Novosti Biznis

ove godine u grad stiže 720 tisuća turista

Dubrovniku kruzeri donose 35 milijuna eura

Za petnaestak dana stiže prvi veliki kruzer ove godine, a u odnosu na lani, bit će 40 tisuća više putnika i do 12 posto više uplovljavanja

Za petnaestak dana stiže prvi veliki kruzer ove godine, a u odnosu na lani, bit će 40 tisuća više putnika i do 12 posto više uplovljavanja

Nikola Vilić / CROPIX
U kruzing biznisu, koji je jedna od najbrže rastućih djelatnosti u svijetu, po putniku se ostvaruje prihod od 50 do 60 eura, utvrđeno je u najnovijem istraživanju Europske komisije.

To znači da Dubrovnik, u koji pristaje 70 posto brodova koji na kružnim putovanjima posjećuju hrvatske luke, ove godine može očekivati čak 35 milijuna eura prihoda. Naime, na sidrište ispred Grada i u Luku Gruž najavljeno je 730 uplovljenja brodova kojima će Dubrovnik posjetiti 720.000 putnika.

- Sezonu otvaramo za petnaestak dana kada nam stiže prvi veliki kruzer ove godine, a u odnosu na lani bit će 40 tisuća putnika više. Broj uplovljavanja u porastu je za 10 do 12 posto, što je na razini povećanja kružnih putovanja na Mediteranu – kaže Vlaho Đurković ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

TURISTI_ZIDINE-150208
Admir Buljubašić / CROPIX

Prošle je godine Dubrovnik bio home port, odnosno luka ukrcaja, za 20-ak tisuća turista, a ove godine kružno putovanje u Dubrovniku započet će 30-ak tisuća turista.

Golem interes

Unatoč tom povećanju, Dubrovnik još nema uvjeta da postane prava luka ukrcaja, poput, primjerice, Venecije u kojoj započinje najviše kruzing tura u ovom dijelu Mediterana i koja zbog toga ima znatno veće prihode.

- Za takvo što smo ipak premali. Da bi postao home port za značajniji broj brodova, Dubrovniku bi trebala redovita zrakoplovna linija sa SAD-om jer znatan broj putnika na kruzerima čine Amerikanci, a to nije realno uskoro očekivati – rekao je Đurković. Luka Gruž još uvijek nema niz sadržaja neophodnih u lukama kroz koje prolazi na stotine tisuća putnika.

Međutim, preduvjet za izgradnju putničkog terminala, shopping centra i drugoga je urbanistički plan uređenja gruškoga akvatorija koji još nije donesen.

- Dubrovnik je jedna od najtraženijih luka za brodove na kružnim putovanjima Sredozemljem i za nju se zanimaju najznačajnije kompanije kao što su Royal Caribbean International i Carnival Cruise Lines.

Postoji interes i za investiranje u lučke sadržaje, no za to još nisu pripremljeni planovi – kaže ravnatelj dubrovačke Lučke uprave, napominjući da se radi o skupim, dugoročnim projektima.

Vlada prava pomama za krstarenjima

Vlaho Đurković navodi da je šezdeset posto kruzera koji dolaze u Dubrovnik izgrađeno u posljednje tri do četiri godine i spadaju u red najsuvremenijih plovila.

Zbog prave pomame za kružnim putovanjima brodovima, rođena je i nova kovanica - „Turizam na moru“. Uz velika ulaganja u raskošno uređenje i opremanje, brodove za kružna putovanja obilježavaju i znatne investicije u ekološku zaštitu.


Naslovnica Biznis