Novosti Crna kronika

tragedija u platu

Pronađeno tijelo drugog radnika dubrovačke hidroelektrane, spasioci ga pronašli na obali mora u Cavtatu; Za jednim se još traga

 tragedija u platu

U četvrtak nešto prije 22 sata pronađeno je tijelo drugog radnika iz dubrovačke hidroelekrane. Tijelo su spasioci pronašli na obali mora u Cavtatu, u predjelu Ključice.

Tijelo prvog od trojice nestalih radnika hidroelektrane u kojoj je izbio požar nađeno je ranije poslijepodne, a za jednim se još traga. 

Pronalasku tijela nesretnog radnika su i reporteri Jutarnjeg lista. Mjesto pronalaska nalazi se oko jednog kilometra južnije od kobnoga događaja.

Nakon očevida na mjestu događaja, tijelo nesretnog radnika preuzelo je lokalno pogrebno poduzeće, no potraga nije obustavljena. Cavtatskom šetnicom patroliralo je desetak policajaca i isto toliko vatrogasaca. Zapravo je glavnina potrage bila koncentrirana na obali Cavtata, jer loše vremenske prilike nisu dozvoljavale isplovljavanja. Reflektori tragača ljeskali su se na uzburkanom moru koje je bura udarala o stijene.

Pripadnik DVD-a Čilipi zadužio je stotinjak metara gradske rive. Kaže nam da po ovom vremenu tijelo lako može završiti daleko na otvorenom moru. Iako traži tijelo, poput drugih tragača nada se da će nekim čudom naići na trećeg radnika i izvući ga van živog. Na mjestu događaja bio je i Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik, koji je vodio akciju gašenja požara u HE Dubrovnik neposredno nakon izbijanja u četvrtak oko 9.30 sati, a u večernjim satima se priključio potrazi.

- Upravo pogrebno društvo odvozi tijelo drugog radnika, a mi nastavljamo potragu za trećim, ostat ćemo cijelu noć tu, nadamo se da će završiti dobro - rekao nam je na cavtatskoj rivi vatrogasni zapovjednik Simović, dodajući da je u akciji traganja u ovom dijelu angažirano deset njegovih vatrogasaca.

Akcija traganja zbog olujne bure je zahtjevna, no požar koji se dogodio u objektu bio je još teži za gašenje.

- Unutra je bilo strašno, dim je bio toliko gust da se jedan metar nije vidjelo ništa. Vjerojatno od plastike. Usprkos svemu, kretali smo se jako brzo, uspjeli smo se probiti u dio gdje su bila ova trojica nestalih. Naišli smo na odjeću, vjerojatno se radi o odjeći upravo ove trojice koji se nisu uspjeli izvući kroz izlaze, no to je na policiji da utvrdi - kaže Simović.

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izjavio je u četvrtak navečer, prije pronalaska drugog tijela, kako se potraga za nestala dva radnika Hidroelektrane Dubrovnik u Platu nastavlja i u noćnim satima, ali u smanjenom opsegu.

Pavličević je u izjavi za Hinu istaknuo kako je brod pomorske policije u potrazi na moru i u priobalju, a određena tehnička sredstva postavljena su i ispred tunela i lukobrana, budući da sve ukazuje da bi se nestali radnici mogli nalaziti u tunelu.

„U akvatoriju pred hidroelektranom su i pripadnici specijalne policije, a kad se upoznaju sa svim tehničkim uvjetima, te kad se zatvore ventili, najvjerojatnije će sutra ujutro zaroniti. Uz to, pregledat ćemo još jednom čitavu strojarnicu, jedan poseban ulaz s gornje strane objekta“, objasnio je Pavličević.

Očevid požarišta slijedi po završetku potrage, a obavit će ga vještaci MUP- ovog Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić uz potporu protupožarnog inspektora dubrovačke policije.

Tragedija u Dubrovniku: pronađeno beživotno tijelo jednog od radnika, potraga za ostalima se nastavlja sutra; Pogledajte kako izgleda unutrašnjost hidroelektrane koja je planula

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u Hidroelektrani Dubrovnik šest osoba lakše je ozlijeđeno, od čega je troje prevezeno u dubrovačku bolnicu, a troje je nestalo. Oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu Hidroelektrane Dubrovnik, koji spaja centar hidrocentrale s morem, pronašli su tijelo muškarca.

 "Oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu koji spaja centar HE s morem pronašli su beživotno muško tijelo koje su izvukli na površinu. Očevidom će se utvrditi identitet. Postrojba i dalje traga za ostalom dvojicom", kazao je Pavličević novinarima.

Pavličević je rekao kako je sve ukazivalo da su trojica djelatnika, koji nisu uspjeli izaći iz HE, pred vatrenom stihijom skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal ,zbog čega je fokus pretraživanja bio odvodni kanal.

"U tijeku je sanacija požarišta s obzirom da se radi o tunelu dugačkom oko 500 metara. Vatra je izbila na samom kraju tunela. Vatrogasci koji su posebno osposobljeni s posebnom opremom još uvijek gase požarište", rekao je Pavličević.

Na gašenju požara koji je lokaliziran oko 13 sati sudjelovali su vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik. Uzrok požara, koji je nastao na samom kraju tunela dugačkog oko 500 metara, još uvijek je nepoznat.    

 

 

 

Naslovnica Crna kronika