za uzgoj marihuane i arsenal oružja, branio na sudu: Znao sam upasti u depresiju, po godinu dana ne bih izašao iz kreveta...

čeka ga suđenje

Kako mu je imovno stanje nikakvo, a paralelno s metadonom konzumira i marihuanu, zaključak je da je “travu” uzgajao za dilanje kako bi zadovoljio svoje narkomanske potrebe, procijenila je psihijatrica za 57-godišnjaka sa splitskih Bačvica kojem je nađen laboratorij za uzgoj indijske konoplje u podrumu zgrade.

Nakon što je uhićen u lipnju ove godine, kada mu je u Viškoj ulici nađena podrumska plantažica uz hrpu eksploziva, P. M. je optužen te sada čeka suđenje na Općinskom sudu u Splitu.

U svojoj obrani se pravdao dugogodišnjom ovisnošću zbog koje ima i depresivne epizode tijekom kojih zna provesti u krevetu po godinu i pol dana.

 

Pretragu njegovog stana i podruma proveli su inspektori Prve policijske postaje u Splitu te su pronašli laboratorij površine 20 metara četvornih u kojem je uzgojio 16 stabljika marihuane. Izmjerena je masa lišća i cvjetnih vrhova koja je iznosila 1,2 kilograma, a nađena je i posuda sa stotinjak sjemenki indijske konoplje.

Uz to je imao potpunu opremu za poljoprivredu u zatvorenom prostoru: dva termostata za električne grijače, digitalni termometar, pročišćivač zraka, tri ventilatora, pet žarulja jačine po 400 W, usisni ventilator, dvije ventilacijske cijevi, lim dimenzija 120x40 cm s nalijepljenim staklom te dvije vrećice s gnojivom. U stanu mu je nađen i već pripremljen joint te par grama marihuane u kesici.

Pogledajte laboratorij za uzgoj marihuane otkriven u podrumu zgrade na Bačvicama; Priveden Splićanin koji živi na toj adresi, policija mu u stanu pronašla i dva kilograma eksploziva

Za navedeno je optužen zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge, ali se uz to tereti i zbog neovlašteno držanje eksploziva. Naime, uz marihuanu i pripadajuću opremu u podrumu mu je nađen i eksplozivni arsenal: 2 kilograma eksploziva Amonala, tri trotilska metka TNT mase pola kilograma, tri detonatorske kapisle, 2 metra sporogorećeg štapina, jednu ručnu bombu M52 i 40 komada bojevog streljiva za automatsko oružje kalibra 7,62 x 51 mm.

 

Za  dio pronađenih ilegalnih tvari, P. M. je imao objašnjenje, a za dio nije takoreći ni znao.

-  Od 1988. godine sam heroinski ovisnik i 20 godina se liječim metadonom koji mi štetno djeluje na psihu. Znao sam upasti u depresiju i po godinu dana ne bih izašao iz kreveta. Zadnjih godina pušim travu i uzimam ulje indijske konoplje. Kako nemam novaca da bih mogao kupovati na legalan način, marihuanu sam posadio sam. Oružje mi je ostalo u šupi od 1992. ili 1993. godine i ne bi ni znao za njega da ga policija nije slučajno pronašla prilikom pretrage - izjavio je 57-godišnjak kojem je kao zanimanje u optužnom aktu navedeno “slobodni umjetnik”.

Naložena je izrada psihijatrijskog nalaza i mišljenja te je sudska vještakinja procijenila da postoji veza između počinjenog kaznenog djela i ovisnosti.

Ovisnik je o opijatima i kanabinoidima što u budućnosti može poticajno djelovati na počinjenje težeg kaznenog djela, procijenila je vještakinja i preporučila izricanje sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti.

Dok se održi glavna rasprava P. M. se mora nastaviti javljat policiji jednom tjedno u Drugu postaju kako bi se spriječilo da dila. Ako propusti javljanje, završit će u istražnom zatvoru na Bilicama.

Naslovnica Crna kronika