Novosti Crna kronika

nitko ništa ne poduzima

Strava u Solinu: skupina mladića terorizira cijelu zgradu, pred očima male djece drogiraju se u portunu, uništavaju imovinu, a kap koja je prelila čašu fizički je napad na oca desetero djece

nitko ništa ne poduzima

Već više od godinu i pol dana stanari zgrade br. 35 u Ulici kralja Petra Krešimira IV. u solinskom kvartu Japirko trpe, malo je reći, teror nekolicine lokalnih mladića koji se u njihovu portunu i ispred njega bez ikakva srama ili straha drogiraju, i to čak pred očima male djece, maltretiraju stanare, tuku ih, dilaju drogu, oštećuju inventar zgrade, pale portafone i poštanske sandučiće, razbijaju nadzorne kamere, lome ulazna vrata...

Nakon što su nam se javili neki od stanara navedene peterokatnice, koja je u vlasništvu Grada Splita, i u kojoj žive ljudi koji su kao socijalni slučajevi dobili stanove na korištenje, bili smo jučer tamo i razgovarali s nekoliko preplašenih stanara. Zatekli smo dvojicu radnika kako mijenjaju razbijenu nadzornu kameru na ulazu u zgradu.

Svi stanari odreda željeli su ostati anonimni jer se, kažu, boje osvete s obzirom na to da neki od njih imaju djecu, a većina ih je starijih i bolesnih, no uglas napominju kako im je više dosta terora i kako je kap koja je prelila čašu napad na jednog od stanara, oca desetero djece, kojeg je nekoliko mladića prije par dana napalo i pretuklo.

Ništa se ne poduzima

– Mi samo želimo da netko nešto poduzme jer ne želimo da naša djeca postanu njihove žrtve. Svima smo pisali, i policiji i gradonačelniku Splita i gradskoj upravi Splita i gradonačelniku Solina i Centru za socijalnu skrb, svima... No, nitko ništa ne poduzima – govore nam.

Posljednji napad dogodio se, kažu nam, nakon što je otac vodio jednu od svojih djevojčica na predstavu te je u jednom parkiranom Ecsortu, koji je u blizini zgrade već više od godinu dana, vidio mladiće kako nesmetano puše marihuanu i provociraju stanare u prolazu. Kad ih je mobitel htio snimiti, počela je verbalna prepirka i prijetnje te je taj stanar u nemoći udario nogom u retrovizor pokušavajući tako otjerati "mulariju".

No, onda je pred njega izišao navodni vlasnik vozila i udario ga dva puta šakom u glavu nakon čega je on pao na pod. Potom se nastavila verbalna prepirka u koju su se uključili i ostali mladići, koji su ga nekoliko puta udarili šakama i nogama po tijelu.

Pozvana je policija, koja je stigla nakon 15-ak minuta i odvela ga u bolnicu, gdje su mu utvrđene lakše tjelesne ozljede, hematomi i ogrebotine po licu, očima i tijelu.

I dan prije bila je pozvana policija jer su ispred zgrade bila parkirana dva automobila s mladićima koji su javno pušili "travu". Dok su oni stigli, ekipa se razbježala.

Nije ovo prvi napad na stanare, slično je, govore uznemireni stanari, prije koju godinu prošao i jedan čovjek koji ih je upozorio da pred vratima njegova stana ne konzumiraju drogu, pa su i njega pretukli. Nakon tog napada policija je reagirala, napravila premetačinu jednog stana u kojem su pronašli drogu i ukradene stvari te je jedna osoba bila privedena. Situacija se tada malo primirila, no mir je trajao niti dva mjeseca kada je opet počela tortura.

Zgrada već dvije godine nema predstavnika stanara jer stanar koji je do tada obavljao tu dužnost nije više želio to raditi s obzirom na zlostavljanja navedene kvartovske bande koja mu je, svaki put kad bi ih upozorio na ponašanje ili pozvao policiju, na zidu u zgradi pisala uvredljive poruke.

