Novosti Biznis

preuređuje stari dvorac

U budućem hi-tech sjedištu tvrtke Mate Rimca radit će 2000 ljudi, na raspolaganju će im biti kino, frizeri, vrtić, restorani, golemi park... No, to nije sve - pročitajte kako će izgledati Rimčev super grad

preuređuje stari dvorac

"Imam jednu ideju koja će nekima biti luda ili čak dekadentna. U Kerestincu (između Sv. Nedelje i Zagreba) postoji jedan stari dvorac koji propada. Mi planiramo (jednog dana kada budemo u mogućnosti) graditi tvornicu u okolici Zagreba. Mislim da bi bilo jako cool da dobijemo dvorac na korištenje, obnovimo ga i koristimo kao R&D centar (istraživanje i razvoj), a pokraj (ili malo dalje) sagradimo tvornicu za proizvodnju auta i komponenti. Znam da je to pod spomeničkom zaštitom. Nemam pojma u čijem je vlasništvu i kakva bi procedura bila, ali čisto kao ideja... I danas smo turistička atrakcija - ljudi iz Amerike, Australije ili čak Japana dolaze samo da vide našu tvornicu. Ovo bi sve još diglo na jednu sasvim drugu razinu... U svakom slučaju win-win: dvorac bi se obnovio, a firma koja je flagship hrvatske industrije bila bi još reprezentativnija. Šanse za realizaciju? Vjerojatno nikakve... Ali vrijedno istraživanja."

Bio je petak, treći svibnja 2013. godine, i ovaj je post na svom Facebook profilu u 20.23 sati stavio Mate Rimac.

Rođen je u Livnu, kao dijete odselio u Njemačku, a sada u Hrvatskoj gradi kampus za 2000 ljudi. Ovo je priča o Mati Rimcu

Iako je Rimac iza sebe već imao isporučeni Concept One, električni superautomobil vrijedan 750 tisuća eura koji je dvije godine ranije predstavio na jednom od najvećih automobilskih sajmova na svijetu, onom u Frankfurtu, i iako je postajao sve veći igrač na ovom polju autoindustrije, tom postu o njegovu snu i budućnosti nitko nije predavao previše pozornosti. Poprilično očekivano, budući da je baš u to vrijeme u Hrvatskoj počela kampanja za predstojeće lokalne izbore.

Šest godina kasnije, u vrijeme kampanje za predstojeće europske izbore, Rimac Automobili, tvrtka u Rimčevu vlasništvu, objavila je kako su Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation odlučili uložiti 600 milijuna kuna u kapital te tvrtke, kako će surađivati na razvoju električnog sportskog automobila te hibridnog vozila visokih performansi s pogonom na vodik i električni pogon.

A upravo zbog toga, kako je sam objasnio u brojnim intervjuima nakon objave ovog fantastičnog posla, Rimac kreće u projekt razvoja investicije koja se mjeri između 80 i 100 milijuna eura. U projekt Rimac Campus.

Taj budući prostor bit će središte njegove tvrtke u kojem će raditi više od dvije tisuće ljudi, i u tamo će se smjestiti razvojno-istraživački centar, proizvodnja, testiranje, prostor za edukacije, kinodvorana, bit će i hotel za goste i zaposlenike koji dolaze izvana, vrtići za djecu zaposlenika, restorani, proizvodnja hrane, frizeri, sportski objekti, startup inkubator, ali i golemi park na kojem će zaposlenici, ali i posjetitelji moći slobodno raditi i uživati. Rimac želi integrirani objekt, no ne želi otkriti samu lokaciju kampusa.

Bit će u blizini Zagreba, nekoliko lokacija je već pogledano, iako je većina onoga što nude lokalni načelnici, prema Rimčevim riječima, vrlo limitirana.

- Nije baš neko natjecanje - objasnio je Rimac, koji je uvjeren da bi gradnja mogla početi početkom 2020. godine, a njegov je cilj do kraja 2021. godine završiti ovaj veliki projekt. Mnogo je realnije da će to ipak biti 2022. ili 2023. godina s obzirom na opseg Rimac Campusa.

Jutarnji navodi i da bi novi kampus mogao biti u blizini dvorca u Kerestincu te da je Rimac već dao precizne upute arhitektima, a navodno se vodio izgledima središta drugih sličnih tehnoloških kompanija.

Naslovnica Biznis