Novosti Biznis

istraživanje gfk

Hrvati bi viškom novca najrađe uredili stan ili kupili auto

istraživanje gfk

Da na raspolaganju imaju višak novčanih sredstava hrvatski bi ga građani ponajprije uložili u uređenje stana, zamjenu vozila te nabavku nove odjeće i obuće, pokazuju rezultati istraživanja instituta za istraživanje tržišta GfK, provedenog u ožujku ove godine osobnom anketom na uzorku od tisuću građana.

Na pitanje na što bi utrošili novčane viškove većina ispitanika, njih 64 posto, odgovorilo je da bi uredilo stan ili kuću, dok bi njih 44 posto kupilo ili zamijenilo postojeći automobil, motor ili motocikl.

Na nabavku nove odjeće i obuće višak novca utrošilo bi 39 posto ispitanih, dok bi si njih 38 posto priuštilo putovanje na odmor u trajanju od najmanje pet dana.

Više od 30 posto ispitanih odgovara i da bi u slučaju da nemaju financijskih ograničenja kupilo ili zamijenilo kućanske aparate (36 posto), ali bi i pokrili redovne troškove u kućanstvu (31 posto).

Za vikend putovanja barem jednom mjesečno odlučilo se pak 20 posto ispitanih, a za kupnju skupog tehničkog uređaja, primjerice kamere, njih 16 posto.

Hrvatski bi građani novčane viškove utrošili i na zamjenu ili kupnju novog računala te knjiga i časopisa (13 posto), izlaske u restorane (12 posto), bavljenje sportom ili nabavku nove opreme za sport te izlaske u kazalište, na koncerte i sl. (11 posto).

Manje od 10 posto ispitanih pak odlučilo bi se za nabavku opreme za svoje hobije, odnosno bavljenje hobijima (9 posto), nabavku aparata i materijala za aktivnosti "sam svoj majstor" (8 posto), kratke izlete (4 posto) te nove igre ili igračke (3 posto).

(H)

Naslovnica Biznis