Novosti Biznis

analiza poslovne revije "Manager"

Mirko Tuš i dalje najbogatiji Slovenac

analiza poslovne revije

Poduzetnik Mirko Tuš i ove godine vodi na listi 100 najbogatijih Slovenaca, koju je lani po prvi put objavio, a sada novim podacima obnovio analitički tim poslovne revije "Manager".

Vrijednost njegova poslovnog imperija, koji se temelji na trgovačkom lancu "Tuš", jednom od tri vodeća u državi, ove je godine procijenjena na 550 milijuna eura, dvostruko više nego lani.

Na drugom i trećem mjestu su Igor Lah i Darko Horvat, čije su tvrtke vrijede 250 i 237 milijuna eura. Bave se financijskim uslugama i burzovnim poslovima, ali su veći dio poslovanja prenijeli u inozemstvo, pa je tako Horvatov Aktiva Holding registriran u Nizozemskoj. Obojica su prvi milijun eura stekli početkom devedesetih godina, prikupljanjem certifikata iz kuponske privatizacije.

Jedini bogataš, među prvih deset na ljestvici, koji je do novaca došao iz redova klasičnih poduzetnika je Igor Akrapovič, čija tvrtka proizvodi visokokvalitetne ispušne sustave za neke od uglednih svjetskih proizvođača automobila i motocikala. Lani je bio šesti na ljestvici, a ove godine je sedmi, ali je vrijednost njegove tvrtke, koja zapošljava više stotina ljudi, s lanjskih 71 povećana na 124 milijuna eura.

Vrijednost tvrtki u vlasništvu 100 najbogatijih Slovenaca, prema procjeni revije "Manager", za ovu godinu iznosi 4 milijarde eura, a ove je godine u odnosu na lanjsku na njoj trećina novih imena. Među njima je i "najbogatija Slovenka" Danijela Raković, ali se nagađa da ona, kao vlasnica manje tvrtke, "posuđuje ime" grupaciji koja je je u toj tvrtki "parkirala" menadžerske dionice Pivovare Laško.

Na ljestvici su, ali daleko od vrha, i direktor trgovačkog poduzeća "Merkur" Bine Kordež, te direktor najvećeg slovenskog poduzeća za ceste SCT Ivan Zidar. Obojica su sudjelovali u menadžerskom otkupu tvrtki koje vode. Zidar je nedavno bio i pritvoren zbog sumnji o "namještanju poslova" u građevinarstvu i gradnji cesta nakon što je premijer Janez Janša najavio žestoki obračun protiv poslovnih monopola i veza politike s "tajkunima" koji su došli do bogatstva otkupom vlastitih poduzeća.

 (H)

Naslovnica Biznis