Novosti Biznis

predstavnici stranih agencija u hrvatskoj

Stranci će lakše dolaziti do dozvola

Oko dvjestotinjak stranaca koji u ljetnim mjesecima rade kao predstavnici i pratitelji inozemnih grupa turista u ime stranog turoperatora, ove bi godine trebalo lakše doći do poslovnih dozvola.

Ovih dana na snagu je stupio novi Pravilnik o statusu i radu stranaca u RH kojim se značajno pojednostavnjuje procedura dobivanja tih dozvola.

Radi se o zaposlenicima stranih tvrtki poput TUI-ja, Neckermanna, Thomasa Cooka, ITS-a i drugih međunarodnih turističkih korporacija koje tijekom ljetnih mjeseci dovode svoje informatore i pratitelje grupa za jezična područja za koja u Hrvatskoj ne mogu naći zaposlenike.

Tako Finci, Norvežani, Mađari, Japanci, Kinezi i drugi turistički pratitelji sezonski stižu iz tih zemalja, gdje su zaposlenici turističkih tvrtki koje predstavljaju. Do sada su poslovne dozvole dobivali samo na vlastiti zahtjev, a kako je procedura trajala dugo, znalo se događati da oni i po nekoliko mjeseci već rade na Jadranu čekajući da im se riješi zahtjev za dozvolu.

Sad će poslovne dozvole u njihovo ime prije njihova dolaska moći zatražiti hrvatsko predstavništvo strane tvrtke za koju rade.

R. Mikačić

Naslovnica Biznis