– Vlasnik zgrade je Grad Split koji nakon upornih apela ne čini ništa da bi zaštitio stanare, pa čak ni svoju imovinu. Stanouprava koja je zadužena za održavanje i upravljanje zgradom i ne pokušava popraviti ono što je potrebno da zgrada zadovolji najosnovnije zakonske sigurnosne i uporabne uvjete, a njihovo opravdanje je da nema smisla kad će narkomani to opet uništiti. Policija se više, nakon bezbrojnih poziva, pravda da nema sredstava te se čak i ne pojave kad ih se pozove da ureduju. Od službenika Grada Splita zaduženih za zgradu nismo dobili nikakvu konkretnu pomoć, također ni Centra za socijalnu skrb.

Ubojstvo pred ulazom

Policija okreće glavu iako je ispred samoga ulaza prije godinu dana, na samo 20 metara od tada četverogodišnjeg dječaka, vatrenim oružjem ubijena osoba. Bojimo se, neki piju lijekove za smirenje kako bi mogli normalno funkcionirati, situacija je krajnje ozbiljna i vrijeme je da nas netko zaštiti i reagira – govore preplašeni stanari. Dodaju kako ti mladići misle, a to su im nekoliko puta i rekli, da im nitko ništa ne može jer se radi o tzv. "socijalnoj zgradi" i da stanari nemaju nikakva prava te da moraju šutjeti da ne "izgube stanove".

Ovakve priče stanara zorno potvrđuju i snimke nadzornih kamera, kao i fotografije kojih smo u posjedu. Na fotografijama se vidi spaljena nadzorna kamera, a na snimkama kako pet, šest mladića, uglavnom u kapuljačama, primjerice, pale portafon upaljačem, nogama tuku u ulazna vrata, kišobran zabijaju u portafon ili sjede u stubištu zgrade i drogiraju se. Najšokantija, barem nama, bila je snimka zabilježena 4. svibnja ove godine u 21.33 sati, na kojoj pet mladića "golih" glava bez ikakva ustezanja i straha od kamere na mobitel jednog od njih raspoređuje nekoliko linija, najvjerojatnije, kokaina koji su onda šmrkali.

POLICIJA POTVRĐUJE Drogiraju se, razbijaju...

Splitska policija odgovorila nam je da su 22. svibnja 2019. u 16.35 sati zaprimili dojavu o narušavanju javnog reda i mira u Ulici Petra Krešimira IV. u Solinu. Protiv 24-godišnjaka i 20-godišnjaka podnesen je Optužni prijedlog zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, te im je izrečena mjera opreza zabrane posjećivanja prostora oko stambene zgrade na spomenutoj lokaciji.
Napominju kako je "zbog uočenih negativnih ponašanja od početka 2018. godine do danas na navedenoj lokaciji", odnosno unutar i oko stambene zgrade na adresi Petra Krešimira IV. u Solinu evidentirano pet oštećenja (vrata, stakla, nadzorna kamera), jedno ispisivanje grafita neprimjerena sadržaja, jedno narušavanje javnog reda i mira i pokušaj ubojstva – oštećeni je preminuo nekoliko mjeseci od događaja.
– Policijski službenici pojačano opserviraju navedenu lokaciju, u cilju suzbijanja navedenih oblika kažnjivih i drugih asocijalnih ponašanja. Kriminalistička istraživanja navedenih događaja narušavanja javnog reda i mira i pokušaja ubojstva su dovršena, a protiv osumnjičenika su podnesene odgovarajuće prijave, dok su u tijeku kriminalistička istraživanja događaja oštećenja tuđe stvari.
Nadalje, pojačanim postupanjem i opservacijom užeg i šireg područja spomenute adrese, policijski službenici su od početka ove godine zahvatili prekršaje iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, te su protiv ukupno četiri osobe (od kojih su dvije maloljetne) podnijeli optužne prijedloge, radilo se o zatečenim osoba s manjim količinama droge (u tri slučaja marihuana, u jednom slučaju kokain). S pojačanim aktivnostima policijskih službenika nastavlja se i dalje – navode u splitskoj policiji.

 

Naslovnica Crna kronika