Novosti Biznis

prof. anil makhija, predstojnik katedre za financije na sveučilištu ohio

IOSCO štiti male ulagače od velikih

prof. anil makhija, predstojnik katedre za financije na sveučilištu ohio

Da bi ulagači bili zaštićeni od manipulacija, nužna je veća transparentnost rada menadžmenta i uprave, te uspostava IOSCO standarda za zaštitu integriteta sudionika financijskog tržišta, kaže prof. Makhija

Da bi ulagači bili zaštićeni od manipulacija, nužna je veća transparentnost rada menadžmenta i uprave, te uspostava IOSCO standarda za zaštitu integriteta sudionika financijskog tržišta, kaže prof. Makhija

Južnoeuropski centar za suvremene financije (SECCF) u suradnji s International Finance Corporation (IFC) organizira program o utjecaju kvalitete korporativnog upravljanja na financiranje kompanija.

Prošlog vikenda, na otoku Koločepu kod Dubrovnika, na prvom od devet executive education programa u okviru Dubrovačke škole bankarstva i financija – DBF, glavni predavač je bio prof. Anil Makhija, predstojnik Katedre za financije na Sveučilištu Ohio State i direktor njihova Executive Education programa.

Koje su karakteristike i problemi u korporativnim strukturama zemalja u tranziciji?

- Na tržištima u nastajanju vrlo je niska kvaliteta i kvantiteta informacija koje tvrtka mora osigurati ulagačima. Budući da je razina zaštićenosti ulagača prilično niska, koncentracija vlasništva je visoka. U tranzicijskim zemljama je većina tvrtki u vlasništvu jednoga dominantnoga velikog dioničara koji, bez iznimke, uvijek ima više od 50 posto udjela u tvrtki, često čak i blizu 100 posto.

Bonusi i bankroti

U Rusiji je, primjerice, donedavno, ulagač morao imati barem 75 posto udjela kako mu se ne bi dogodilo da ga izbrišu iz tvrtkinih poslovnih knjiga. Mnogi su investitori doživjeli takve neugodne sudbine u Rusiji u devedesetima. Gledajući s pozitivne strane, tržišta u nastajanju odnedavno su pokretači rasta globalne ekonomije. Povećanje kvalitete upravljanja tržištima u nastajanju jedan je od glavnih ciljeva međunarodnih agencija i velikih ulagača.

Kako nagrađivati menadžere? Pokazalo se u svijetu da su ogromne bonuse dobili menadžeri koji su svoje banke doveli na rub bankrota?

- Dioničke opcije za zaposlenike dobar su način motiviranja menadžmenta. Ako se ispravno odrede, one mogu biti iznimno uspješan način motiviranja. Pretpostavite da vam vaša opcija omogućava kupnju dionica dvije godine od sada po cijeni od 100 dolara po dionici. Ako je trenutačna cijena dionice, recimo, 90 dolara, potrudit ćete se da vašim radom podignete cijenu dionice iznad 100 dolara.

Kada postoji šansa za zloporabu?

- Ako menadžer kontrolira kompenzacijski odbor (što ne bi trebao biti slučaj) nakon što je dotacija izdana, može smanjiti izvršnu cijenu da bi ostvario dobit, čak i ako cijena dionice pada. Na primjer, ako je cijena dionice 80 dolara dvije godine od sada, ali vi uspijete smanjiti izvršnu cijenu na 70 dolara (sa 100 dolara), na kraju zaradite 10 dolara po dionici iako joj je cijena pala. To se događa i u najrazvijenijim ekonomijama. Baš zato su pravila o upravljanju javnim tvrtkama dodatno pooštrena.

Sistemski konflikt

Kako, po vama, riješiti “sistemski konflikt” velikih i malih dioničara?

- S jedne strane, veliki su dioničari motivirani da kontroliraju rad menadžmenta i tako, barem u teoriji, poboljšaju kvalitetu procesa upravljanja. To stvara prilične probleme malim dioničarima, koji stječu prednost u situaciji kada veliki dioničar nadgleda situaciju u tvrtki jer ne moraju trošiti svoje vrijeme na to. Ali postoje slučajevi kada ne postoji primjerena zaštita prava malih dioničara i veliki ima ju priliku zanemariti njihove interese i ostvariti značajne pogodnosti iz činjenice da kontrolira kompaniju i manipulira cijenom dionica jer je burza na kojoj su dionice tvrtki s velikim ulagačima manje razvijena i likvidna.

U čemu vidite rješenje?

- U osiguravanju veće transparentnosti u radu menadžmenta i uprave, te uspostavljanju međunarodnih IOSCO standarda za zaštitu integriteta sudionika na financijskom tržištu. Međunarodna organizacija komisija za vrijednosne papire (International Organisation of Securities Commissions) postavlja standarde za tržišta vrijednosnim papirima, radi smanjenja korporativne korupcije, povećanja korporativnog integriteta i izvrsnosti u korporativnom upravljanju.

Prof. Makhija: razlike u zaštiti

Puno je veća razina zaštićenosti ulagača u zemljama anglosaksonskog prava nego u njihovim kontinentalnim susjedima. Tako je vlasnička struktura tipične tvrtke mnogo manje koncentrirana u Engleskoj nego u Italiji. Visoka koncentracija vlasništva zamjena je za zaštićenost ulagača i smanjuje sposobnost tvrtke da dođe do (jeftinijega) vlasničkog kapitala. U tom slučaju burze nisu dovoljno razvijene, a likvidnost je relativno niska. Rezultat je da se europske ekonomije temelje na bankama, dok u Velikoj Britaniji oslanjaju na burzu.

 

zadar,260407-kronika london foto branislav grgurovic


Zloporabe i manipulacije cijenama dionica događaju se i u najrazvijenijim ekonomijama   AP

Naslovnica Biznis