Novosti Biznis

predsjednik udruge “dalmatinski pršut”

Horvat: Uskoro ćemo zajedno na EU tržištu

predsjednik udruge “dalmatinski pršut”

Za godinu i pol dana znat će se točno koje su specifikacije dalmatinskog pršuta, a njih će se pridržavati svi proizvođači i tako prodavati prepoznatljiv specifičan proizvod

Za godinu i pol dana znat će se točno koje su specifikacije dalmatinskog pršuta, a njih će se pridržavati svi proizvođači i tako prodavati prepoznatljiv specifičan proizvod

Dražen Horvat: Postoje pravila izvornosti  / Vladimir Ivanov/ CROPIX 
Da bi se nešto zaštitilo kao brand, postoje pravila izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. Oznaka izvornosti u tom je smislu viša razina od zemljopisnog podrijetla. Mi nemamo dovoljno sirovine, odnosno svinjskih butova koje moramo nabavljati iz drugih područja, pa idemo na širu oznaku zemljopisnog podrijetla.

To znači da pršut samo na posedarskom području ima specifična obilježja koja proizlaze iz specifičnog načina obrade: soljenja, pritiskanja, dimljenja i zrenja – kaže Dražen Horvat, tehnolog Tankerkomercove Pršutane Posedarje i predsjednik Udruge “Dalmatinski pršut”.

Da bi se stvorio prepoznatljiv brand od dalmatinskog pršuta, potrebno je definirati specifikacije kojih bi se ubuduće trebali držati svi proizvođači. Taj je posao započeo osnivanjem Udruge “Dalmatinski pršut”, kada je i pokrenuta rasprava o brandu, a bit će dovršen otprilike za godinu i pol dana, kada će završiti sva organoleptička ocjenjivanja i laboratorijske analize svih testiranih pršuta, što se obavilo u nekoliko ciklusa.

- To je ozbiljan posao čiji je nositelj naša udruga, koji podupire i Ministarstvo poljoprivrede, a vodi ga prof. Romano Božac s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Tek nakon toga ćemo konačno imati sve specifikacije: što je dalmatinski pršut i kako ga proizvesti – kaže Horvat.

Pitanje objekata, odnosno neispunjavanja europskih normi dalmatinskih pršutana i sušionica sasvim je drugi problem.

- Točno je da dalmatinske pršutane trenutačno ne ispunjavaju EU norme, ali o tome udovoljava li neki objekt propisima Europske unije, ne ovisi kvaliteta proizvoda koji se u njemu proizvode. Posao usklađenja s europskim normama, odnosno stvaranje mogućnosti izvoza dalmatinskog pršuta također je pred nama svima i jasno je da će se svi objekti ubuduće morati uskladiti s njima, ali ponavljam, to ne utječe niti je utjecalo na kvalitetu naših proizvoda. Danas, sutra, udruženi u Udruzi dalmatinski pršut, svi bi se proizvođači trebali zajedno pojaviti na europskom tržištu kao prepoznatljiv, specifičan i kvalitetan brand – zaključuje Horvat.

Dimi se!

Na tržištu ima dosta falsifikata dalmatinskog pršuta, a dosta je i predrasuda o toj delikatesi, kao i onih koji “sve znaju”. Ima slučajeva kada se šunke kao gotov proizvod uvoze u Hrvatsku i onda prodaju kao dalmatinski pršut, znači koji Dalmaciju i ne vidi, osim u trgovini.
Kupci bi trebali obratiti pažnju i na deklaraciju proizvoda, ima li u pršutu aditiva, onih poznatih E brojeva. Posedarski pršut nema nikakvih drugih dodataka osim morske soli, a dozrijeva isključivo na prirodan način. I da, dalmatinski pršut obvezno se dimi, jer mu i dim, kao i bura, daju specifičan okus, samo to treba raditi na ispravan način – kaže Horvat.

 

Naslovnica Biznis