Novosti Crna kronika

vukovar

Horvat: Policajac je Pajčića uhvatio za tjeme i nabio mu glavu u zid

vukovar
Prije točno mjesec dana, komentirajući postavljanje novih dvopismenih ploča u Vukovaru, HDZ-ov gradski vijećnik Ivan Penava ispred zgrade Policijske postaje u Vukovaru izjavio je: „Mislim da netko zaziva krv, a to je Zoran Milanović.“ Bila je to šokantna i nezapamćena izjava, a onda se mjesec dana poslije upravo to i dogodilo, svega desetak metara od mjesta na kojem je Penava dao tu izjavu.

Dogodilo se to, ni manje ni više, nego njegovom šogoru, ratnom vojnom invalidu, Darku Pajčiću (40), koji je u utorak 12. studenoga oko 11 sati s kolegom Robertom Horvatom došao pred zgradu policije i kamenjem razbio dvopismenu ploču. Ubrzo je završio na pločniku, a kasno poslijepodne prevezen je u KBC Osijek gdje su mu dijagnosticirani prijelom zatiljne kosti na kojoj je ostao trag promjera oko 5 cm, nagnječenje mozga, krvi ugrušak ispod tvrde moždane ovojnice te posjekotine bradi zbog kojih je dobio tri šava. Iz bolnice su priopćili da je Pajčić pri punoj svijesti i izvan životne opasnosti..

- Imao je u srijedu ujutro jedan epileptični napad, no liječnici kažu da bi sve trebalo biti u redu - rekao je Penava, kojega smo podsjetili na njegove riječi od prije mjesec dana.

- To je možda bilo šokantno i pretjerano, ali i realno. Žao mi je što sam ispao zloguki prorok i što se to dogodilo bratu moje supruge, no isto tako moglo se dogoditi i nekome drugome. Mi cijelo vrijeme govorimo o tome da ne živimo u normalnim okolnostima i da ljudi ovdje zbog svega što se događalo, pod navodnicima nisu normalni. Svaka čast manjinama, ali gdje su danas premijer i ostali koji reagiraju u sličnim situacijama kada se ovako nešto dogodi pripadniku bilo koje manjine. Državni vrh svojim postupcima samo je dolio ulje na vatru, a nekome je očito namjera i interes da dolazi do ovoga do čega je sada došlo - istaknuo je Penava, dodavši kako se njegov šogor zadnje sjeća da ga je policajac gurnuo. Neslužbeno doznajemo da je po dolasku k svijesti izjavio da je sam pao, a kada su ga pitali je li ga netko udario rekao je: „Ako i je, ja vam to ne bih rekao“, no karakter njegovih ozljeda, prema tvrdnjama osobe liječničke struke, ukazuje na to da je tu ipak vjerojatno bilo udaranja.

- Ako ima takve ozljede onda je ili udaren tvrdim predmetom u bradu, pa onda pao na pločnik i zadobio prijelom kosti ili je udaren u zatiljak, pa onda pao na bradu - rekao nam je jedan liječnik nakon što smo mu opisali Pajčićeve ozljede.

Ministar policije Ranko Ostojić u Saboru je izjavio da je „krv pala zbog rakije.“

- Pajčić je imao 2,7 promila alkohola i prema vlastitoj izjavi sam je pao na pod. Pitajte gospodina uostalom u bolnici jel' to istina ili nije - rekao je Ostojić, dodavši i da neće podnijeti ostavku, koju je od njega zatražio Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara kazavši „neka ostavku daju oni koji uznemiravaju javnost ovakvim lažima.“

Do Pajčića se u srijedu nije moglo doći, no zato je svoju stranu priče iznio Robert Horvat, potvrdivši da su kamenjem razbijali ploču, kada im s druge strane ceste prišao policajac.

- Došao nam je s leđa i bez upozorenja uhvatio Darka za tjeme i nabio mu glavu u zid, nakon čega je on pao na pločnik i udario tjemenom o beton te istog trena ostao bez svijesti, a krv mu je curila iz nosa, usta... Ja sam mu pokušao pomoći, no policajac mi nije dao nego me je vukao za kragnu jakne prema nazad. Pošto sam vidio da me ne pušta i da nema drugog način da pomognem svom prijatelju ja sam udario policajca. Ne s namjerom da ga ozlijedim, već iz potrebe da pomognem prijatelju. On se tada odmaknuo i izvadio pištolj na mene, ali sam to ignorirao, sagnuo sam se, Darka okrenuo na bok i izvadio mu jezik da se ne uguši. Poslije su došli drugi policijski službenici među njima i jedan krim policajac koji me je gušio, od čega imam oteklinu na vratu. U tom povlačenju pao sam u nesvijest i kako mi je pozlilo odvezli su me na Psihijatriju. Nakon ukazane pomoći vratili su me u policiju gdje su me saslušavali, a onda navečer odveli u Vinkovce, pa opet vratili u Vukovar gdje me ispitao državni odvjetnik i oko ponoći su me pustili kući - kazao je Horvat, koji je u srijedu ponovno potražio pomoć u vukovarskoj bolnici zbog otekline na vratu. Dodao je i da je kod njega izmjereno 0,31 promila, a osvrnuo se i na izjavu ministra Ostojića.

- Pitam ministra, bez obzira na količinu alkohola, jel' to razlog da se nekome razbije glava i uništi život radi plastične ploče. Taj policajac je prekoračio svoje ovlasti. Nije bilo nikakvog verbalnog konflikta, prišao nam je s leđa i uporabio silu za koju nije bilo potrebe da je uporabi - rekao je Horvat.

Nikola Patković

Snimila: Emica Elveđi/Cropix

"To se nije smjelo dogoditi"„Bjelodano je da je došlo do prekoračenja ovlasti i nepotrebne uporabe sile, jer ničiji život nije bio ugrožen. Policija to mora ispraviti, to se nije smjelo dogoditi, pogotovo sada uoči Dana sjećanja. Sva naša razmišljanja već su danima usmjerena na to kako tog dana treba biti, no sada nakon svega moramo procijeniti što možemo napraviti da stvar izvedemo na dostojanstvenu razinu i da se ne dogodi nešto ekstremno loše,“ izjavio je Vlado Iljkić iz Stožera.

Naslovnica Crna kronika
Page 3 of 3First12[3]NextLast