Novosti Biznis

povratak čarolije

Od zabiti s feštom od srdela kao jedinom atrakcijom, do hrvatskog turističkog bisera s milijun noćenja: kako je malo mjesto bez i jednog hotela postalo pravi mamac za turiste

povratak čarolije

Od malog i neuglednog mjesta, Fažana je u 21. stoljeću postala jedan mali biser u hrvatskom turizmu koja se odmaknula od jednogodišnje ''Fešte od srdela'' te tijekom ljeta postala domaćin mnogobrojnim drugim kulturnim, gastro i zabavnim manifestacijama na radost brojnih gostiju, ali i domaćeg stanovništva. U 2018. godini Fažana je dosegnula najveće brojke noćenja u svojoj povijesti.

- Fažana je prošlog ljeta dosegnula magičnu brojku od milijun ostvarenih noćenja, a s obzirom da je već sada popunjenost za period od 15. lipnja do 1. rujna veoma visoka, očekujemo iste rezultate i u 2019. U tom smislu je vrlo značajno da općina radi strategiju razvoja turizma i da se kroz tu strategiju formiraju novi kvalitetni sadržaji koji bi bili u funkciji produženja sezone i povećanje broja noćenja - istaknula je Regional Expressu direktorica TZ Fažane Melita Peroković.

A ti kvalitetni sadržaji kreću se od raznih manifestacija koje su ove godine započele krajem travnja kada se održala Škola soljenja srdela. Nakon toga slijede i druge manifestacije kao što su More na stolu (23.6), Fešta od sardela (3.8.), Ča ribari znaju (11.8) i Rapsodija u plavom (30.8.). Zadnje vrijeme su u Fažani dali veliki značaj i gastro manifestacijama pa tako i ove godine slijede Fešta od kužine (7.7.), Festival sladoleda (13. i 14.7.), Rimski Valbandon (21.7.), Valbandon ispod čripnje (17. i 18.8.) i za kraj sezone Fažana Street Food Festival (13. - 15.9.). 

Bogat program

- Manifestacije su podijeljene u četiri skupine. Ovog ćemo ljeta tako moći uživati u sportskim, glazbenim i gastro manifestacijama te prezentaciji tradicije i fažanske baštine, a uz to, naći će se i nova, ''Aromatična večer Valbandona'' posvećena Piniji koja je česta na području Općine i koja, osim što pruža hlad, čini i ambijentalnu kulisu za manifestacije koje će se na tom području održavati - objasnila je direktorica Turističke zajednice.

- Kad smo osnivali Turističku zajednicu, Fažana je bila na nivou zapuštenog mjesta i onda smo počeli razmišljati na koji način je možemo uzdignuti i dati joj određenu važnost i kvalitetu. Tada smo se vratili sto godina unatrag, u vrijeme kada je režiser Pier Paolo Pasolini rekao da Fažanu doživljava kao "Čarobno malo mjesto" i mi smo željeli Fažani upravo vratiti tu čaroliju i mislim da smo u tome uspjeli - rekla je Melita Peroković.

Fažana je dugo vremena bila mjesto najpoznatije po tvornici prerade i konzerviranja sardela. Ta djelatnost razvila se dvadesetih godina prošlog stoljeća, da bi tvornica 1952. godine bila preseljena u Banjole. Ipak, Fažanci nisu zaboravili vrijednost ribe; poznati su po pripremi sardele na sto načina, a osobito je rado pripremaju na već spomenutoj tradicionalnoj "Fešti od sardela" koja se održava u mjesecu kolovozu.

Legendarni mještanin

Gotovo čitava ugostiteljska ponuda tada nudi sardelu, ali zadnjih godina toj vrsti ribe približile su se i mnoge druge značajke, tako da Fažana polako prestaje biti poznata samo po sardelama i Brijunima. Veliki značaj dan je najpoznatijem stanovniku Fažane Mati Parlovu. Njemu je povodom 40. obljetnice njegovog osvajanja WBC svjetske titule podignut spomenik koji se nalazi na Šetalištu Mate Parlov.

- Ponosni smo što smo imali jednog takvog sumještanina, što smo živjeli s čovjekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport, i to je vrijedno svakog poštovanja, - ponosan je tada bio načelnik Radomir Korać dodavši - značajna je to promocija Fažane,  jer će se sigurno mnogi gosti i turisti htjeti fotografirati sa svjetskim prvakom.

Puno se toga napravilo na području infrastrukture, pa tako turisti zadnjih godina mogu propješačiti stazom uz more skroz od Hidrobaze, Valbandona, preko Fažane, pa sve do Peroja i Barbarige.

- Mi smo od jedne male zaostale turističke općine došli do jednog dosta dobrog podatka od skoro milijun i sto noćenja, što je nevjerojatno u ovim okvirima, jer nemamo ni jedan veći hotel, ali se kod nas ljudi mogu osjećati ugodno, jer ovo što mi imamo nema niko u Istri. - naglasio je načelnik općine Radomir Korać o turističkom napretku Fažane.  

Novi projekti

Od novih projekata, direktorica TZ Fažane je izdvojila produženje biciklističke staze 301 za 2 kilometara na kojoj je postavljena nova signalizacija i tri interpretativne tabele, te najavila postavljanje autorskih klupa na temu djelovanja kompozitora Antonija Smareglie uz šetnicu ispred Badela.

- Turistička zajednica Općine Fažana u suradnji s brojnim suorganizatorima, udrugama i sudionicima programa i ove godine organizirat će brojna, gotovo svakodnevna, kvalitetna događanja te će bogatim kulturnim i zabavnim sadržajem koji je namijenjen mještanima i dragim nam gostima oplemeniti doživljaj Fažane i Valbandona - zaključila je Peroković.

Naslovnica Biznis