Novosti Biznis

u dolini neretve propada stotine hektara trstike

Stižu tende iz močvare

u dolini neretve propada stotine hektara trstike

Manje od jedan posto biljne mase trstike iskorištava se u neretvanskoj dolini, mahom za izradu tendi, a ostalo se - spaljuje. U svijetu se trstika i šaš koriste za izradu ukrasnih i uporabnih predmeta, proizvodnju pogonskoga goriva...

Manje od jedan posto biljne mase trstike iskorištava se u neretvanskoj dolini, mahom za izradu tendi, a ostalo se - spaljuje. U svijetu se trstika i šaš koriste za izradu ukrasnih i uporabnih predmeta, proizvodnju pogonskoga goriva...

Osim što su prirodni pročistači vode, tla i zraka, trstika i šaš sve se češće upotrebljavaju i kao industrijski materijali u građevinarstvu te u novije doba kao biološki čisto pogonsko gorivo za proizvodnju energije. Dok se u nekim dijelovima svijeta naveliko uvozi sjeme i sadnice kineskog šaša, stotine hektara trstike propada u dolini Neretve od Metkovića do Ploča.

Iskorištava se manje od jedan posto biljne mase, koja se uglavnom tijekom zimskih mjeseci spaljuje, nakon čega ponovno izbijaju mladi izdanci. Lokalno stanovništvo, uglavnom s područja Momića, Matijevića i Podrujnice žanje “sturiće“ te od njih plete tende za hlad, koje se u ljetnoj sezoni prodaju diljem Dalmacije.

Trstika je ekonomična i isplativa biljka kada se na nju gleda kao na sirovinu, koja ne zahtijeva nikakava ulaganja. Ne treba je tretirati niti gnojiti, jedini izdatak kod ove biljke u godini je uloženi trud prilikom žetve.

Posao za 300 ljudi

Najjednostavnija mogućnost korištenja ove biljke je gorivo za grijanje prostorija. Usitnjeni šaš je idealan za dekoriranje vrta te za gnojidbu. Isto tako, može se koristiti kao zamjena za slamu pri uzgoju jagoda. Šaš se prilagođava vrlo dobro pri pravljenju različitih građevinskih materijala.

Može poslužiti kao nadopuna zidu kod montažnih kuća i drugih objekata, a koristi se pri pravljenju glazure i u proizvodnji cigle. I dok velike svjetske kompanije naveliko razmišljaju o različitim upotrebama trstike i šaša, od izrade ukrasnih i uporabnih predmeta pa do proizvodnje pogonskog goriva, u Hrvatskoj se o tom pitanju do sada učinilo malo ili gotovo ništa.

U dolini Neretve, već nekoliko godina traju javne rasprave o potrebi proglašenja ovog područja zaštićenim parkom prirode. To bi, smatraju stručnjaci, osim zaštite biljnog i životinjskog svijeta te očuvanja okoliša, otvorilo dodatne mogućnosti za lokalno stanovnišvo.

Po procjenama Državnog zavoda za zaštitu prirode, na različitim poslovima u močvari, od žetve trstike, proizvodnje tendi i suvenira moglo bi se zaposliti više od 300 stanovnika iz čitave doline Neretve.

Gorivo

Jedan hektar šaša daje prosječno prinos od 15 tona sirovine suhe materije. Od ove količine dobiva se ogrjevna vrijednost od 8000 litara ogrjevnog goriva. Iz 2,23 kilograma šaša s oko 15 posto vode prilikom godišnjeg prinosa dobije se litra ogrjevnog goriva.


‘Shell’ ulaže milijarde u šaš

Naftna kompanija “Royal-Dutch Shell“ i kineska grupacija “Shenhua Ningxia Coal Industry“ dogovorile su zajedničko ulaganje šest milijardi dolara u kinesku pokrajinu Ningxia gdje će ugljen i šaš pretvarati u gorivo i kemikalije. I velike europske autokompanije istražuju mogućnosti izrade motora na bioetanol. Tako bi se iz slame i trstike u europskim pogonima proizvodio “celulozni alkohol“.

Naslovnica Biznis